Μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για τον μήνα Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με τον Αύγουστο, διαπίστωσε το Green Tank με ανάλυσή του. Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο του 2024, η ένταση άνθρακα ήταν 277 γραμμάρια CO2 ανά κιλοβατώρα και πρόκειται για την πρώτη μείωση μετά από τέσσερις μήνες όπου υπήρχε αυξητική πορεία στις εκπομπές. Η αυξητική αυτή πορεία, η οποία συμπίπτει χρονικά με τους καλοκαιρινούς μήνες, μπορεί να εξηγηθεί από την αύξηση της χρήσης λιγνίτη και φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή μέσα στο καλοκαίρι, απόρροια της μεγάλης ζήτησης για ρεύμα.
Σύμφωνα με το Green Tank, η βασική αιτία για τη μείωση των εκπομπών τον Σεπτέμβριο ήταν η μείωση του μεριδίου του λιγνίτη στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Μάλιστα, αναφέρεται πως οι μηνιαίες εκπομπές που παρήχθησαν από τον λιγνίτη ήταν οι δεύτερες χαμηλότερες του έτους, περίπου 0,2 εκατομμύρια τόνοι CO2. Παράλληλα, θα πρέπει να σημειωθεί πως τον Σεπτέμβριο, η μηνιαία παραγωγή από λιγνίτη (157 GWh) ήταν η δεύτερη χαμηλότερη ιστορικά μετά από αυτή του Μαΐου 2024 (50 GWh). Αυτό μάλιστα συνέβη παρά την αυξημένη χρήση λιγνίτη τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου.
Το φυσικό αέριο εμποδίζει περαιτέρω μείωση των εκπομπών στην ηλεκτροπαραγωγή, σύμφωνα με το Green Tank
Επιπλέον, επισημαίνεται πως από τις αρχές του έτους μέχρι και τον Σεπτέμβριο συνολικά εκπέμφθηκαν 11,26 εκατομμύρια τόνοι CO2 για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Αυτή η ποσότητα είναι μειωμένη κατά 2,3% σε σχέση με την ίδια περίοδο του περασμένου έτους. Το Green Tank υποστηρίζει πως ο λόγος για τον οποίο η μείωση των εκπομπών δεν είναι μεγαλύτερη, είναι η μεγάλη αύξηση της χρήσης του φυσικού αερίου στην ελληνική ηλεκτροπαραγωγή. Ειδικότερα, επισημαίνεται πως πάνω από τις μισές εκπομπές CO2 προήλθαν από τις μονάδες φυσικού αερίου που λειτουργούν στη χώρα, μια ποσότητα γύρω στους 5,88 εκατομμύρια τόνους. Μάλιστα, το φυσικό αέριο, το οποίο βρέθηκε στη δεύτερη θέση των πηγών που συμμετέχουν στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για το εννεάμηνο του 2024, με παραγωγή 15.496 GWh, ξεπέρασε τα επίπεδα του 2022 απέχοντας μόλις 564 GWh από το ιστορικό υψηλό του εννεαμήνου του 2021 (16.060 GWh), με αύξηση 29,5% σε σχέση με τους πρώτους εννέα μήνες του 2023.
Τέλος, ως προς τους «πρωταθλητές» στις εκπομπές CO2, τα πρωτεία κατέχει ο λιγνιτικός σταθμός Αγίου Δημητρίου, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται η μονάδα Πτολεμαΐδα 5. Τις επόμενες τρεις θέσεις κατέχουν οι μονάδες φυσικού αερίου Άγιος Νικόλαος ΙΙ, η Μεγαλόπολη V και το Λαύριο IV-V. Σύμφωνα με το Green Tank, η ΔΕΗ βρίσκεται οριακά εκτός της τροχιάς επίτευξης του στόχου μείωσης των εκπομπών το 2026 κατά 75% σε σχέση με το 2019. Πιο αναλυτικά, τους πρώτους εννιά μήνες του τρέχοντος έτους εξέπεμπε 7,52 εκατομμύρια τόνους, ενώ ο εναπομένων προϋπολογισμός άνθρακα για το 2024 είναι 2,09 εκατ. τόνοι.
Διαβάστε ακόμη