Τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι εργάζεται για την εξεύρεση λύσεων στο πολυπαραγοντικό πρόβλημα των υψηλών χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρισμού που εμφανίστηκαν στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη το καλοκαίρι (και επανεμφανίστηκαν από τις αρχές Νοεμβρίου) υπογραμμίζει επιστολή που υπογράφουν ανώτερα στελέχη των Γενικών Διευθύνσεων Ενέργειας και Ανταγωνισμού (DG ENER και DG COMP) και εστάλη στους συνδέσμους ενεργοβόρων βιομηχανιών Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας (με ημερομηνία 21 Νοεμβρίου). Πρόκειται για την απάντηση στην δεύτερη (από τις τέσσερις συνολικά) επιστολές που έχουν στείλει οι τρεις σύνδεσμοι στις Βρυξέλλες ζητώντας τη λήψη μέτρων άμεσης δράσης για τις υψηλές τιμές που πλήττουν καίρια την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανιών.

Οι αξιωματούχοι της Κομισιόν σημειώνουν ότι στη βάση της προκαταρκτικής αξιολόγησης που έχουν διενεργήσει εντοπίζουν ως υπαίτιους για τις υψηλές τιμές την διαρθρωτική έλλειψη ευέλικτων λύσεων που απαιτούνται (αποθήκευση, απόκριση ζήτησης) για την κάλυψη των αιχμών ζήτησης στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη, την μη ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ηλεκτρισμού όσον αφορά τις διασυνδέσεις μεταξύ της περιοχής και της υπόλοιπης Ευρώπης και την μη βέλτιστη αξιοποίηση της διαθέσιμης δυναμικότητας για διασυνοριακό εμπόριο στις υφιστάμενες διασυνδέσεις. Πρόκειται για επιχειρήματα που έχουν προβάλλει τόσο οι βιομηχανίες όσο και οι κυβερνήσεις Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας προς την Επιτροπή ζητώντας την ανάληψη πρωτοβουλιών και από την επιστολή προκύπτει ότι έχουν εν πολλοίς υιοθετηθεί από τις Βρυξέλλες. Από την άλλη, επισημαίνεται ότι «Η αντιστροφή των εμπορικών ροών ηλεκτρισμού μεταξύ ΕΕ και Ουκρανίας, ως αποτέλεσμα της καταστροφής ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας λόγω του πολέμου με τη Ρωσία δεν φαίνεται να έχει τη σημαντικότερη επίδραση στις τιμές», κάτι που υποστήριξε και το τεχνικό κλιμάκιο της Κομισιόν που μετέβη την εβδομάδα που πέρασε σε Βουκουρέστι, Σόφια και Αθήνα και είχε επαφές με κυβερνητικούς αξιωματούχους των τριών χωρών.

Στην επιστολή τονίζεται επίσης ότι «οι υπηρεσίες της Επιτροπής έχουν αναλύσει την κατάσταση πιο λεπτομερώς σε μια σειρά τεχνικών συναντήσεων με τα κράτη μέλη της περιοχής. Το ζήτημα συζητήθηκε επίσης στο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις 15 Οκτωβρίου -κατά το οποίο τα κράτη μέλη εξουσιοδότησαν την Κομισιόν να εξετάσει πιθανά μέτρα- αλλά και στην Υπουργική Συνάντηση CESEC στη Βουδαπέστη στις 29 Οκτωβρίου. Προκειμένου να εκπληρωθεί η εντολή του Συμβουλίου, η Επιτροπή θα συνεχίσει τις συζητήσεις με τα εμπλεκόμενα κράτη μέλη σχετικά με τους παράγοντες που εντοπίστηκαν κατά την προκαταρκτική αξιολόγηση και τις πιθανές λύσεις».

Τέλος, οι κοινοτικοί αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν τους συνδέσμους των ενεργοβόρων βιομηχανιών ότι η νέα Επιτροπή που αναλαμβάνει καθήκοντα στις αρχές Νοεμβρίου θα συνεχίσει να εργάζεται για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη και τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς, στο πλαίσιο και της επικείμενης εκπόνησης του Σχεδίου Δράσης για Προσιτή Ενέργεια αλλά και της Στρατηγικής Επενδύσεων για Καθαρή Ενέργεια.

Διαβάστε ακόμη