«Στα κόκκινα» ντύνεται και πάλι σήμερα η αγορά ηλεκτρισμού της Ελλάδας, καθώς η ανάπαυλα των σχετικά χαμηλών χονδρεμπορικών τιμών φαίνεται να έλαβε τέλος. Σήμερα (Δευτέρα 11 Οκτωβρίου) η μέση τιμή στην Προημερήσια Αγορά του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας σημειώνει άλμα στα 173,78 ευρώ/MWh, με ημερήσια αύξηση 56,25%. Μαζί με την αύξηση των τιμών επανεμφανίζονται και οι έντονες ενδοημερήσιες διακυμάνσεις με τις κορυφώσεις τις βραδινές ώρες, καθώς η υψηλότερη τιμή της ημέρας -μεταξύ 18.00 και 19.00- εκτοξεύεται στα 435,27 ευρώ/MWh (έναντι 152,59 ευρώ/MWh) που ήταν το υψηλό της Κυριακής.

Γιατί ανεβαίνουν πάλι οι χονδρικές τιμές ρεύματος

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το ράλι αποδίδεται στην μείωση της εκτιμώμενης παραγωγής από ΑΠΕ (κατά 30% περίπου) σε συνδυασμό με την αύξηση της ζήτησης, συνδυασμός που παρατηρείται και στις υπόλοιπες αγορές του «άξονα» Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Ουγγαρίας, με τις οποίες είναι διασυνδεδεμένη η Ελλάδα. Είναι ενδεικτικό ότι η μέση τιμή σε Βουλγαρία και Ρουμανία αγγίζει τα 200 ευρώ/MWh (197,69 ευρώ/MWh), ενώ στην Ουγγαρία -που εμφανίζεται σήμερα ως η ακριβότερη χονδρεμπορική αγορά στην Ευρώπη- η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 224 ευρώ/MWh, ενώ κατά τις απογευματινές ώρες η τιμή εκκαθάρισης εκτοξεύθηκε πάνω από τα 700 ευρώ/ΜWh. Υπάρχουν δηλαδή ενδείξεις επανεμφάνισης των συνθηκών της μίνι περιφερειακής κρίσης του καλοκαιριού -λόγω της εποχικής αύξησης της ζήτησης και της μείωσης της παραγωγής των ΑΠΕ-, ενδεχόμενο για το οποίο είχε προειδοποιήσει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και γι’ αυτό κινήθηκε -σε συνεργασία με Βουλγαρία και Ρουμανία- ζητώντας από την Κομισιόν αφενός εκτενή διερεύνηση των αιτίων του φαινομένου, αφετέρου τη λήψη έκτακτων μέτρων. Σύμφωνα με πληροφορίες του energygame.gr, οι επαφές Αθήνας και Βρυξελλών για το θέμα των τιμών ρεύματος έχουν πυκνώσει και εντός του μήνα αναμένεται στην Αθήνα τεχνικό κλιμάκιο της Επιτροπής για συζητήσεις επί του θέματος.

Επιστροφή του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή

Για σήμερα, προκειμένου να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση -καθώς οι ροές ηλεκτρισμού της Ελλάδας είναι εξαγωγικές προς όλα τα σύνορα με εξαίρεση την Τουρκία και την Ιταλία-, καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο που αναλογεί για σήμερα στο 47,75% του μείγματος της ηλεκτροπαραγωγής, έναντι 31,86% των ΑΠΕ, το μερίδιο των οποίων υπερέβαινε το 50% τις προηγούμενες ημέρες, συμβάλλοντας καίρια στη συγκράτηση των τιμών. Ανοδικές πιέσεις στις χονδρεμπορικές τιμές ασκεί και η επανεμφάνιση του λιγνίτη στο μείγμα (με ποσοστό 8,08%), καθώς για σήμερα προγραμματίζεται η είσοδος στο σύστημα των μονάδων Πτολεμαΐδα 5 και Άγιος Δημήτριος 5.

Για τις πρώτες 11 ημέρες του Νοεμβρίου, η μέση χονδρική τιμή στην Ελλάδα διαμορφώνεται στα 114 ευρώ/MWh, σημαντικά αυξημένη σε σχέση με το κλείσιμο του Οκτωβρίου (90 ευρώ/MWh) και με το ενδεχόμενο περαιτέρω ανόδου ορατό στον ορίζοντα. Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική κυβέρνηση διατηρεί ψηλά το θέμα και στην ευρωπαϊκή ατζέντα. Δεν είναι τυχαία η αναφορά στο ανακοινωθέν της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Βουδαπέστης περί «λήψης έκτακτων μέτρων για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση που προκύπτει από τις υψηλές και ευμετάβλητες τιμές ηλεκτρισμού στην Ευρώπη και τα αίτια που τις προκαλούν». Και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, άλλωστε, τόνισε σε δηλώσεις του ότι «ασχοληθήκαμε πολύ με τα θέματα της ενέργειας και νομίζω ότι είναι κοινός τόπος το γεγονός ότι η Ευρώπη σήμερα αντιμετωπίζει ένα μεγάλο πρόβλημα ανταγωνιστικότητας όσον αφορά στην ενέργεια, παρά το γεγονός ότι επενδύουμε πολύ ΑΠΕ». Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως «εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι στη Δήλωση της Βουδαπέστης υπάρχει ρητή αναφορά στις στρεβλώσεις στις τιμές της αγοράς ενέργειας που πρέπει να αντιμετωπιστούν με τρόπο κατεπείγοντα», προσθέτοντας ότι «πρέπει πια να ξαναδούμε ουσιαστικά τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την τιμολόγηση, τον τρόπο τιμολόγησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε να μην καθορίζει το φυσικό αέριο την οριακή τιμή του συστήματος, όπως γίνεται σήμερα, καθώς το φυσικό αέριο κατά κανόνα είναι πολύ πιο ακριβό από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Διαβάστε ακόμη