Ανάπαυλα στο ανοδικό ράλι των χονδρεμπορικών τιμών ενέργειας στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη καταγράφεται για σήμερα (Σάββατο 16 Νοεμβρίου), με την πτωτική τάση να αποδίδεται αφενός στην αύξηση της παραγωγής των ΑΠΕ -εξαιτίας κυρίως της επιστροφής των αιολικών στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής-, αφετέρου στη μείωση της ζήτησης που είθισται να παρατηρείται το Σαββατοκύριακο. Στο πλαίσιο αυτό, η μέση τιμή στην Προημερήσια Αγορά του Χρηματιστηρίου Ενέργειας διαμορφώνεται στις 127 ευρώ/MWh, με μεγάλη αποκλιμάκωση σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες όπου κυμαίνονταν μεταξύ 173 και 227 ευρώ/ΜWh και η μέγιστη τιμή στις 186 ευρώ/MWh, ενώ τις προηγούμενες ημέρες είχαν καταγραφεί τις απογευματινές ώρες peaks από 422 έως 651 ευρώ/MWh.
Φρένο στο ράλι των τιμών ρεύματος λόγω ΑΠΕ και μείωσης της ζήτησης
Καταλύτης για την αλλαγή τάσης -που απομένει να φανεί αν θα έχει διάρκεια- είναι ο τριπλασιασμός της εκτιμώμενης παραγωγής από ΑΠΕ αλλά και η μείωση της εκτιμώμενης ζήτησης. Στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής, οι ΑΠΕ είναι «βραχεία κεφαλή» πίσω από το φυσικό αέριο (με ποσοστά 43,56% και 44,68% αντίστοιχα), στην τρίτη θέση βρίσκεται ο λιγνίτης που παραμένει αλλά με μικρότερο ποσοστό από ότι τις προηγούμενες ημέρες, κάτι που επίσης επηρεάζει θετικά τις τιμές και ακολουθούν οι εισαγωγές (2,55%) και η υδροηλεκτρική παραγωγή που μπαίνει με εξαιρετική φειδώ στο σύστημα (1,25%). Οι ροές ηλεκτρισμού της Ελλάδας έχουν εξαγωγικό «πρόσημο» προς όλα τα σύνορά της με την εξαίρεση της Τουρκίας.
Η εικόνα στην υπόλοιπη Ευρώπη
Όπως σημειώνουν παράγοντες της αγορές, ο διπλασιασμός της αιολικής παραγωγής στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και η αύξησή της πάνω από 30% στη Νοτιοανατολική Ευρώπη συμπιέζει προς τα κάτω τις χονδρεμπορικές τιμές και των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τη Γερμανία (-24%), τη Γαλλία (-13,7%), την Ολλανδία (-14,9%) και τη Βουλγαρία- Ρουμανία (-12,2%). Η μέση τιμή στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού για τις πρώτες 16 ημέρες του Νοεμβρίου διαμορφώνεται στις 138,46 ευρώ/MWh. Οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες για τη διαμόρφωση των κυμαινόμενων τιμολογίων του Δεκεμβρίου για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με τις προβλέψεις για δυναμικό comeback των ανέμων στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και την άμβλυνση του φαινομένου του Dunkelflaute (ταυτόχρονη άπνοια και έλλειψη ηλιοφάνειας) που οδήγησε στα ύψη τις τιμές τις προηγούμενες ημέρες (οδηγώντας την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ να προαναγγείλει παρεμβάσεις για να θωρακιστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τις παρενέργειες) να εγκυμονούν συγκρατημένη αισιοδοξία…
Διαβάστε ακόμη