«Η θέρμανση, από τη Λαμία και κάτω, δεν είναι κρίσιμο μέγεθος πλέον, η ψύξη είναι», ανέφερε ο ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αρ.Αϊβαλιώτης, τονίζοντας τη σημασία της ψύξης στην ενεργειακή στρατηγική της Ελλάδας, μιλώντας στο συνέδριο «Green Deal Greece 2024», με τίτλο «Η Ανθεκτικότητα στο επίκεντρο της βιώσιμης ανάπτυξης και του πράσινου & ψηφιακού μετασχηματισμού» το οποίο συνδιοργανώνουν το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), σε συνεργασία με το economix.gr.
Όπως εξήγησε, ο πρωταρχικός στόχος είναι να υπηρετηθεί το Green Deal της ΕΕ, με την Ελλάδα να δηλώνει πρωταγωνιστής σε αυτή την προσπάθεια. Σήμερα, η χώρα παράγει πάνω από 50% της ηλεκτροπαραγωγής της από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και μέχρι το 2030 επιδιώκεται να φτάσει το 75%. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί ακόμα πιο γρήγορα, αν κρίνει κανείς από τον ρυθμό των επενδύσεων.
Η στρατηγική του υπουργείου, ωστόσο, προσκρούει σε δύο βασικά προβλήματα: την περιορισμένη ζήτηση στην ηλεκτρική αγορά και την απώλεια ενέργειας. Αυτή τη στιγμή, έχουν ηλεκτροδοτηθεί 14 GW από ΑΠΕ, ενώ άλλα 16 GW είναι με όρους σύνδεσης. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, η ζήτηση κυμαίνεται από 10 έως 11 GW, ενώ σήμερα μόλις 5 GW είναι διαθέσιμα. Ο Αϊβαλιώτης επισήμανε ότι «ο ελέφαντας στο δωμάτιο είναι η ζήτηση της αγοράς, πολλή ενέργεια πάει χαμένη, θα διογκωθεί αυτό τα επόμενα χρόνια, θέτοντας σε κίνδυνο τις επενδύσεις».
Για να μεγαλώσει η «ηλεκτρική πίτα», προτείνει δύο βασικούς δρόμους: την αποθήκευση και τις διασυνδέσεις με άλλες χώρες. Η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών θα συμβάλει σημαντικά σε αυτή την κατεύθυνση, με την Κρήτη να εντάσσεται στο σύστημα το 2025 και όλα τα μεγαλύτερα νησιά του Αιγαίου μέχρι το 2029. Επίσης, σημείωσε ότι οι διασυνδέσεις με Ιταλία και Βουλγαρία είναι σε προγραμματισμό, με σχέδια να επεκταθούν και σε άλλες χώρες.
Η αποθήκευση προτείνεται με δύο τρόπους: πρώτον, μέσω αντλησιοταμίευσης, με την ελπίδα ότι το 2026 θα είναι έτοιμη η Αμφιλοχία, προσφέροντας 600 MW αποθήκευσης στο σύστημα. Δεύτερον, μέσω αποθήκευσης με μπαταρίες, με στόχο να εγκατασταθούν 2,5 έως 4 GW μπαταριών στα επόμενα δύο χρόνια, ώστε να ισορροπήσουν την χαμένη ενέργεια κατά την ανάπτυξη των ΑΠΕ.
Ο Αϊβαλιώτης υπογράμμισε ότι οι ΑΠΕ προσφέρουν τη δυνατότητα για επενδύσεις χωρίς επιδοτήσεις, επισημαίνοντας ότι η εποχή των επιδοτήσεων έχει τελειώσει. Όλες οι νέες επενδύσεις θα γίνουν σε συνθήκες ελεύθερης αγοράς, κάτι που προσθέτει ρίσκο, αλλά το υπουργείο παραμένει ψύχραιμο, με γνώμονα το συμφέρον των καταναλωτών. Όπως τόνισε, η προτεραιότητα είναι να ενισχυθούν οι καταναλωτές που αναζητούν φθηνή ενέργεια, αντί να εξυπηρετηθούν μόνο οι επενδυτές.
Αϊβαλιώτης: Το κόστος των τριών ευρωπαϊκών οδηγιών
Επίσης, ο Αϊβαλιώτης ανέφερε τρεις ευρωπαϊκές οδηγίες που πρέπει να υπηρετηθούν:
- Μέχρι το 2035, όλες οι ενεργειακές κλάσεις σπιτιών στην Ελλάδα θα πρέπει να είναι τουλάχιστον Ε, με 1,5 εκατομμύριο σπίτια να αναβαθμιστούν μέχρι τότε.
- Να αποσυρθούν όλοι οι καυστήρες στερεών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου, μέχρι το 2040 και να αντικατασταθούν με αντλίες θερμότητας.
- Να αποσυρθούν όλα τα κλιματιστικά και να αντικατασταθούν με κλιματιστικά χωρίς φθοριούχα ψυκτικά υγρά, συνολικά 30 εκατομμύρια συσκευές.
Η συνολική εκτίμηση του κόστους αυτών των υποχρεώσεων ανέρχεται σε 90-100 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2040. Ο Αϊβαλιώτης τόνισε ότι η Ευρώπη θα χρειαστεί πολλά δισεκατομμύρια για να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση, καταλήγοντας ότι η θέρμανση δεν αποτελεί πλέον κρίσιμο μέγεθος, ενώ η ψύξη γίνεται ολοένα και πιο σημαντική.
Μάνος: Πυρήνας της αλλαγής ο ψηφιακός μετασχηματισμός
Διαβάστε ακόμη