Με τη μέση χονδρική τιμή ρεύματος να διαμορφώνεται σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (παρά την πτωτική τάση των τελευταίων ημερών), εντείνεται η ανησυχία για τις τιμές που θα ανακοινώσουν οι πάροχοι για τα τιμολόγια Δεκεμβρίου. Ταυτόχρονα υπάρχει ανησυχία πως τα «σκαμπανεβάσματα» στη χονδρική αγορά θα συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες. Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζονται οι συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης προς την Κομισιόν σε σχέση με τις υψηλές τιμές. Στο «τραπέζι» των συζητήσεων βρίσκεται η εφαρμογή ενός δημοσιονομικού μέτρου, το οποίο αφού συμφωνηθεί με τις Βρυξέλλες, θα εξειδικευτεί τις επόμενες ημέρες από τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Η Ελλάδα μαζί με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία το προηγούμενο διάστημα συντόνισαν από κοινού τις κινήσεις τους με σκοπό να υπάρξουν συγκεκριμένα μέτρα από την ΕΕ για το πρόβλημα των υψηλών τιμών. Το πρόβλημα δεν παρουσιάζεται με τον ίδιο τρόπο στις τρεις χώρες, με την Ελλάδα να είναι εξαγωγική χώρα, σε αντίθεση με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, οι οποίες θέλουν να εισάγουν ενέργεια. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ενέργειας, το πρόβλημα είναι πως με τις εξαγωγές ανεβαίνουν συνολικά οι τιμές, η εξωτερική ζήτηση «ανεβάζει» τις τιμές, άρα το στοίχημα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές είναι να περιοριστούν οι επιπτώσεις αυτού του φαινομένου στους καταναλωτές. Να σημειωθεί πως την ίδια ώρα που η χώρα μας καλύπτει τη ζήτηση ενέργειας στην νοτιοανατολική Ευρώπη, δεν συμβαίνει το ίδιο με χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Επομένως, δεν λειτουργεί η αγορά ενέργειας της Ευρώπης με ενιαίο τρόπο.
Στο πλαίσιο αυτό, χθες (Παρασκευή 22 Νοεμβρίου) η ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας είχε συνάντηση με τεχνικό κλιμάκιο της Κομισιόν στην Αθύνα. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικά καλό κλίμα και διήρκεσε πάνω από τέσσερις ώρες –ενδεικτικό ότι έγινε σε βάθος συζήτηση για το θέμα των τιμών και τα μέτρα σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα- έδωσε το παρών και ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα ενέργειας, Νίκος Τσάφος. Πηγές αναφέρουν ότι αναλύθηκε διεξοδικά το ζήτημα των υψηλών τιμών με τους εκπροσώπους της Κομισιόν να υποστηρίζουν ότι δεν φταίει ο αλγόριθμος επίλυσης των αγορών για τη διαμόρφωση υψηλότερων τιμών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ούτε και οι εξαγωγές προς την Ουκρανία.
Επίσης, υποστήριξαν ότι το πλαφόν στα υπερέσοδα των παραγωγών στη χονδρεμπορική δεν είναι συμβατό με την κοινοτική νομοθεσία και δεν ενδείκνυται, όταν τέθηκε από ελληνικής πλευράς, ενώ συμφωνήθηκε επί της αρχής η άμεση παρέμβαση να είναι δημοσιονομικού χαρακτήρα και όχι κανονιστικού. Παράλληλα, υπήρξε αναφορά από την πλευρά των κοινοτικών αξιωματούχων στην αναγκαιότητα να στραφούν οι καταναλωτές στα σταθερά (μπλε) τιμολόγια που δεν επηρεάζονται από τις διακυμάνσεις των χονδρεμπορικών τιμών, ενώ ανέδειξαν και τη σημασία της εγκατάστασης των έξυπνων μετρητών που θα δώσουν ώθηση στη δυναμική τιμολόγηση και θα δίνουν τη δυνατότητα στους καταναλωτές να προσαρμόζουν την καταναλωσή τους ανάλογα με τις τιμές.
Ο κομβικός ρόλος των τιμολογίων του Δεκεμβρίου
Πηγές, πάντως, του υπουργείου Ενέργειας επεσήμαναν μιλώντας με δημοσιογράφους πως η στήριξη των νοικοκυριών θα ανακοινωθεί αφού ανακοινώσουν οι πάροχοι τα τιμολόγια Δεκεμβρίου. Επομένως, η δαπάνη της στήριξης θα εξαρτηθεί από τις τιμές των προμηθευτών. Οι ίδιες πηγές υπογράμμισαν πως το δημοσιονομικό μέτρο θα έχει τη μορφή στοχευμένου φόρου, με σκοπό να μην περάσουν οι υψηλές τιμές στους καταναλωτές, αλλά δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο εφόσον οι υψηλές τιμές επαναληφθούν και τον Ιανουάριο, τότε το μέτρο να παραταθεί. Ο συγκεκριμένος φόρος όπως διευκρίνισαν οι ίδιες πηγές δεν θα έχει σχέση με την έκτακτη εισφορά στις μονάδες αερίου που εφαρμόστηκε το καλοκαίρι.
Αναφορικά με τις αιτίες του φαινομένου των υψηλών τιμών, οι ίδιες πηγές τόνισαν πως «η χώρα σε αυτή τη φάση δεν έχει αντικειμενική ευθύνη για κανένα από τα τρία πιθανά φαινόμενα που μπορεί να δημιουργεί το πρόβλημα. Δεν υπάρχει αντικειμενική ευθύνη για τις μικρές διασυνδέσεις, έχουμε μεγάλες διασυνδέσεις και εξάγουμε το 1/3 της ενέργειας μας, δεν έχουμε έλλειψη από ευέλικτη ενέργεια γιατί έχουμε μεγάλη δυναμικότητα σε εργοστάσια φυσικού αερίου, ενώ θα προσθέσουμε και στα επόμενα χρόνια δυναμικότητα σε έργα αποθήκευσης. Άρα, η συνολική παραγωγική δυνατότητα είναι πολύ μεγάλη». Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως η Ελλάδα συνεισφέρει στη λύση και δεν δημιουργεί πρόβλημα. «Συζητάμε τα εργαλεία τα οποία θα αξιοποιήσουμε, ώστε οι παρεμβάσεις αυτές να είναι αποτελεσματικές για τον σκοπό τους και να έχουν την μικρότερη επίπτωση στην αγορά», σημείωσαν. Όπως προαναφέρθηκε, η συζήτηση εξελίχθηκε σε καλό κλίμα, θα χρειαστούν όμως ενδεχομένως και νέες συζητήσεις το επόμενο διάστημα. Σε κάθε περίπτωση οι ανακοινώσεις θα γίνουν στις αρχές Δεκεμβρίου.
Διαβάστε ακόμη