Η εξασφάλιση χρηματοδότησης για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας και η είσοδος διεθνών επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο του καλωδίου αποτελούν τους επόμενους σταθμούς «κλειδιά» για την προώθηση του -στρατηγικής σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής- έργου. Σύμφωνα με πληροφορίες, συνεχίζονται τόσο στα κυπριακά, όσο και στα ελληνικά χωρικά ύδατα οι έρευνες βυθού για τη πόντιση του καλωδίου Ελλάδας – Κύπρου, με ορίζοντα ολοκλήρωσης έως τα τέλη Νοεμβρίου. Ο τελευταίος γύρος γεωφυσικών ερευνών διεξάγονταν από το «NG WORKER», ένα πλοίο υποστήριξης υπεράκτιων δραστηριοτήτων υπό ιταλική σημαία. Το πλοίο ανήκει στη εξειδικευμένη σε θαλάσσιες γεωφυσικές έρευνες ιταλική εταιρεία NextGeo, η οποία έχει στην ιδιοκτησία της και το σκάφος «Ievoli Relume». Το «Ievoli Relume» πραγματοποίησε τον προηγούμενο γύρο ερευνών για την ηλεκτρική διασύνδεση, νότια της Κάσου.
Εξελίξεις υπάρχουν και γύρω από το τμήμα Κύπρος – Ισραήλ, αφού όπως δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, από το βήμα του Athens Investment Forum έχει ανατεθεί η μελέτη κόστους – οφέλους, η οποία θα είναι έτοιμη το πρώτο τρίμηνο του 2025. Όπως σχολίασε είναι «θέμα χρόνου να επιλυθούν οι όποιες εκκρεμότητες, μεταξύ κυπριακής και ελληνικής πλευράς». Πληροφορίες αναφέρουν πως κινητικότητα επικρατεί και στο μέτωπο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, αναφορικά με τη χρηματοδότηση ύψους 500 εκατ. ευρώ, ενώ στις 21 Νοεμβρίου, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Νάντια Καλβίνο, θα επισκεφθεί την Αθήνα και θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο κυπριακός τύπος είχε κάνει γνωστό πως ο κ. Παπαναστασίου είχε πριν από λίγες ημέρες συζήτηση, μέσω τηλεδιάσκεψης, με την πρόεδρο της ΕΤΕπ, Νάντια Καλβίνο, αλλά στη διάρκειά της η αξιωματούχος της τράπεζας δεν άνοιξε τα χαρτιά της. Σύμφωνα με τον υπουργό, «οι κρίσιμες για την ηλεκτρική διασύνδεση αποφάσεις της ΕΤΕπ αναμένεται να ληφθούν μέσα στον Νοέμβριο».
Ο γρίφος για την τελική μετοχική σύνθεση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ εκτίμησε ότι «μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε αποτελέσματα από το due diligence και τις συζητήσεις με τους επενδυτές», σε επίπεδο τόσο επιχειρηματικό όσο και τεχνικό. Πηγές με γνώση του θέματος αναφέρουν ότι η μετοχική σύνθεση που θα συνθέσει τα κομμάτια του παζλ της ηλεκτρικής διασύνδεσης βρίσκεται υπό διαμόρφωση, ενώ οι διαπραγματεύσεις και οι διεργασίες εντείνονται.
Η αμερικανική «ψήφος εμπιστοσύνης» στο έργο φαίνεται να παίρνει σάρκα και οστά, καθώς οι νέες εξελίξεις επιβεβαιώνουν το αυξημένο ενδιαφέρον και την ενεργή συμμετοχή των ΗΠΑ στη διαμόρφωση της επενδυτικής δομής. Η διοίκηση του κρατικού αναπτυξιακού ταμείο Development Finance Corporation (DFC), ενημέρωσε πρόσφατα τον ΑΔΜΗΕ ότι πρόκειται να εισηγηθεί τη χορήγηση δανείου ύψους μέχρι 400 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του καλωδίου των 1,9 δισ. ευρώ. Η αμερικανική πλευρά της DFC συνεχίζει να κάνει και due diligence για τη μετοχική είσοδο στο έργο, μιλώντας παράλληλα και με τα άλλα ενδιαφερόμενα funds, «ανεβάζοντας» τις μετοχές γύρω από την γεωπολιτική αξία του έργου.
Την ίδια ώρα, due diligence πραγματοποιούν και οι Γάλλοι της Meridiam, ενώ το εμιρατινό fund TAQA συνεχίζει τις συζητήσεις με τον ΑΔΜΗΕ, χωρίς να έχει καταλήξει ακόμη στην απόφαση αν θα συμμετάσχει μετοχικά μόνο του ή σε συνεργασία με την Κύπρο. «Στάση αναμονής» διατηρεί τώρα ο ΑΔΜΗΕ αναφορικά και με την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία σύμφωνα με πηγές αναμένεται να λάβει την τελική απόφαση για επίσημη συμμετοχή στο έργο μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Στην πράξη, οι τέσσερις υποψήφιοι μέτοχοι αναμένεται να μοιραστούν γύρω στο 60% του μετοχικού κεφαλαίου του έργου, δηλαδή αθροιστικά κοντά στα 200 εκατ. ευρώ, καθώς το 40% θα το διατηρήσει ο ΑΔΜΗΕ ως ο κύριος μέτοχος του έργου Great Sea Interconnector.
Υπενθυμίζεται πως η κοινή απόφαση που έλαβαν οι ρυθμιστικές αρχές Ελλάδας και Κύπρου για την κατανομή του γεωπολιτικού ρίσκου και την από κοινού ανάληψη, σε ποσοστό 50%-50%, του ανακτήσιμου κόστους σε περίπτωση αρνητικού σεναρίου, ανοίγει τον δρόμο για την ουσιαστική προώθηση του έργου. Τώρα, η προσοχή είναι στραμμένη στη συνάντηση της ερχόμενης Πέμπτης στη Λευκωσία, όπου ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Παπαναστασίου, θα έχει συνομιλίες με τη γαλλική εταιρεία Nexans, κατασκευάστρια του καλωδίου για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Κρήτης. Η Nexans, που κατέχει το μεγαλύτερο συμβόλαιο του έργου, αξίας 1,4 δισ. ευρώ, θα παρουσιάσει την πορεία υλοποίησης και τα επόμενα βήματα. Αυτό που αναμένει να δουν από την επικείμενη συνάντηση είναι «η πορεία του έργου, πώς προχωρά, εάν συμβαδίζει με τα χρονοδιαγράμματα». Παράλληλα σημείωσε να δουν ποιος είναι ο προγραμματισμός για τις επόμενες κινήσεις της συγκεκριμένης εταιρείας και εάν προδιαγράφεται ότι το όλο έργο θα ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγραμμάτων δηλαδή εάν μπορεί να παραδοθεί το 2029, σχολίασε. Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο το μεγαλεπίβολο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Κρήτης θα έχει κάποιες καθυστερήσεις, προσθέτοντας πως το τέλος του 2029 ακούγεται ρεαλιστικό για την ολοκλήρωσή του.
Διαβάστε ακόμη