Η κυριότερη στρέβλωση στην αγορά ενέργειας σήμερα είναι η διασύνδεση των τιμών της χονδρεμπορικής αγοράς με τις τιμές των οικιακών τιμολογίων (πράσινα, κίτρινα και πορτοκαλί), επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ Αντώνης Κοντολέων, σε ομιλία του στο 28ο Εθνικό Συνέδριο «Ενέργεια και Ανάπτυξη» του ΙΕΝΕ.
Το υψηλό κόστος ενέργειας είναι, σύμφωνα με τον Κοντολέων, ένα σημαντικό πρόβλημα για τις βιομηχανίες, και ειδικά για τις βιομηχανίες έντασης ενέργειας στη χώρα μας, οι οποίες βρίσκονται σε μειονεκτική θέση λόγω των μη ανταγωνιστικών τιμών στην εγχώρια αγορά. Ενώ οι ΑΠΕ και οι διασυνδέσεις δεν αναμένεται να μειώσουν τις τιμές άμεσα, σύμφωνα με τον ίδιο, η αγορά ενέργειας εξακολουθεί να βρίσκεται υπό πίεση.
Συνέχισε λέγοντας πως το υψηλό κόστος ενέργειας επηρεάζει την ανάπτυξη των βιομηχανιών, καθιστώντας τις πιο ευάλωτες στις διακυμάνσεις των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά, χωρίς κανένα εργαλείο αντιστάθμισης του κινδύνου. Οι τιμές το 2024 είναι 30-50% υψηλότερες από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, λόγω της μονοπωλιακής δομής της εγχώριας αγοράς και της έλλειψης ανταγωνισμού.
Τα PPA με φωτοβολταϊκά, αν και χρησιμοποιούνται, δεν αποτελούν αποτελεσματικό εργαλείο αντιστάθμισης του κινδύνου, καθώς οι βιομηχανίες εκτίθενται σε μεγάλο επιχειρηματικό ρίσκο λόγω της διακύμανσης των τιμών στις ώρες παραγωγής των φωτοβολταϊκών και της εκτόξευσης των τιμών με τη δύση του ηλίου.
Ο Κοντολέων τονίζει ότι η εγχώρια βιομηχανία θεωρεί αναγκαίο να τυγχάνει της ίδιας στήριξης με εκείνη που έχουν οι ανταγωνιστές της από άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Επιπλέον, κατακρίνει την επιβολή χαρτοσήμου στις συναλλαγές με κόστος 20 εκατομμυρίων ευρώ για τις συναλλαγές μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, τη στιγμή που ο νόμος προβλέπει την απαλλαγή από αυτό το κόστος στο εξής. Παράλληλα, εκφράζει την αντίθεση του για την περικοπή των εγκεκριμένων ποσών για την αντιστάθμιση CO2 το 2024 κατά 30%.
Η αναγκαιότητα για ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας είναι επιτακτική, ειδικά καθώς η προοπτική της σταδιακής μείωσης των δωρεάν δικαιωμάτων εκπομπών CO2 για τις επιλέξιμες βιομηχανίες από το 2026 εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους. Ο κ. Κοντολέων υπογραμμίζει ότι δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε σε τέτοιες αλλαγές χωρίς πρώτα να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα του CBAM, το οποίο είναι εύκολο να καταστρατηγηθεί.
Ο ρόλος των μεγάλων βιομηχανιών είναι επίσης σημαντικός, καθώς αυτές προσφέρουν σταθερότητα στο σύστημα, λόγω του μεγάλου και σταθερού φορτίου τους. Ειδικότερα, οι χαλυβουργίες, χωρίς καμία αμοιβή, διακόπτουν τη λειτουργία τους με τη δύση του ήλιου, στις ώρες αιχμής τις εργάσιμες ημέρες, μειώνοντας το φορτίο κατά 250 MW.
Τέλος, ο κ. Κοντολέων καταλήγει ότι η περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ είναι δυνατή μόνο εφόσον αυξάνεται η ζήτηση, και ότι η έλλειψη ουσιαστικής στήριξης για τη βιομηχανία μπορεί να μειώσει τη ζήτηση, ακυρώνοντας στην πράξη την “πράσινη” μετάβαση.
Διαβάστε ακόμη