Ένα ποσό περίπου 150 ευρώ τον χρόνο μπορεί να εξοικονομήσει ένα νοικοκυριό, προβαίνοντας σε απλές κινήσεις που φαίνονται αρκετά λογικές, αλλά πολλές φορές τις αποφεύγουμε. Σίγουρα πάντως το να προχωρήσεις σε μόνωση στην κατοικία και πολύ περισσότερο στις σωληνώσεις μπορεί να αποφέρει μια εξοικονόμηση 50 ευρώ τον χρόνο. Όμως, η καθημερινότητα απαιτεί αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών και μια από αυτές είναι η χρήση των συσκευών. Μία από αυτές είναι τα κλιματιστικά για τη θέρμανση και τη ψύξη. Η σωστή θερμοκρασία και σταθερή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μέχρι τους 26 βαθμούς μπορεί να αποφέρει μια σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων.

Στα σπίτια με ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες πρέπει να αποφεύγεται η λειτουργία του για πολλή ώρα και σίγουρα ρόλο στην εξοικονόμηση παίζει η έξυπνη διαχείριση. Υπάρχουν ψηφιακές συσκευές και εφαρμογές για τον έλεγχο. Βέβαια, πολύ διαδεδομένη στα ελληνικά νοικοκυριά είναι η χρήση των ηλιακών θερμοσιφώνων οι οποίοι σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Βιομηχανιών Ενέργειας (ΕΒΗΕ) μπορούν να εξοικονομήσουν έως δύο τόνους πετρέλαιο τον χρόνο για μία μεγάλη κατοικία και από 600 έως 800 λίτρα για ένα σπίτι 150 τ.μ. Η απόσβεση του συστήματος μπορεί να γίνει σχετικά γρήγορα και το σύστημα συνεχίζει να δουλεύει εντελώς δωρεάν για τουλάχιστον 25 χρόνια με μηδενικό κόστος για τους ιδιοκτήτες.

Σημαντική εξοικονόμηση που μπορεί να ξεπερνά και τα 30 ευρώ τον χρόνο μπορεί να προκύψει από την απενεργοποίηση συσκευών που είναι σε λειτουργία αναμονής, όπως οι υπολογιστές. Μια καλή λύση είναι η χρήση πολύμπριζων με διακόπτη. Ακόμα 50 ευρώ τον χρόνο μπορούν να αντληθούν από τη σωστή χρήση του πλυντηρίου στους 30 βαθμούς. Τέλος, μια πολύ γνωστή εφαρμογή είναι η τοποθέτηση λαμπτήρων LED στα δωμάτια. Να σημειωθεί πως η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων έχει θέσει σε εφαρμογή από τον Ιούλιο του 2023 τον «Έξυπνο οδηγό εξοικονόμησης ενέργειας σε κτίρια και κατοικίες», με σκοπό την ενημέρωση του καταναλωτή σχετικά με το οικονομικό όφελος που επιφέρουν από την εξοικονόμηση ενέργειας, παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού των κτιρίων και των κατοικιών.

Διαβάστε ακόμη