Σε υψηλά επίπεδα διατηρούνται οι χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος στην Ελλάδα -έστω και αν έχουν υποχωρήσει από τα επίπεδα των 200-220 ευρώ/ΜWh- προδιαγράφοντας παρεμβάσεις για να αποφευχθούν μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια λιανικής του Δεκεμβρίου, κάτι που υπαινίχθηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η κυβέρνηση φέρεται να προσανατολίζεται στην επιβολή πλαφόν στις χονδρεμπορικές τιμές με στόχο την άντληση πόρων για την προστασία των τελικών καταναλωτών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Το θέμα θα συζητηθεί στην συνάντηση που θα έχει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τεχνικό κλιμάκιο της Κομισιόν την προσεχή Παρασκευή 22 Νοεμβρίου.
Για σήμερα (Δευτέρα 18 Νοεμβρίου) η μέση τιμή στην Προημερήσια Αγορά του Χρηματιστηρίου Ενέργειας διαμορφώνεται στα 167,27 ευρώ/MWh, με τη μέγιστη τιμή -το απόγευμα- στις 451,94 ευρώ/MWh, η δε μέση τιμή από τις αρχές του μήνα διαμορφώνεται στα 140,49 ευρώ/MWh, αυξημένη πάνω από 50% σε σχέση με το κλείσιμο του Οκτωβρίου. Το φυσικό αέριο κυριαρχεί στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής με ποσοστό 50,95%, οι ΑΠΕ ακολουθούν με 26,27%, ενώ υψηλό είναι και το ποσοστό του λιγνίτη (12,08%), με την λιγνιτική παραγωγή να αξιοποιείται όχι μόνο για την κάλυψη των αυξημένων θερμικών αναγκών στις βόρειες περιοχές της χώρας, αλλά και για τις αυξημένες εξαγωγές ηλεκτρισμού προς Βορρά (που αγγίζουν το 20%) καθώς οι τιμές σε Βουλγαρία και Ρουμανία για σήμερα διαμορφώνονται στα 244,67 ευρώ/MWh και είναι οι υψηλότερες σε όλη την Ευρώπη, με την Ουγγαρία να ακολουθεί βραχεία κεφαλή με μέση τιμή 242,76 ευρώ/MWh.
Στην ανασκόπηση της εβδομάδας, ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση θα προστατεύσει τους καταναλωτές από τις αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, υπενθυμίζοντας τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων στην αγορά ηλεκτρισμού της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Όπως υπογράμμισε «δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε να περάσουν στον καταναλωτή οι υπερβολικές αυξήσεις στις τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος που παρατηρούνται πάλι τις τελευταίες μέρες στην νοτιοανατολική Ευρώπη λόγω αστοχιών της Ενιαίας Αγοράς Ενέργειας. Θυμίζω ότι με πρωτοβουλία της Ελλάδας, την οποία στήριξαν Ρουμανία και Βουλγαρία, τέθηκε επισήμως στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το πρόβλημα αυτών των μη αποδεκτών δυσλειτουργιών που οφείλονται κατά βάση στην έλλειψη διασυνδέσεων μεταξύ της Κεντρικής Ευρώπης και Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ξέρω ότι δεν είναι εύκολο να γίνουν γρήγορα οι απαιτούμενες θεσμικές παρεμβάσεις αλλά χρειάζεται ένας μόνιμος μηχανισμός που δεν θα επιτρέπει υπερέσοδα εις βάρος των καταναλωτών και των επιχειρήσεων. Την προσεχή Παρασκευή θα έρθει στην Αθήνα αρμόδια αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να συζητηθεί με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος το ζήτημα, το οποίο ανέδειξα και στη Διάσκεψη για το Κλίμα στο Μπακού».
Διαβάστε ακόμη