Ένα πλαίσιο σταθερών κανόνων, χωρίς «υποχρεωτικότητες» ζητεί η αγορά, την ώρα που συνεχίζονται οι ζυμώσεις σε σχέση με τα τιμολόγια. Η συζήτηση που ανοίγει ξανά λίγους μήνες μετά την εφαρμογή των πολύχρωμων τιμολογίων θα καταλήξει σε κάποιες αλλαγές, οι οποίες αναμένεται να οριστικοποιηθούν μέσα στο επόμενο διάστημα. Τις τελευταίες ημέρες προέκυψαν ερωτήματα σε σχέση με την εφαρμογή των μπλε τιμολογίων. Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Φεβρουάριο προβλέφθηκαν τιμολόγια σταθερά μικρότερης διάρκειας του ενός έτους. Την ίδια περίοδο προβλέφθηκαν και τα μεικτά τιμολόγια, τα οποία συνδυάζουν χαρακτηριστικά όλων των τιμολογίων. Επτά μήνες μετά άνοιξε όμως η συζήτηση για τα σταθερά τιμολόγια εξ’ αφορμής της ευρωπαϊκής οδηγίας που προβλέπει ότι θα πρέπει να προσφέρεται τουλάχιστον ένα σταθερό τιμολόγιο διάρκειας 12 μηνών από κάθε προμηθευτή. Όπως είχαμε αναφέρει στο energygame.gr, υπήρξε αρχικά σκέψη για κάποιου είδους υποχρεωτικότητα σε ό,τι έχει να κάνει με την επιλογή των σταθερών τιμολογίων, δεδομένο το οποίο βρίσκει αντίθετη την αγορά. Οι λόγοι είναι ότι απαιτούνται πρώτα προθεσμιακές αγορές και προϊόντα αντιστάθμισης, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές της αγοράς. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται πάντως να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Στελέχη της αγοράς με τα οποία συνομίλησε το energygame.gr εκτιμούν πως τελικά στο νέο τοπίο που θα διαμορφωθεί θα υλοποιούνται τα μπλε τιμολόγια σταθερής διάρκειας 12 μηνών, με σταθερή τιμή, τα πράσινα τιμολόγια από όσους παρόχους θέλουν να τα προσφέρουν, τα πορτοκαλί τιμολόγια, για τα οποία θα υπάρχει τιμολόγηση ανά ώρα και θα μπορεί έτσι ο καταναλωτής να μεταφέρει την κατανάλωση τις ώρες που «συμφέρει» και τέλος τα κίτρινα τιμολόγια τα οποία θα περιλαμβάνουν και εκείνα με τα μεικτά χαρακτηριστικά, καθώς και τα 6μηνα, τα ex ante (εκ των προτέρων) και ex post (εκ των υστέρων). «Θα μπορεί να προσφέρεται προϊόν ζωνικής τιμολόγησης που τις μεσημεριανές ώρες να έχει σταθερή τιμολόγηση και στις υπόλοιπες κυμαινόμενο» αναφέρει στέλεχος της αγοράς. Άλλο στέλεχος της αγοράς εκτιμά ότι πράγματι αρκετοί παίκτες θα κάνουν hedging, θέλοντας να προσφέρουν τιμολόγια σταθερά 12μηνης διάρκειας, αλλά σε πιο υψηλή τιμή, σε σύγκριση με εκείνα μικρότερης διάρκειας.

Να σημειωθεί πως μια μεγάλη «δεξαμενή» πολιτών που αγγίζει τα 2 εκατ. διαθέτει ήδη μετρητές διπλής καταγραφής (νυχτερινό τιμολόγιο). Επομένως, αυτά τα νοικοκυριά θα μπορούσαν να μεταβούν σε διζωνικά τιμολόγια. Στόχος η ενθάρρυνση των νοικοκυριών να χρησιμοποιούν τις οικιακές συσκευές, είτε τις μεσημεριανές ώρες ( π.χ. 10 π.μ.-3 μ.μ.), είτε το σαββατοκύριακο. Ο λόγος είναι ότι τις μεσημεριανές ώρες υπάρχει αφθονία φθηνής ενέργειας, λόγω των φωτοβολταϊκών. Εξελίξεις δρομολογούνται σε σχέση με την εφαρμογή των «πορτοκαλί» τιμολογίων, που σε πρώτη φάση, όπως έχουμε αναφέρει στο energygame.gr, θα εφαρμοστούν στους επαγγελματίες και στη συνέχεια στα νοικοκυριά, κάτι που προϋποθέτει την ενσωμάτωση των «έξυπνων» μετρητών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων αναμένεται να «βγάλει» σε διαβούλευση μέσα στις επόμενες ώρες το ρυθμιστικό πλαίσιο.

Πάντως σε ό,τι έχει να κάνει με τα «πράσινα» τιμολόγια επιβεβαιώνονται τα ρεπορτάζ του energygame.gr για αποκλιμάκωση των τιμολογίων. Η Protergia χθες ανακοίνωσε την περαιτέρω μείωση για τον Νοέμβριο του «πράσινου» οικιακού τιμολογίου κατά 10,9 ευρώ/MWh το οποίο πλέον διαμορφώνεται στα 149 ευρώ/MWh. Σε πτωτικά επίπεδα αναμένεται να διαμορφωθούν και τα τιμολόγια των άλλων παρόχων. Να σημειωθεί πως η μέση χονδρική τιμή ρεύματος καταγράφει μείωση περίπου 30% μέχρι σήμερα, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Τον προηγούμενο μήνα η μέση χονδρική τιμή ρεύματος διαμορφώθηκε στα 112 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Διαβάστε ακόμη