Μόλις το 0,10% του ενεργειακού μείγματος της χώρας καταλαμβάνει πλέον ο λιγνίτης, κάτι που δείχνει πως τα δεδομένα για το κάποτε «ισχυρό» καύσιμο έχουν αλλάξει. Το σημερινό ποσοστό του λιγνίτη, με βάση τα στοιχεία του ελληνικού χρηματιστηρίου ενέργειας δεν είναι εξαίρεση, αλλά ο κανόνας τις τελευταίες ημέρες. Από τις αρχές του μήνα ο λιγνίτης αποτελεί το 0,24% του ενεργειακού μείγματος. Με άλλα λόγια, με εξαίρεση κάποιους μήνες του καλοκαιριού όπου υπήρχε αυξημένη ζήτηση λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και λειτουργούσαν αρκετές μονάδες καλύπτοντας για κάποιες μέρες μέχρι και το 10% του ενεργειακού μείγματος, πλέον μιλάμε για ένα άλλο τοπίο.

Πρόσφατα, ο Αλέξης Παΐζης, αναπληρωτής CEO Λειτουργιών Παραγωγής της ΔΕΗ, μιλώντας στο 4ο Thessaloniki Metropolitan Summit του Economist και του powergame.gr, είχε αναφέρει πως «η εποχή του λιγνίτη έχει ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής» και πως ο όμιλος σκοπεύει να αποσύρει τις μονάδες λιγνίτη ως το 2026, στα πλαίσια της νέας της στρατηγικής του. «Ως ΔΕΗ γινόμαστε μέρος των εξελίξεων και των αναγκών που επιτάσσει η ίδια η αγορά. Αν πάμε στο 2010 το μείγμα να ήταν 45% λιγνίτης και 5% ανανεώσιμες, τώρα έχουμε 40 % ΑΠΕ και περίπου λιγότερο από 10% λιγνίτη», είχε αναφέρει μεταξύ άλλων.

Ιστορικό χαμηλό παραγωγής ο λιγνίτης στο 8μηνο

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με παλιότερα στοιχεία του Green Tank ο λιγνίτης βρέθηκε στην πέμπτη θέση σημειώνοντας ιστορικό χαμηλό παραγωγής τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους. «Mε παραγωγή 17,284 GWh τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους, oι ΑΠΕ (χωρίς τα μεγάλα υδροηλεκτρικά) βρέθηκαν μεν στην πρώτη θέση, έμειναν όμως πίσω σε σχέση με την αθροιστική παραγωγή των τριών ορυκτών καυσίμων (ορυκτό αέριο, λιγνίτης και πετρέλαιο) κατά 1,401 GWh. Αυτό συνέβη κυρίως λόγω της αυξημένης συνεισφοράς του αερίου τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο, αναστρέφοντας έτσι την εικόνα του εξαμήνου όταν οι ΑΠΕ ξεπερνούσαν την αθροιστική παραγωγή των ορυκτών», τόνιζε το Green Tank σε σχετική ανακοίνωση.

Διαβάστε ακόμη