Αλλαγή του κλίματος παρατηρείται σε ό,τι έχει να κάνει με τη διαμόρφωση των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος, που θα έχει ως αποτέλεσμα να δούμε και διαφορετικές τιμές στα τιμολόγια. Είναι γεγονός πως τόσο ο Οκτώβριος όσο και ο Νοέμβριος, όπως αντιστοίχως ο Απρίλιος και ο Μάιος, είναι μήνες όπου παραδοσιακά καταγράφονται χαμηλές τιμές. Είναι επίσης και οι μήνες όπου δεν υπάρχει αυξημένη ζήτηση ενέργειας. Επίσης, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει το γεγονός πως αυξάνεται η συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της χώρας. Παράλληλα, έχει υποχωρήσει τις τελευταίες ημέρες η λειτουργία των θερμικών μονάδων. Η μέση χονδρική τιμή ρεύματος καταγράφει μείωση περίπου 30% τις πρώτες μέχρι σήμερα, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Να σημειωθεί πως τον Σεπτέμβριο η μέση χονδρική τιμή ρεύματος διαμορφώθηκε στα 112 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Μείωση κατά 15% περίπου μέχρι τώρα καταγράφεται και στη ζήτηση ενέργειας, εξαιτίας των ήπιων θερμοκρασιών που επικρατούν στη χώρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμάται ότι μόνο εάν υπάρχει κάποιο σοβαρό γεωπολιτικό συμβάν μπορεί να διαταράξει τις αγορές και να υπάρξει άνοδος των τιμών. Παράλληλα, το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας εκτιμά ότι τα επόμενα χρόνια, όσο θα εισάγονται οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα, τόσο θα απομακρύνεται ο κίνδυνος των υψηλών τιμών στο ρεύμα. Καθοριστικό ρόλο, δε, θα διαδραματίσει και η εγκατάσταση μονάδων αποθήκευσης που θα οδηγήσει και στη σταδιακή υποχώρηση των θερμικών μονάδων. Επιπλέον, η ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας εκτιμά ότι ασφαλιστική δικλείδα, ώστε να μη δούμε αυξημένες τιμές είναι η θέσπιση μηχανισμού για τη φορολόγηση των ουρανοκατέβατων υπερεσόδων, το οποίο θα «στείλει» συγκεκριμένο μήνυμα στην αγορά και ταυτόχρονα θα αποσοβήσει την επανάληψη του φαινομένου των υψηλών τιμών που παρατηρήθηκε το καλοκαίρι. Πηγές της αγοράς, πάντως επισημαίνουν πως η λύση που θα αποφέρει σημαντική αποκλιμάκωση στις τιμές θα είναι η θέσπιση της αγοράς διαθέσιμης ισχύος που θα αποτελεί μια reliability option. Το συγκεκριμένο μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί από το 2025, υπάρχουν οι πρόνοιες στο νέο ευρωπαϊκό κανονισμό, ενώ και ο Οργανισμός Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας παρέχει τα εργαλεία ώστε αυτή η διαδικασία να «τρέξει» με γρήγορους ρυθμούς.

Τι θα γίνει με το πράσινο τιμολόγιο

Αν και είναι ακόμα νωρίς για να διαπιστωθεί με βεβαιότητα εάν θα κινηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα οι τιμές, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Υπενθυμίζεται πως στο ειδικό (πράσινο) τιμολόγιο για αυτόν τον μήνα καταγράφηκαν τιμές από 13,9 λεπτά μέχρι 18,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Την ίδια ώρα, δεν είναι ξεκάθαρο το μέλλον των συγκεκριμένων τιμολογίων, αν και όπως όλα δείχνουν θα προσφέρονται από τους παρόχους και το 2025. Να σημειωθεί πως προσφέρονται «κίτρινα» τιμολόγια από 7,2 λεπτά να κιλοβατώρα μέχρι 20,2 λεπτά.

Βγαίνει σε διαβούλευση το θεσμικό πλαίσιο για τα πορτοκαλί τιμολόγια

Εξελίξεις δρομολογούνται σε σχέση με την εφαρμογή των «πορτοκαλί» τιμολογίων, που σε πρώτη φάση, όπως έχουμε αναφέρει στο energygame.gr, θα εφαρμοστούν στους επαγγελματίες και στη συνέχεια στα νοικοκυριά, κάτι που προϋποθέτει την ενσωμάτωση των «έξυπνων» μετρητών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων αναμένεται να «βγάλει» σε διαβούλευση μέχρι τέλος της εβδομάδας το ρυθμιστικό πλαίσιο με το στόχο βέβαια μέχρι τέλος του έτους να βγει η σχετική υπουργική απόφαση. Το πλαίσιο που διαμορφώνεται, με ενδεχομένως κάποιες αλλαγές, θα περιβάλλει τη λειτουργία και των «πορτοκαλί» τιμολογίων για τους οικιακούς καταναλωτές. Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, έως το τέλος του έτους θα έχουν εγκατασταθεί 650.000 «έξυπνοι» μετρητές, που θα αντιστοιχούν στο 50% της συνολικής κατανάλωσης.

Διαβάστε ακόμη