Λίγες ημέρες απομένουν για να οριστικοποιηθούν τα τιμολόγια Νοεμβρίου. Το τοπίο είναι τελείως διαφορετικό σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, καθώς η χονδρική τιμή ρεύματος κινείται σε πτωτικά επίπεδα και αυτή η τάση εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες. Με βάση όμως τα μέχρι τώρα σήματα που στέλνει η αγορά, δεν θα υπάρξουν μεγάλες διαφοροποιήσεις στα τιμολόγια Νοεμβρίου. Οι πάροχοι ενέργειας φαίνεται πως θα διατηρήσουν στα ίδια επίπεδα με τις τιμές Οκτωβρίου τα τιμολόγια Νοεμβρίου. Η Protergia για ακόμα μια φορά θα προσφέρει το ειδικό τιμολόγιο στα 15,99 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Την ίδια τιμή προσφέρει από τον περασμένο Ιούλιο. Το ίδιο ισχύει και για το πρόγραμμα Protergia Home Value Simple που θα προσφέρεται στα 13,67 λεπτά, για το πρόγραμμα Protergia Home Value Easy στα 9,09 λεπτά και τέλος για το Protergia Home Value Fair που θα προσφέρεται στα 13,4 λεπτά. Στην ίδια κατεύθυνση πάντως, δηλαδή είτε της διατήρησης των τιμολογίων στα επίπεδα Οκτωβρίου, είτε ακόμα και της μικρής μείωσής τους θα κινηθούν και τα τιμολόγια άλλων παρόχων.

Την ίδια ώρα πάντως, οι πάροχοι περιμένουν τις όποιες αλλαγές μπορεί να υπάρξουν στα σταθερά τιμολόγια με αφορμή την εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας. Πηγές της αγοράς επισημαίνουν πως θα πρέπει να υπάρξει ένα σταθερό πλαίσιο κανόνων για τα τιμολόγια χωρίς «ξαφνικές» τροποποιήσεις. Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνουν πως τα μεικτά τιμολόγια θα πρέπει να παραμείνουν ως επιλογή για τους καταναλωτές και το επόμενο διάστημα και εκφράζουν την αντίθεση τους ως προς το ενδεχόμενο να υπάρχει «υποχρεωτικότητα» στα μπλε τιμολόγια. Παράλληλα, πηγές της αγοράς διατηρούν τις επιφυλάξεις τους ως προς την επιτυχία των διζωνικών τιμολογίων από τη στιγμή που δεν έχει προχωρήσει η διείσδυση των «έξυπνων» μετρητών στους καταναλωτές.

Χθες ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ σημείωσε πως οι λογαριασμοί θα είναι φθηνότεροι σημαντικά το φθινόπωρο και την άνοιξη, θα ανεβαίνουν το καλοκαίρι και θα ξανά πέφτουν. Συνολικά, θα υπάρχει μια πτώση που όσο μπαίνουν περισσότερες ΑΠΕ συνεχώς θα πέφτουν οι τιμές, συν το ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει μια κατάρρευση της τιμής του αερίου, και τότε θα δούμε πολύ σημαντικότερες μειώσεις γιατί θα έχουμε σε όλα τα επίπεδα μείωση. «Σταδιακά θα το δούμε από αυτή τη χρονιά, η τιμή του αερίου δεν ξέρουμε πότε θα πέσει, αλλά ξέρουμε ότι τεράστιες επενδύσεις σε LNG έρχονται το 2026-27 και αυξάνουν κατά πολύ την διαθέσιμη προσφορά. Έχουμε και δύο πολέμους, οι οποίοι επηρεάζουν, αν σταματήσει κάποιος από τους δυο αυτούς πολέμους, αμέσως θα επιταχύνει την κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη