Πιο συγκεκριμένα, στη Βουλγαρία, την Κροατία, την Ουγγαρία, την Ελλάδα, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία και τη Σλοβακία, οι μέσες ημερήσιες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκαν από 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) τον Ιούλιο-Αύγουστο σε περίπου 90 ευρώ ανά MWh τον Οκτώβριο. Δύο κύριοι παράγοντες εξηγούν αυτή τη μείωση, σύμφωνα με τη Eurelectric:
- Χαμηλότερη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας καθώς η θερινή περίοδος έχει τελειώσει, με μείωση 12% μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου στη συνδυασμένη ζήτηση αυτών των χωρών
- Αύξηση της παραγωγής υδροηλεκτρικής, πυρηνικής και αιολικής ενέργειας
Είναι ενδιαφέρον ότι το φυσικό αέριο δεν έπαιξε ρόλο σε αυτό, αναφέρει η Eurelectric, καθώς η μέση μηνιαία τιμή του φυσικού αερίου δεν άλλαξε πολύ, αν και υπήρχαν διακυμάνσεις.
Eurelectric: Πού οφείλεται η εκτίναξη των τιμών το καλοκαίρι
Πίσω στο καλοκαίρι, η εκτίναξη των τιμών ήταν αποτέλεσμα της υψηλότερης περιφερειακής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας για ψύξη κατά τη διάρκεια των καύσωνων, της πτώσης της υδροηλεκτρικής και πυρηνικής παραγωγής, η οποία αντισταθμίστηκε από την ακριβή ενέργεια από φυσικό αέριο, των περιορισμένων δυνατοτήτων διασύνδεσης και, κυρίως, της έλλειψης ευελιξίας. Επιπλέον, σύμφωνα με τη Eurelectric, οι αυξημένες εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας προς την Ουκρανία επηρέασαν τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας μόνο σε μικρό βαθμό.
Η μεταβλητότητα των τιμών το καλοκαίρι του 2024 ήταν αυξημένη κατά περισσότερο από 100% σε σύγκριση με το 2023. Η υψηλότερη μεταβλητότητα σημειώθηκε κυρίως κατά τις βραδινές ώρες, όταν υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας και η ηλιακή ενέργεια εξαφανίζεται από το μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας. Οι εναλλακτικοί ευέλικτοι πόροι και οι περισσότερες τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορούν να συμβάλουν στη μείωση αυτών των αιχμών των τιμών, συστήνει η Eurelectric.
Διαβάστε ακόμη