Σε φάση μελέτης όλων των εναλλακτικών επιλογών και διαδρομών που υπάρχουν με στόχο να μην περάσει η αύξηση των χονδρεμπορικών τιμών ρεύματος τον τρέχοντα μήνα στα τιμολόγια νοικοκυριών και επιχειρήσεων το Δεκέμβριο βρίσκεται η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η άσκηση αυτή πραγματοποιείται με φόντο την αποκλιμάκωση των τιμών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας το τελευταίο διήμερο (που εάν συνεχιστεί προδιαγράφει μια μικρότερης κλίμακας παρέμβαση σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό) και εν αναμονή του τεχνικού κλιμακίου της Κομισιόν αύριο (Παρασκευή 22 Νοεμβρίου). Και τούτο διότι οι κατευθύνσεις που θα δοθούν από τις Βρυξέλλες θα παίξουν ρόλο στη διαμόρφωση των μέτρων που επεξεργάζεται το ΥΠΕΝ, τόσο στην ad hoc έκτακτη παρέμβαση «αμέσου δράσεως» στην οποία αναφέρθηκε ο Υπουργός ΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, όσο και στα μονιμότερα μέτρα, τα οποία όμως θα πρέπει να φέρουν ευρωπαϊκό «μανδύα». Στο «ζύγι» του ΥΠΕΝ θα μπουν εκτός από την πορεία των χονδρεμπορικών τιμών τις επόμενες ημέρες και οι τιμολογιακές πολιτικές των προμηθευτών και δη το κατά πόσο θα ενεργοποιήσουν το «όπλο» των εκπτώσεων για να απορροφήσουν μέρος της επιβάρυνσης στα τιμολόγια Δεκεμβρίου.

Τι μπαίνει στο «ζύγι» του ΥΠΕΝ για την σχεδιαζόμενη παρέμβαση

Συνυπολογίζοντας όλα αυτά, αλλά και τα σήματα από τις Βρυξέλλες, θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, ενδεχομένως την επόμενη εβδομάδα, καθώς δεν αναμένεται να βγει «λευκός καπνός» από τη συνάντηση που θα λάβει χώρα το μεσημέρι της Παρασκευής. Η Αθήνα θα είναι η τελευταία στάση του τεχνικού κλιμακίου των Βρυξελλών που πραγματοποιεί επαφές και στις τρεις χώρες του βαλκανικού άξονα Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας που έχουν συνασπιστεί και ζητούν συντονισμένα μέτρα από την ΕΕ για το πρόβλημα των υψηλών τιμών ηλεκτρισμού στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στην «ψαλίδα» από τις χώρες της Δύσης. Χθες (Τετάρτη 20 Νοεμβρίου) οι κοινοτικοί αξιωματούχοι βρέθηκαν στο Βουκουρέστι και σήμερα θα βρεθούν στη Σόφια. Το στίγμα των συνομιλιών στη Ρουμανία έδωσε ο Υπουργός Ενέργειας της χώρας Σεμπάστιαν Μπουρντούτζα σύμφωνα με δηλώσεις του που επικαλείται το πρακτορείο Agerpres. Όπως είπε ο κ. Μπουρντούτζα, «υπάρχουν σε εξέλιξη τεχνικές συζητήσεις με τους εκπροσώπους της Κομισιόν που απαιτούν λεπτομερή στοιχεία και ανάλυση για τις υφιστάμενες υποδομές, εάν χρησιμοποιούνται στη μέγιστη δυναμικότητά τους, ενώ θέλουν να ξέρουν αν υπάρχει και ανάληψη σαφούς δέσμευσης για επιτάχυνση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων, με ξεκάθαρους στόχους για κάθε χώρα της περιοχής».

Τα μηνύματα από τη Ρουμανία

Ο Ρουμάνος υπουργός φέρεται να επεσήμανε στα στελέχη της Κομισιόν ότι ενώ θεωρητικά υπάρχει μια ενιαία, διασυνδεδεμένη αγορά ηλεκτρισμού, υπάρχουν γειτονικές χώρες στο κέντρο της ΕΕ που δεν είναι διασυνδεδεμένες μεταξύ τους, όπως η Αυστρία με τη Σλοβακία, μια κατάσταση που προκαλεί στρεβλώσεις εις βάρος των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης καθώς λείπουν κρίσιμοι «κρίκοι» στην αλυσίδα μεταφοράς φθηνής ενέργειας από τη Δύση προς την Ανατολή. Σύμφωνα με τον κ. Μπουρντούτζα, «Η Ρουμανία έκανε ό,τι της ζητήθηκε από την Ευρώπη στα ενεργειακά. Μπήκε στο μονοπάτι της απανθρακοποίησης και έκλεισε ανθρακικές μονάδες, με αποτέλεσμα να εξαρτάται από εισαγωγές σε ορισμένες περιόδους. Έχει 10 διασυνοριακές διασυνδέσεις και κατασκευάζει άλλες τρεις νέες διασυνδέσεις με την Μολδαβία και δυο με την Ουκρανία (…) Ζητάμε δικαιοσύνη, ζητάμε να επικρατήσει η κοινή λογική, να μην έχουμε μόνο υποχρεώσεις, αλλά και δικαιώματα στην ενιαία αγορά ηλεκτρισμού της ΕΕ».

Αντίστοιχα επιχειρήματα αναμένεται να επιστρατεύσει και η Αθήνα στη συνάντηση της Παρασκευής, ενώ θα επιχειρήσει να ιχνηλατήσει τη στάση των κοινοτικών για να αποφασίσει πώς θα κινηθεί. Όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης μιλώντας στο Talk Radio, το Υπουργείο έχει διάφορα εργαλεία στα χέρια του και θα δούμε μαζί με την Κομισιόν ποιοι θα επιλεγεί, σε συνάρτηση και με την πορεία των τιμών χονδρικής, που θα κρίνει και την ένταση της παρέμβασης. Η μέση χονδρεμπορική τιμή για σήμερα διαμορφώνεται στα 128,43 ευρώ/MWh, ελαφρά αυξημένη σε σχέση με χθες αλλά διατηρούμενη σε πιο λελογισμένα επίπεδα σε σχέση με αυτά των προηγούμενων ημερών, όπου η μέση τιμή διαμορφωνόταν στα 180-220 ευρώ/MWh και τα απογεύματα καταγράφονταν spikes από 400 έως και πάνω από 700 ευρώ/MWh. Φυσικά ένα διήμερο σχετικά χαμηλών τιμών «δεν φέρνει την άνοιξη» και η μέση τιμή για το Νοέμβριο 9 μήνες πριν κλείσει ο μήνας διατηρείται πάνω από τα 140 ευρώ/MWh, οπότε οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες.

Ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε ότι ο χαρακτήρας της παρέμβασης δεν έχει «κλειδώσει» ακόμη και προϊδέασε για μια έκτακτη ad hoc παρέμβαση σε πρώτη φάση και έναν μόνιμο μηχανισμό σε δεύτερη φάση. Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει το προηγούμενο του καλοκαιριού, όταν για να αντιμετωπιστεί το άλμα των τιμών χονδρικής την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου, το ΥΠΕΝ επέβαλε προσωρινή εισφορά στην ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο και με τους πόρους που άντλησε επιδότησε τα κυμαινόμενα τιμολόγια των νοικοκυριών για το δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου. To σενάριο επαναφοράς του συγκεκριμένου φόρου πάντως φαίνεται ότι έχει αποκλειστεί, ενώ το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για την έκτακτη φορολόγηση των «ουρανοκατέβατων» κερδών των παραγωγών.

Φούρλαρης (ΡΑΕΕΥ): Δεν υπάρχουν οι συνθήκες για σωστή λειτουργία του Target Model

Σημειώνεται ότι στο θέμα των τιμών αναφέρθηκε σε τηλεοπτική του συνέντευξη και ο αντιπρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων Δημήτρης Φούρλαρης, ο οποίος ανέδειξε τις αδυναμίες του «Μοντέλου Στόχου» (target model), το οποίο επιδιώκει την σύγκλιση των τιμών ενέργειας σε όλη την Ευρώπη. Κάτι όμως που –όπως εξήγησε- προϋποθέτει πληθώρα διασυνδέσεων μεταξύ των χωρών της Ευρώπης και μεγάλη χωρητικότητα για μεταφορά ενέργειας. «Συνθήκες που δεν υπάρχουν, με αποτέλεσμα ανισότητες στις τιμές, ειδικά μεταξύ Κεντρικής, Βόρειας και Δυτικής Ευρώπης και των Βαλκανικών χωρών», σχολίασε ο κ. Φούρλαρης. Όπως είπε, η Ελλάδα, λόγω γεωγραφικής θέσης και περιορισμένων διασυνδέσεων, αντιμετωπίζει μεγαλύτερες προκλήσεις καθώς «έχει διασυνδέσεις μόνο με την Ιταλία και τις Βαλκανικές χώρες, ενώ ο διάδρομος μέσω της Βουλγαρίας και Ρουμανίας προς την Ουκρανία επιβαρύνεται ιδιαίτερα λόγω της ενεργειακής κρίσης που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία». Ο αντιπρόεδρος της ΡΑΕΕΥ είπε ότι «πρέπει να δημιουργηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός στήριξης των καταναλωτών για περιόδους κρίσης», υπενθυμίζοντας ότι «Στην Ελλάδα, το 2022 εφαρμόστηκε ένα σύστημα πλαφόν ανά τεχνολογία παραγωγής, που περιόρισε τα κέρδη των παραγωγών και διοχέτευσε πόρους για επιδοτήσεις στους καταναλωτές. Ήταν μία από τις καλύτερες λύσεις στην ΕΕ».

Διαβάστε ακόμη