Πριν από λίγες ημέρες ψηφίστηκε στο ενεργειακό νομοσχέδιο μια ρύθμιση που ανοίγει το δρόμο για την ομαδοποίηση κτιρίων που θα προβούν σε δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας. Πρόκειται για δημόσια κτίρια που ανήκουν στους φορείς Γενικής Κυβέρνησης. Τα κτίρια αυτά θα επιλεγούν μετά από ιεράρχηση, θα ομαδοποιηθούν σε «Συστάδες Επιλέξιμων Κτιρίων» και θα συνάψουν συμβάσεις αναβάθμισης ενεργειακής απόδοσης. Τα επιλέξιμα κτίρια που εντάσσονται στο πρόγραμμα θα πρέπει μετά τις παρεμβάσεις να κατατάσσονται κατ’ ελάχιστον στην κατηγορία ενεργειακής απόδοσης «Β». Η υφυπουργός Περɩβάλλοντος καɩ Ενέργεɩας Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας στο συνέδριο «Green Deal Greece 2024, την περασμένη Δευτέρα, ανέφερε πως με αυτή τη ρύθμιση μπορούμε «να έχουμε clusters κτιρίων, μια συστάδα νοσοκομείων, μια συστάδα πανεπιστημίων, μια συστάδα σχολείων ή ό,τι άλλο και όλα μαζί ως συστάδα να είμαστε σε θέση να τα προκηρύξουμε, χρησιμοποιώντας το εργαλείο των συμβάσεων ενεργειακής απόδοσης, τα escos και δίνοντας τα κατάλληλα κίνητρα να δημιουργήσουμε οικονομίες κλίμακας μεγαλύτερες και χαμηλότερο κόστος στις ενεργειακές ανακαινίσεις».

Το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» και τα άλλα εργαλεία

Πριν δύο χρόνια δόθηκε το boost  για δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια, με το πρόγραμμα «Ηλέκτρα», με το οποίο θα επωφεληθούν οι δήμοι. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα προσφέρει πόρους για την πραγματοποίηση έργων εξοικονόμησης ενέργειας σε κτίρια σε συστήματα θέρμανσης/ ψύξης και για συστήματα ενεργειακής διαχείρισης. Όπως αναφέρει στο energygame.gr η υπεύθυνη του προγράμματος εξοικονόμησης ενέργειας της μελετητικής εταιρείας «Ευδίτη» κ. Εύα Αθανασάκου, «οι δήμοι σε όλη τη χώρα ενδιαφέρονται για έργα εξοικονόμησης και περίμεναν με μεγάλο ενθουσιασμό το πρόγραμμα «Ηλέκτρα». Οι δήμοι έχουν περάσει τα προηγούμενα χρόνια από το στάδιο της μείωσης του ενεργειακού κόστους κυρίως μέσω παρεμβάσεων στον οδοφωτισμό και πλέον στοχεύουν στη δημιουργία κτιρίων μηδενικών ρύπων.

Όπως εξηγεί η κ. Αθανασάκου μετά την ολοκλήρωση ενός ενεργειακού ελέγχου σε ένα κτίριο υπάρχει εικόνα για το εύρος των παρεμβάσεων που θα πρέπει να γίνουν σε ένα κτίριο. «Για να γίνει ένα κτίριο μηδενικών ρύπων πρέπει να γίνει αλλαγή στη θέρμανση, χρειάζονται φωτοβολταϊκά στις στέγες των κτιρίων, χρειάζονται μπαταρίες αποθήκευσης και σύστημα ελέγχου της κατανάλωσης ενέργειας», επισημαίνει η κ. Αθανασάκου. Όμως ένα σημαντικό εμπόδιο για τους δήμους είναι ότι δεν μπορούν να ολοκληρώσουν με ευκολία τις μελέτες για τις δράσεις εξοικονόμησης, για να πάρουν στη συνέχεια τη χρηματοδότηση. Σύμφωνα με την κα Αθανασάκου ένα σημαντικό ζήτημα είναι ότι ιδιαίτερα οι μικροί δήμοι δεν έχουν το απαραίτητο προσωπικό.  Υπάρχουν όμως χρηματοδοτικά προγράμματα όπως το PRODESA, το οποίο προσφέρει τυποποιημένες συμβάσεις ενεργειακής απόδοσης. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προωθήσει την «Υπηρεσία Μίας Στάσης» που βοηθάει στο να ωριμάζουν έργα, χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

Οι χρόνοι υλοποίησης ενός έργου

Ένα άλλο στοίχημα αποτελεί η σύμπτυξη του χρόνου υλοποίησης των παρεμβάσεων. Θα περάσουν έξι μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί μια μελέτη ενεργειακής απόδοσης και στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι παρεμβάσεις. Εάν όμως ένας δήμος θέλει να συνδυάσει μια επιδότηση με άλλους πόρους χρηματοδότησης, τότε θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, εκτιμάται πως η εφαρμογή των «συστάδων κτιρίων» θα τονώσει τις δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη