Οι ευρωπαϊκές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας έχουν πέσει κάτω από το μηδέν για αριθμό ρεκόρ ωρών το 2024, αφού η ταχεία ανάπτυξη της ηλιακής και αιολικής παραγωγής ξεπερνά την ικανότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει την υπερβολική προσφορά. Στη Φινλανδία και σε τμήματα της Σουηδίας καταγράφηκαν πάνω από 200 ώρες αρνητικών τιμών κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, ενώ η Γερμανία και οι Κάτω Χώρες δεν ήταν πολύ πίσω με 194 και 189 ώρες αντίστοιχα.
Η υπερπροσφορά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ιδιαίτερα κατά τις ώρες αιχμής της ηλιακής ενέργειας έχει διευρύνει σημαντικά το χάσμα τιμών μεταξύ των ωρών αιχμής και μη αιχμής. Η ηλιακή παραγωγή έφτασε σε ιστορικό υψηλό επίπεδο των 94,0 TWh, ενώ η αιολική ενέργεια παρήγαγε 104,7 TWh, τη δεύτερη μεγαλύτερη ποσότητα που έχει καταγραφεί, αναφέρει το Montel. Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας έπεσαν σε αρνητικό έδαφος για 7.841 ώρες σε ολόκληρη την ήπειρο κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις οι τιμές έφτασαν να υποχωρούν έως και κάτω από τα μείον 20 ευρώ ανά μεγαβατώρα, τονίζουν οι Financial Times.
Η αρνητική τιμολόγηση σηματοδοτεί το τέλος του φαινομένου του «κανιβαλισμού» στις τιμές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπου οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας μειώνονται όταν η ηλιακή και αιολική παραγωγή είναι αυξημένη και τα έργα ΑΠΕ παράγουν ταυτόχρονα. Οι 7.841 ώρες αρνητικών τιμών κατά το οκτάμηνο μέχρι το τέλος Αυγούστου συγκρίνονται με τις 6.428 ώρες της ίδιας περιόδου πέρυσι. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι πριν από πέντε χρόνια, όταν το σύστημα στηριζόταν κυρίως στα ορυκτά καύσιμα, καταγράφονταν μόλις περίπου 675 ώρες με τιμές κάτω του μηδενός. Αν και οι αρνητικές τιμές δεν είναι νέο φαινόμενο, ήταν μέχρι πρόσφατα σπάνιες. Αξίζει να αναφερθεί πως εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στη Γερμανία το 2008, όταν η χώρα άρχισε να επεκτείνει σημαντικά την παραγωγή αιολικής και ηλιακής ενέργειας.
Η ΕΕ στοχεύει το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην κατανάλωση να φθάσει τουλάχιστον το 42,5% έως το 2030, από 23% το 2022. Αυτό αναμφίβολα θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο κανιβαλισμό των τιμών. Η Ελλάδα δεν έχει ξεφύγει από την «επιδημία» των αρνητικών τιμών, το υψηλό μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) οδήγησε σε ρεκόρ μηδενικών και σχεδόν μηδενικών τιμών ρεύματος (<1 Εuro/MWh) στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024. Σύμφωνα με στοιχεία του Green Tank, το πρώτο τρίμηνο του 2024 η Ελλάδα είχε για 33 ώρες μηδενικές ή σχεδόν μηδενικές (κάτω από 1 € /MWh) τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, εκ των οποίων οι 31 ώρες ήταν τον Μάρτιο.
Κατά τις 33 αυτές ώρες μηδενικών ή σχεδόν μηδενικών τιμών ηλεκτρισμού, το μέσο μερίδιο των ΑΠΕ (αιολικά και φωτοβολταϊκά) στη συνολική ηλεκτροπαραγωγή του διασυνδεδεμένου δικτύου ήταν 82,2%, με εύρος μεταξύ 77,9% και 87,5%. Μάλιστα, ο Μάρτιος ήταν ο μήνας με τις περισσότερες ώρες μηδενικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας από τον Ιανουάριο 2023, ενώ στις 24 Μαρτίου – κατά τη διάρκεια της υψηλής παραγωγής των φωτοβολταϊκών – για 6 συνεχόμενες ώρες η τιμή ήταν μηδενική. Oι καταναλωτές ωφελούνται έμμεσα, καθώς οι τιμές λιανικής για μεγάλες κατηγορίες τιμολογίων ρεύματος προκύπτουν από τον μηνιαίο μέσο όρο των τιμών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Από την άλλη, η εξέλιξη αυτή έχει και αρνητικές συνέπειες για παραγωγούς ΑΠΕ και μονάδες ΑΠΕ που συμμετέχουν απευθείας στην αγορά, οι οποίοι υφίστανται περικοπές στην παραγωγή ή δεν έχουν έσοδα αντίστοιχα τις ώρες που οι τιμές είναι μηδενικές.
Διαβάστε ακόμη