Τον Νοέμβριο θα υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα, εκτίμησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 FM.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το νυχτερινό ρεύμα, ο υπουργός δήλωσε πως «Αν μεταφέρεις τη ζήτηση από το βράδυ στο πρωί, θα πληρώνουμε όλοι λίγο λιγότερο ρεύμα. Για τις ακριβείς ώρες θα κάνουμε προσεκτική μέτρηση του πότε πρέπει να είναι, κάτι το οποίο θα αλλάζει και ανάλογα με την εποχή».

Σε 10 μέρες θα ανακοινώσει η κυβέρνηση τις ώρες του νέου πιο φθηνού τιμολογίου ηλεκτρικού ρεύματος, το οποίο θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο «νυχτερινό», σύμφωνα με τον υπουργό.

Επίσης, σε σχόλιο πως το μεσημέρι που θα γίνει πιο φθηνό το ρεύμα, πολλοί πολίτες εργάζονται και δεν θα μπορούν να το εκμεταλλευτούν, ο υπουργός απάντησε πως «Αυτοί που εργάζονται στην Ελλάδα είναι λιγότεροι από τους μισούς, δεν έχουν την ίδια πίεση να είναι εκτός σπιτιού το μεσημέρι», με το μαγείρεμα να καταλαμβάνει το μεγαλύτερο κομμάτι της κατανάλωσης και όχι το πλυντήριο, το οποίο είναι το 14% της κατανάλωσης.

Όσον αφορά τα τιμολόγια ρεύματος και ποιο είναι πιο κατάλληλο για τους καταναλωτές, ο υπουργός υπογράμμισε πως με το πράσινο τιμολόγιο ξεκαθαρίστηκαν οι τιμές ενέργειας και, σύμφωνα με τον ίδιο, η γνώση των τιμών προστατεύει τους καταναλωτές, ωστόσο κάποιος που θα ήθελε να έχει μεγαλύτερη κάλυψη από τα σκαμπανεβάσματα των τιμών θα διαλέξει το μπλε.

«Το κρίσιμο δεν είναι ποιο τιμολόγιο θα πάρεις αλλά να ξέρεις τι τιμή υπάρχει και να μην παγιδεύεσαι από τα κόλπα του μάρκετινγκ», σχολίασε.

Όσα είπε ο κ. Σκυλακάκης για την εκτός σχεδίου δόμηση

Σχετικά με την εκτός σχεδίου δόμηση, ο κ. Σκυλακάκης είπε πως «Υπάρχει ανάγκη για παρέμβαση που να λύνει το θέμα που έχει δημιουργηθεί από το ΣτΕ που έχει δημιουργήσει καινούρια πραγματικότητα, θα υπάρχει, δηλαδή, σχετική θεσμοθέτηση». Θα υπάρξουν παράμετροι και προβλέψεις κατά περίπτωση, καθώς είναι πολύ σύνθετο θέμα. Συνέχισε λέγοντας πως «Κάνουμε προσπάθεια για να είναι όλα εντός σχεδιασμού. Θα μας πάρει περίπου 3 χρόνια να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Οι διατάξεις που θα ψηφίσουμε είναι μεταβατικές, τι μπορείς να κάνεις, δηλαδή, μέχρι να οριστικοποιηθεί ο τοπικός πολεοδομικός σχεδιασμός, μέχρι να τελειώνει για κάθε περιοχή το τοπικό ή ειδικό πολεοδομικό σχέδιο. Θα προβλέπεται ρητά που μπορείς να χτίσεις και τι».

Ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε επίσης, στο Χρηματιστήριο Ενέργειας και τόνισε πως «Πρέπει να μας απασχολεί το κόστος των τιμών της ενέργειας και οι αστοχίες, έτσι ώστε όποτε παρατηρούνται να τις καταγράφουμε στην ΕΕ για να βελτιώσουμε το target model. Η πιθανότητα να αλλάξει το target model είναι μηδενική. Να έχουμε διορθώσεις βεβαίως υπάρχουν πιθανότητες και εκεί έχουμε μια καλή πιθανότητα να βοηθήσουμε το συγκεκριμένο φαινόμενο. Σχετικά με την ανάγκη να γίνουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια για να μετακινηθούμε προς τα σταθερά συμβόλαια, η κυβέρνηση έχει πάρει 3 μεγάλες πρωτοβουλίες:

  • Περάσαμε τους αγρότες στα σταθερά τιμολόγια με πολύ καλή τιμή μέσω κατά κύριο λόγο μέσω της ΔΕΗ
  • Μέσω του προγράμματος ΑΠΟΛΛΩΝ φτιάχνουμε μεγάλες ενεργειακές κοινότητες ανά περιφέρεια που θα περάσουμε όλους τους ευάλωτους σε πολύ χαμηλά σταθερά τιμολόγια
  • Περνάμε στα σταθερά τιμολόγια τις μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες

Η κυβέρνηση υλοποιεί μια πολιτική προς τα μακροχρόνια σταθερά τιμολόγια, που μειώνει τον χώρο που θα διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. «Σταδιακά θα ωθούμε και τους καταναλωτές, που τους ταιριάζουν τα σταθερά τιμολόγια σε αυτή την κατεύθυνση», κατέληξε ο υπουργός.

Διαβάστε ακόμη