Σε τρία βασικά σημεία σχετικά με την ενεργειακή πολιτική και τις προκλήσεις για την Ελλάδα και την Ευρώπη, εστίασε ο Ειδικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα ενέργειας, Νίκος Τσάφος, σε ομιλία του στο 28ο Εθνικό Συνέδριο «Ενέργεια και Ανάπτυξη» του ΙΕΝΕ.

1) Ενεργειακή ασφάλεια

Ο κ. Τσάφος ανέφερε ότι, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA),  η Ελλάδα βρίσκεται σε μια περίοδο όπου η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου θα αυξάνεται ταχύτερα από τη ζήτηση, κάτι που αποτελεί καλό οιωνό για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Παράλληλα, τόνισε τη σημασία της σταθερότητας της ενεργειακής υποδομής και των στρατηγικών που εφαρμόζει η χώρα για να διασφαλίσει την ενεργειακή της επάρκεια.

2) Ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα

Ο κ. Τσάφος σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει κάνει τεράστια πρόοδο στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, με πάνω από τα 2/3 αυτής της μείωσης να προέρχονται από την αλλαγή του ενεργειακού μείγματος, μέσω της απολιγνιτοποίησης. Τη θέση του λιγνίτη έχουν πάρει οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), με το ηλιακό και αιολικό δυναμικό, να αποτελούν πλέον τη βασική πηγή ενέργειας, ενώ η χώρα γίνεται εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας.

«Το ενεργειακό ισοζύγιο στην ηλεκτρική ενέργεια της Ελλάδας αλλάζει δραματικά», είπε χαρακτηριστικά.

Η πρόκληση για την Ελλάδα, όπως ανέφερε, είναι η περαιτέρω αξιοποίηση του ηλιακού και αιολικού δυναμικού της, ενώ παράλληλα θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι ανάγκες των επενδυτών, της αγοράς και των καταναλωτών θα ικανοποιούνται χωρίς να αναλαμβάνεται υπερβολικό ρίσκο.

Όσον αφορά τη βιομηχανία, τόνισε ότι «σιγά σιγά βλέπουμε να φτιάχνεται σημαντική αλυσίδα παραγωγής στη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα», φέρνοντας ως παράδειγμα την απόφαση της Κομισιόν να εγκρίνει την κρατική ενίσχυση για την αποθήκη CO2 στον Πρίνο.

Ο κ. Τσάφος τόνισε, επίσης, ότι η Ελλάδα έχει ακόμα πολύ δουλειά να κάνει στον τομέα των μεταφορών και των εκπομπών CO2 τους. Όταν μιλάμε για net zero, αναφέρθηκε ότι αυτό περιλαμβάνει τις ΑΠΕ και τον εξηλεκτρισμό, αλλά σε μεγάλο βαθμό θα πρέπει να εξετάσουμε και άλλες κατηγορίες, όπως οι μεταφορές. Ανέφερε ότι η χώρα προχωρά σε σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως η ανανέωση του στόλου, η ηλεκτροκίνηση και η επέκταση των σημείων φόρτισης. Ωστόσο, τόνισε ότι απαιτείται ακόμη περισσότερη δουλειά για να αυξηθεί το μερίδιο των νέων τεχνολογιών και να μειωθεί το ανθρακικό αποτύπωμα στον τομέα των μεταφορών.

Επιπλέον, ανέφερε ότι, σχετικά με τα κτίρια, εκτός από την εξοικονόμηση ενέργειας, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στο επίδομα θέρμανσης, το οποίο θα αρχίσει να εξορθολογίζεται με βάση το ανθρακικό αποτύπωμα. Επίσης, υπογράμμισε ότι οι πολίτες θα έχουν διαφορετικές επιλογές στο επίπεδο της θέρμανσης, προκειμένου να μειώσουν τις εκπομπές CO2 και να ενισχύσουν την ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων τους.

3) Σχόλια για την Ευρώπη

Ο κ. Τσάφος εξέφρασε την άποψη ότι το ευρωπαϊκό ενεργειακό σύστημα δεν λειτουργεί αποτελεσματικά για την Ελλάδα, ιδιαίτερα μετά την αύξηση των τιμών παρά την πτώση της παραγωγής λιγνίτη και την αύξηση των ΑΠΕ. Επισήμανε ότι, αν και η Ευρώπη επιθυμεί το internal market & το energy union, η πραγματικότητα είναι ότι δεν έχει λειτουργήσει πλήρως προς όφελος όλων των κρατών-μελών. Τόνισε την ανάγκη να δράσουν οι χώρες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να δημιουργηθεί ένα μοντέλο ενεργειακής αγοράς με μεγαλύτερη ευελιξία, όπου κάθε χώρα θα μπορεί να επικεντρώνεται στα καύσιμα και τις τεχνολογίες που έχει ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Ο κ. Τσάφος υποστήριξε ότι ένα τέτοιο σύστημα θα ωφελήσει την Ευρώπη συνολικά, επιτρέποντας την καλύτερη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων και τη δημιουργία ενός ενιαίου ενεργειακού συστήματος.

«Σε έναν τέτοιο σχεδιασμό θα βγούμε κερδισμένοι», κατέληξε ο κ. Τσάφος.

Διαβάστε ακόμη