Την ανάγκη παρεμβάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να εξομαλυνθούν μια σειρά ανισορροπίες που καταγράφηκαν κατά τους μήνες του καλοκαιριού στην αγορά ενέργειας και οδήγησαν στη διχοτόμηση της Ευρώπης, με την μία πλευρά (την Νοτιοανατολική Ευρώπη) να πλήττεται από ακραίες τιμές χονδρικής υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Ειδικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα Ενέργειας, Νίκος Τσάφος, μιλώντας νωρίτερα στο συνέδριο «Renewable & Storage Forum».

Ο κ. Τσάφος συμμετείχε στην Ενότητα 2 και το πάνελ με τίτλο «Ο τομέας των ΑΠΕ αντιμέτωπος με την «σκληρή πραγματικότητα» – Περικοπές, Αρνητικές τιμές, Δυναμικότητα αποθήκευσης – Ο ρόλος και οι δυνατότητες των δικτύων και των διεθνών διασυνδέσεων», μαζί με τους: Γιάννη Γιαρέντη, Διευθύνοντα Σύμβουλο ΔΑΠΕΕΠ, τον Μάνο Μανουσάκη, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ, τον Αριστφάνη Στεφάτο, Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΔΕΥΕΠ και την Maria Rita Galli, Διευθύνουσα Σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ.

Ειδικότερα, ο κ. Τσάφος αναγνώρισε πράγματι ότι συνεχίζονται οι «υψηλές πτήσεις» στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά ενέργειας με τις βασικές αιτίες να βρίσκονται στη φυσιογνωμία του εθνικού ενεργειακού μίγματος, στη γεωγραφία και το επίπεδο ανταγωνισμού. Η χώρα μετράει σημαντικά βήματα στην ανάπτυξη των ΑΠΕ, έχοντας καλύψει σε σημαντικό ποσοστό τους «πράσινους» στόχους, διατηρώντας ωστόσο, μεγάλη εξάρτηση από ορυκτά, γεγονός που ωθεί προς τα πάνω το συνολικό κόστος άρα και τις τιμές που προκύπτουν. Η πρόσφατη «μίνι» ενεργειακή κρίση του καλοκαιριού ανέδειξε την κρισιμότητα του παράγοντα «γεωγραφία» όπου η εκτόξευση των τιμών στη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και στις χώρες Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης αποκάλυψε τις στρεβλώσεις στην λειτουργία της αγοράς, που οδήγησαν να μην υπάρξει «βοήθεια» στις πληττόμενες χώρερς μέσω των διασυνδέσεων και μάλιστα χωρίς τα καλώδια να είναι γεμάτα, τις ώρες που οι τιμές στα «ταμπλό» των Χρηματιστηρίων Ενέργειας κορυφώνονταν. «Μας είπαν ότι γέμισαν τα καλώδια. Δεν γέμισαν τα καλώδια. Το γεγονός αυτό δημιουργεί ερωτήματα για τον τρόπο που ρέει η ενέργεια σε αυτή την περιοχή της Ευρώπης, χρειάζονται παρεμβάσεις σε συνολικότερο επίπεδο και εμείς επιχειρηματολογούμε σε αυτή την κατεύθυνση κατά την παρουσία μας στα ευρωπαϊκά φόρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μανουσάκης: Ανάπτυξη ΑΠΕ με βάση τις δυνατότητες του δικτύου

Ο κύριος Μάνος Μανουσάκης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει καλύτερος συντονισμός ως προς την ανάπτυξη των ΑΠΕ και την ανάπτυξη του δικτύου, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται να υπάρξει ένας χωροταξικός σχεδιασμός για τα νέα έργα ΑΠΕ στη βάση των δυνατότητων που προσφέρει η υφιστάμενη αλλά και μελλοντική λειτουργία του συστήματος.

Βλέπουμε ότι δεν ήταν γεμάτα τα καλώδια και δημιουργεί ερωτήματα για τον τρόπο που ρέει η ενέργεια σε αυτή την περιοχή της Ευρώπης και χρειάζονται παρεμβάσεις σε συνολικότερο επίπεδο.

Ειδικότερα, ο κ. Μανουσάκης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, επισήμανε ότι η αποθήκευση δεν αποτελεί πανάκεια για τις περικοπές καθώς δύναται να διαχειριστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα που προκύπτει από την σκοπιά της ζήτησης, όχι όμως το πρόβλημα των περικοπών που προκύπτει στη βάση του «congestion» που χαρακτηρίζει το δίκτυο.

Υπό αυτό το πρίσμα, χρειάζεται να αλλάξει η προσέγγιση που μέχρι τώρα ίσχυε και αφορούσε εν πολλοίς στην «άναρχη» ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, χωρίς να προσμετράται στο βαθμό που απαιτείται, η διαθεσιμότητα του δικτύου. Κατά συνέπεια, δημιουργούνται πιέσεις στο έργο του διαχειριστή που επιφέρουν πολλαπλάσια προβλήματα στη συνολικότερη λειτουργία του συστήματος.

Γιαρέντης: Επενδυτική καταιγίδα 9,5 δις ευρώ στις ΑΠΕ

Ο κύριος Γιάννης Γιαρέντης, Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ, αναφέρθηκε στο επενδυτικό περιβάλλον των ΑΠΕ και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για τους «μικρούς» επενδυτές. Ο κ. Γιαρέντης τόνισε την ανάγκη να διαφυλαχθεί η βιωσιμότητα του ΕΛΑΠΕ, κάτι το οποίο ενισχύει την επενδυτική ασφάλεια στις ΑΠΕ. Όπως εξήγησε, στο χώρο των ΑΠΕ, τα τελευταία πέντε χρόνια, υπήρξε μια επενδυτική καταιγίδα ύψους 9,5 δις ευρώ με επενδύσεις και έργα υποδομών και δικτύων. Πρόκειται για πάνω από 10.000 έργα τα οποία έχουν συμβασιοποιηθεί και τα οποία δεν θα υπήρχαν αν ο ΕΛΑΠΕ λειτουργούσε «τραυματισμένος» όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Ο ίδιος σημείωσε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια, ήταν στρατηγική επιλογή να μηδενιστούν οι καθυστερήσεις και πλέον εδώ και 4,5 χρόνια όλοι οι παραγωγοί πληρώνονται με μηδενικές καθυστερήσεις, κάτι που έχει ενισχύσει την επενδυτική ασφάλεια.

Στεφάτος: Προχωράει το Πρόγραμμα Ανάπτυξης offshore αιολικών

Ο κύριος Αρισταφάνης Στεφάτος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ αποκάλυψε ότι το Εθνικό Πρόγραμμα ανάπτυξης για τα offshore αιολικά έλαβε πλέον περιβαλλοντική έγκριση, γεγονός που επιτρέπει την προώθηση στα επόμενα βήματα υλοποίησης του. «Χρειάζεται καλός σχεδιασμός και ακούμε προσεκτικά τις ενστάσεις που υποβλήθηκαν σε αρκετές περιοχές», σχολίασε στη συνέχεια ο επικεφαλής της ΕΔΕΥΕΠ, αναφορικά με ζητήματα που έχουν ανακύψει στο σχεδιασμό των πρώτων υπεράκτιων πάρκων. Ταυτόχρονα, ο κ. Στεφάτος ανέφερε πως προχωράει η ανάπτυξη του εταιρικού σχήματος, SPV, με συμμετοχή ΑΔΜΗΕ και τραπεζών για να προχωρήσει, πέραν των μελετών, η συλλογή πραγματικών δεδομένων. Επιπλέον, ο διαγωνισμός για να δοθούν οι πρώτες άδειες θα προχωρήσει στα μέσα του 2027. «Ευελπιστούμε ότι μέχρι τότε θα περιοριστεί το κόστος και ότι η πρόοδος των εταιρειών στο σχεδιασμό και την κατασκευή, ταυτόχρονα με το αιολικό δυναμικό της χώρα, θα μας δώσει σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα».

Μαρία Ρίτα Γκάλι: Το φυσικό αέριο δεν φταίει για την άνοδο των τιμών στον ηλεκτρισμό

Η κυρία Maria Rita Galli, Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι το φυσικό αέριο δεν αποτελεί την βασική αιτία ανόδου των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, δεδομένου ότι η τιμή του TTF υποχώρησε το προηγούμενο διάστημα, όταν οι τιμές στα «ταμπλό» των Χρηματιστηρίων κινούνται ανοδικά. Σε κάθε περίπτωση, η κ. Galli ανέδειξε ότι η διαμόρφωση των τιμών συνιστά ένα εξαιρετικά περίπλοκο ζήτημα που δεν θα πρέπει να περιορίζεται στην «ανάγνωση» ή «απομόνωση» της μίας ή της άλλης παραμέτρου για να εξαχθεί ένα τελικό συμπέρασμα. Σε ότι αφορά το υδρογόνο, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ υπογράμμισε ότι παραμένει μια ανώριμη τεχνολογία που απαιτείται χρόνος για να ωριμάσει με τον Διαχειριστή, αναγνωρίζοντας τις τάσεις της αγοράς, να προσαρμόζει αναλόγως την δραστηριότητά του και τις προτεραιότητές του.

Διαβάστε ακόμη