Έντονος προβληματισμός επικρατεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις υψηλές τιμές που καταγράφονται τα τελευταία 24ωρα στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και επαναφοράς των επιδοτήσεων στα τιμολόγια ρεύματος. Είναι ενδεικτικό πως η μέση τιμή της χονδρικής τιμής ρεύματος είναι αυξημένη κατά 50% τις πρώτες 15 ημέρες του μήνα, σε σχέση με τον Οκτώβριο. Οι τιμές της μεγαβατώρας ξεπερνούν ακόμα και τα 400 ευρώ κατά τη διάρκεια της ημέρας, το τελευταίο διάστημα, χωρίς να υπάρχουν τάσεις αποκλιμάκωσης.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης κατά τη διάρκεια χθεσινών συνεντεύξεων τόνισε πως τις τελευταίες μέρες η έλλειψη διασυνδέσεων μεταξύ της Κεντρικής Ευρώπης με την Νοτιοανατολική Ευρώπη και άλλοι λόγοι, οδήγησαν στη υπερβολική αύξηση των τιμών χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος στην περιοχή μας. Με φόντο αυτά τα δεδομένα, τις τελευταίες ώρες έχουν πυκνώσει οι συζητήσεις σε σχέση με τους τρόπους αντιμετώπισης των αυξήσεων. Το υπουργείο Ενέργειας, μαζί με άλλες χώρες (Βουλγαρία και Ρουμανία), ζητά από την Ε.Ε. την αποφασιστική αντιμετώπιση του φαινομένου, προτείνοντας την επαναφορά του μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων των παραγωγών από τις χονδρεμπορικές αγορές. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να εφαρμοστούν επιδοτήσεις στα τιμολόγια ρεύματος. Εκτιμάται ότι οι αποφάσεις θα «κλειδώσουν» την επόμενη βδομάδα, μετά και τις επαφές που θα έχει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ με τεχνικό κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα επισκεφθεί Αθήνα, Σόφια και Βουκουρέστι προκειμένου να αποκτήσει πλήρη εικόνα για το θέμα των υψηλών χονδρεμπορικών τιμών που διαμορφώνονται στον βαλκανικό «άξονα».
Σκυλακάκης: Θέλουμε εργαλείο που να μην επιτρέπει υπερέσοδα σε βάρος καταναλωτών και επιχειρήσεων
Ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε ότι έως ότου αντιμετωπιστούν με θεσμικές παρεμβάσεις που απαιτούν χρόνο τα δομικά προβλήματα που προκαλούν τις δυσλειτουργίες στην περιοχή, ζητούμενο είναι να υπάρχει άμεσα “ένα εργαλείο που να μην επιτρέπει υπερέσοδα εις βάρος των καταναλωτών και των επιχειρήσεων. Σε κάθε περίπτωση φαινόμενα βίαιων αναταράξεων των τιμών δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά», όπως είπε χαρακτηριστικά. Προσθέτοντας ότι η «σχετική προσπάθεια έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και με την κοινή σχετική, πρωτοβουλία της Ελλάδας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας», ο Υπουργός ΠΕΝ υπογράμμισε ότι «πλέον δεν είμαστε στη φάση συζήτησης, είμαστε -εμείς τουλάχιστον- στη φάση εύρεσης άμεσης λύσης», προδιαγράφοντας την ανάληψη πρωτοβουλιών το αμέσως επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energygame.gr, αυτήν τη στιγμή δεν εξετάζεται η επαναφορά της έκτακτης εισφοράς. Να σημειωθεί πως το μέτρο της έκτακτης εισφοράς ανερχόταν σε 10 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα και αποφασίστηκε να επιβληθεί μετά την έκρηξη τιμών που παρατηρήθηκε τους καλοκαιρινούς μήνες. Πηγές του κλάδου κάνουν λόγο για ένα μέτρο που «ναρκοθετεί» τη χονδρική αγορά, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι τιμές, προσθέτοντας πως σε καμία περίπτωση δε συντρέχουν οι λόγοι που οδήγησαν στην κρίση τιμών του περασμένου καλοκαιριού.
Στήριξη από την κυβέρνηση ζητεί ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ, Αντώνης Κοντολέων
Την ίδια ώρα, το «καμπανάκι» για τις αρνητικές συνέπειες από την αύξηση των τιμών κρούουν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες, με τον πρόεδρο της ΕΒΙΚΕΝ κ. Αντώνη Κοντολέοντα να αναφέρει στο energygame.gr πως είχε προειδοποιήσει έγκαιρα την κυβέρνηση ότι «οι υψηλές τιμές θα διαμορφώνονται κάθε φορά που υπάρχει ζήτηση υψηλή για εξαγωγές, καθώς στην ελληνική αγορά υπάρχουν συνθήκες που επιτρέπουν τη χειραγώγηση των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά που έχει χαρακτηριστικά ολιγοπωλίου. Και τούτο διότι οι χονδρεμπορικές τιμές μεταφέρονται αυτόματα στα κυμαινόμενα τιμολόγια, οπότε οι ίδιοι παίκτες -ως προμηθευτές- δεν έχουν ρίσκο λόγω των υψηλών τιμών που διαμορφώνουν οι ίδιοι στη χονδρεμπορική αγορά. Επιπλέον, επισημαίνει ότι «δεν υπάρχει σοβαρή αιτιολογία για τη διαμόρφωση των υψηλών τιμών στο ελληνικό χρηματιστήριο που καμία σχέση δεν έχουν με το κόστος παραγωγής τους. Απόδειξη είναι η ιταλική αγορά, η οποία συνεχώς αποσυνδέεται και παραμένει σε χαμηλά επίπεδα¨.
Ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ ζητά από την κυβέρνηση την άμεση φορολόγηση των παραγωγών, «κάτι το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει και φυσικά να μην ξαναβάλει φόρο στο φυσικό αέριο, όπως τον Αύγουστο, καθώς το μέτρο αυτό επιβάρυνε τους καταναλωτές και όχι τους παραγωγούς. Δεν μπορούμε να περιμένουμε την απόφαση της Επιτροπής. Η βιομηχανία πρέπει να δει εάν έχει την κυβέρνηση στο πλευρό της για να συνεχίσει να αγωνίζεται για την επιβίωση της». Ζητά ακόμα από την κυβέρνηση να επιδοτήσει οριζόντια όλα τις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα τις βιομηχανίες έντασης ενέργειας, όπως κάνει η Βουλγαρία. «Οι καιροί ου μενετοί», καταλήγει.
Η επίδραση των επιδοτήσεων στα κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος
Στέλεχος καθετοποιημένου ομίλου από την πλευρά του αναφέρει στο energygame.gr πως «οι διακυμάνσεις που παρατηρούνται στις χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρισμού στην περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης δεν είναι κάτι αφύσικο αν λάβει κανείς υπόψη τις συνθήκες που επικρατούν, τη διαθεσιμότητα των παραγωγικών πόρων και τον αριθμό και τη δυναμικότητα των διασυνδέσεων. Ως εκ τούτου, στο πλαίσιο της ενιαίας αγοράς ηλεκτρισμού είναι αναμενόμενο να υπάρχουν αυξομειώσεις σε περιφερειακό επίπεδο που αντανακλούν τις εκάστοτε συνθήκες των αγορών, τα market dynamics». Το ίδιο στέλεχος αναφέρει πως πριν δύο περίπου εβδομάδες η Ελλάδα ήταν από τις φθηνότερες χονδρεμπορικές αγορές της Ευρώπης, τώρα συμβαίνει το αντίστροφο.
Εκτιμά δε ότι «σε ανοδικά άλματα (spikes) των χονδρεμπορικών τιμών, οι επιδοτήσεις στα κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος, τα «πράσινα» και τα «κίτρινα», στέλνουν εσφαλμένο μήνυμα στο μέτρο που εθίζουν όλη την αγορά σε αυτήν τη βραχυπρόθεσμη λογική και λειτουργούν ως αντικίνητρο για μια πιο μαζική στροφή των καταναλωτών σε μακροπρόθεσμα σταθερά τιμολόγια ρεύματος που θα υποχρέωνε και τους προμηθευτές να στραφούν με τη σειρά τους σε πιο μακροχρόνια εργαλεία για να καλύψουν τους πελάτες τους (σύναψη PPA, αγορές μεγαλύτερων ποσοτήτων ενέργειας στις προθεσμιακές αγορές), αποσυνδεόμενοι με αυτόν τον τρόπο από τις διακυμάνσεις των spot αγορών του Χρηματιστηρίου Ενέργειας».
Διαβάστε ακόμη