Τα βλέμματα τα τελευταία 24ωρα στρέφονται στις αποφάσεις που θα ληφθούν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με την Κομισιόν, με φόντο το ράλι ανόδου των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρισμού. Για έντονη αβεβαιότητα κάνουν λόγο στο energygame.gr και στελέχη της αγοράς παρακολουθώντας την εξέλιξη των τιμών, με τα στοιχεία να δείχνουν πως ο Νοέμβριος θα κλείσει αρκετά αυξημένος, σε σχέση με τη χονδρική τιμή ρεύματος του Οκτωβρίου.
Πηγές της αγοράς επισημαίνουν πως τα κόστη στην παραγωγή ανεβαίνουν, λαμβάνοντας υπόψη τις τιμές του φυσικού αερίου, όπου διαπιστώνει κανείς πως τα προθεσμιακά συμβόλαια κινούνται πιο υψηλά. «Εάν δει κάποιος τα προθεσμιακά συμβόλαια για το πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς και τα συγκρίνει με το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο», καταλήγει σε αυτό το συμπέρασμα προσθέτουν οι ίδιες πηγές. Παράλληλα, εκτιμούν πως από αυτήν την εβδομάδα θα σημειωθεί νέα άνοδος στη χονδρεμπορική αγορά, την οποία «καθοδηγεί» η αύξηση της ζήτησης ρεύματος, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών.
Τι φταίει για τις αυξημένες τιμές ρεύματος
Σε ό,τι αφορά τις αιτίες του φαινομένου των αυξημένων τιμών το προηγούμενο διάστημα, στελέχη της αγοράς θεωρούν από το τέλος του Ιουλίου δεν υπήρχε λόγος για τόσο μεγάλη αύξηση των τιμών, ενώ σχολιάζοντας τη λειτουργία του target model αναφέρουν πως κάποια δεδομένα όπως ο τρόπος που γίνεται η «αποσύζευξη» των αγορών ήταν γνωστά, όμως, το γεγονός είναι πως δεν σχεδιάστηκε για την ελληνική αγορά, αλλά λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών.
Με φόντο αυτά τα δεδομένα και με το γεγονός πως σήμερα η μέση τιμή στη χονδρεμπορική αγορά κινείται στα 136 ευρώ/ανά μεγαβατώρα, όπως όλα δείχνουν ένα μέρος των αυξήσεων θα περάσουν και στη λιανική και συνεπώς στα τιμολόγια Δεκεμβρίου, τόσο στα «πράσινα», όσο και στα «κίτρινα». Από το ύψος των εκπτώσεων που θα ανακοινώσουν οι πάροχοι θα εξαρτηθεί η τελική τιμή και αμέσως μετά -στις αρχές Δεκεμβρίου- το υπουργείο Ενέργειας θα ανακοινώσει τον τρόπο και το εύρος της στήριξης των νοικοκυριών.
Το άλλο ζητούμενο είναι τα μέτρα για την βελτίωση της μεταφορικής ικανότητας των ηλεκτρικών διασυνδέσεων, για να αποτραπούν έτσι οι παράγοντες που οδήγησαν στην αποσύζευξη των αγορών της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας από τις χώρες της δυτικής Ευρώπης. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, μετά τη συνάντηση με ευρωπαίους αξιωματούχους, την προηγούμενη Παρασκευή, σημείωσε πως «αυτό που προκύπτει αβίαστα είναι ότι η Ελλάδα έχει κάνει αυτά που πρέπει να κάνει από την πλευρά της για να συνεισφέρει στην εθνική και ευρωπαϊκή αγορά. Αυτήν την περίοδο παράγουμε πολλή ενέργεια, εξάγουμε πολλή ενέργεια, έχουμε τις διασυνδέσεις και έχουμε και πολύ μεγάλη ευελιξία στην παραγόμενη ενέργεια. Αυτή η θετική στάση της χώρας γίνεται κατανοητή από την Επιτροπή».
Στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η άμεση παρέμβαση να είναι δημοσιονομικού χαρακτήρα, όπως η επιβολή ενός στοχευμένου φόρου. Πάντως, στις σκέψεις του ΥΠΕΝ είναι το μέτρο να εφαρμόζεται, εάν προκύπτουν υψηλές τιμές ή και χαμηλές τιμές για να βγαίνουν συμπεράσματα αθροιστικά. Πηγές της αγοράς αναμένουν τις τελικές αποφάσεις, εκφράζοντας ωστόσο την αντίθεση τους σε έκτακτα μέτρα.
Διαβάστε ακόμη