Εντός του Νοεμβρίου αναμένεται να βγουν τα προκαταρτικά αποτελέσματα για τη μελέτη κόστους οφέλους για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης Κύπρου Great Sea Interconnector (GSI) που δόθηκε προς αξιολόγηση σε αμερικανικό οίκο. Η θετική εξέλιξη από την αξιολόγηση θα ανοίξει τον δρόμο για να συμμετέχει στο έργο το κυπριακό δημόσιο με 100 εκατ. ευρώ. Πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Παπαναστασίου, μιλώντας στον Alpha της Κύπρου, επανέλαβε πως υπάρχουν και άλλες επιλογές, πέραν των Δικτύων της ΑΗΚ και της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ), για το «όχημα» με το οποίο θα συμμετάσχει η Κυπριακή Δημοκρατία στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector (GSI).
Όλα αυτά την ώρα που, σύμφωνα με πληροφορίες του energygame.gr, συνεχίζονται οι μελέτες του ερευνητικού σκάφους, ανοιχτά της Κύπρου και εκεί που θα γίνει η προσαιγιάλωση του καλωδίου της ηλεκτρικής διασύνδεσης, στην περιοχή της Κοφίνου. Το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν μελέτες και από ένα ακόμα ερευνητικό σκάφος, αυτή τη φορά από την πλευρά της Ελλάδας με κατεύθυνση την Κύπρο. Τα αποτελέσματα των βυθοσκοπήσεων θα βρεθούν άλλωστε στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει αυτή την εβδομάδα αντιπροσωπεία της Nexans με το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου.
Τηλεδιάσκεψη με ΕΤΕπ για τη δανειοδότηση του GSI
Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη της προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), Νάντια Καλβίνο, με τον κ. Παπαναστασίου, με αντικείμενο τη δανειοδότηση του Great Sea Interconnector με περίπου 500 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πηγές της κυπριακής κυβέρνησης, η ηγεσία της ΕΤΕπ συλλέγει ακόμα στοιχεία που συνεισφέρουν στην αξιολόγηση και σε κάθε περίπτωση «είμαστε στο προθάλαμο ώστε να ληφθεί απόφαση». Η θετική κατάληξη θα δώσει «σήμα» σε επενδυτές για να συμμετέχουν στο έργο. Ουσιαστικά το ενδιαφέρον για την ηλεκτρική διασύνδεση κατά το επόμενο διάστημα θα στραφεί στις επαφές με δυνητικούς επενδυτές για την είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου. Επομένως, οι όποιες επενδυτικές αποφάσεις θα ληφθούν εφόσον βγει «λευκός καπνός» για την ΕΤΕπ.
Υπενθυμίζεται πως υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον για τον GSI από το fund των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων TAQA, από τη γαλλική Meridiam και από τον αμερικανικό κρατικό οργανισμό DFC. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι επαφές σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων μεταξύ των αρμόδιων φορέων σε Ελλάδα και Κύπρο για το ζήτημα της δημιουργίας μιας εταιρίας ειδικού σκοπού που θα φιλοξενήσει το ποσοστό με το οποίο θα συμμετέχει η κυπριακή δημοκρατία στον Great Sea Interconnector. Να σημειωθεί, επίσης, πως μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2025 αναμένεται να υπογραφούν οι συμβάσεις με τη Siemens για τους σταθμούς μετατροπής.
Διαβάστε ακόμη