Η Συμμαχία Εξηλεκτρισμού (Electrification Alliance) με μια σειρά προτάσεων που δημοσίευσε επιχείρησε να συμβάλει στη συζήτηση ως προς το τι θα πρέπει να περιλαμβάνει η πολυαναμενόμενη Συμφωνία για Καθαρή Βιομηχανία (Clean Industrial Deal), την οποία θα ετοιμάσει η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σκοπό να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, διασφαλίζοντας παράλληλα την επίτευξη των κλιματικών στόχων που έχει θέσει. Η Συμμαχία υποστηρίζει πως βασικό στοιχείο της Συμφωνίας θα πρέπει να είναι ο εξηλεκτρισμός των ενεργοβόρων βιομηχανιών. Συγκεκριμένα, η Συμμαχία επισημαίνει ο εξηλεκτρισμός τους είναι «εκ των ουκ άνευ» για να υπάρξει ένας ανταγωνιστικός και απανθρακοποιημένος βιομηχανικός τομέας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Συμμαχία Εξηλεκτρισμού αποτελείται από κομβικούς stakeholders της Ένωσης, οι οποίοι εκφράζουν τις απόψεις διαφόρων πλευρών. Ειδικότερα, η Συμμαχία Εξηλεκτρισμού αποτελείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την Ηλεκτροκίνηση (AVERE), την Ευρωπαϊκή Ένωση Αντλιών Θερμότητας (EHPA), την Eurelectric, την Ευρωπαϊκή Ένωση Ηλεκτρολόγων Εργολάβων (EuropeOn), τη Διεθνή Ένωση Χαλκού Ευρώπης (ICA Europe), την Πρωτοβουλία Ανανεώσιμων Δικτύων (RGI), τη Smart Energy Europe (smartEn), τη SolarPower Europe, την Transport & Environment (T&E) και την WindEurope. Όλοι αυτοί οι φορείς, οι οποίοι προωθούν τα συμφέροντα εταιρειών διαφόρων κλάδων, σχετικών με την πράσινη μετάβαση, εντός της ΕΕ, μέσα από τη Συμμαχία επιζητούν την αναγνώριση του εξηλεκτρισμού ως τον βασικό ενεργειακό φορέα για ένα αποδοτικό και απανθρακοποιημένο μέλλον στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τη Συμμαχία, ο εξηλεκτρισμός της βιομηχανίας και της οικονομίας είναι αναγκαίος και εφικτός, βελτιώνει την ανθεκτικότητα της ΕΕ και προσφέρει ευελιξία και οικονομικά οφέλη. Παρόλα αυτά, υπάρχει στασιμότητα στην πρόοδο του εξηλεκτρισμού της οικονομίας, αφού το μερίδιο του ηλεκτρισμού κυμαίνεται μεταξύ 22%-23% της συνολικής χρήσης ενέργειας στην ΕΕ τα τελευταία πέντε χρόνια. Δεδομένων των προαναφερθέντων, η Συμμαχία Εξηλεκτρισμού σε έγγραφο που δημοσίευσε διατύπωσε 6 βασικές προτάσεις, οι οποίες θεωρεί πως θα πρέπει να συμπεριληφθούν στη Συμφωνία για Καθαρή Βιομηχανία.

Οι 6 προτάσεις της Συμμαχία Εξηλεκτρισμού

Πιο αναλυτικά, οι προτάσεις περιλαμβάνουν:

  1. Εισαγωγή εθνικού δείκτη έξυπνου εξηλεκτρισμού για τη βιομηχανία.
    Η ΕΕ θα πρέπει να παρακολουθεί τις τάσεις εξηλεκτρισμού και τις πολιτικές εξελίξεις στα κράτη μέλη ως προς αυτό το ζήτημα. Ο δείκτης αυτός θα πρέπει να είναι μη δεσμευτικός και να αναφέρεται στα Εθνικά Σχέδια Ενέργειας και Κλίματος σε περίπτωση αναθεώρησης του Κανονισμού Διακυβέρνησης.
  2. Παροχή επαρκούς οικονομικής στήριξης για την εγκατάσταση ηλεκτρικού εξοπλισμού και τεχνολογιών θέρμανσης και ψύξης.
    Τα κράτη μέλη θα πρέπει να ενθαρρύνονται να προσφέρουν οικονομική βοήθεια για τα λειτουργικά έξοδα των ενεργοβόρων βιομηχανιών που μεταβαίνουν στην ηλεκτροδότηση.
  3. Διασφάλιση δίκαιων φορολογικών πολιτικών για την ενίσχυση της βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας.
    Σύμφωνα με τη Συμμαχία, απαιτείται άμεσα μια σαφής στρατηγική προσέγγιση στη φορολογία, τόσο για τους φόρους που σχετίζονται με την ηλεκτρική ενέργεια, όσο και για εκείνους που δεν σχετίζονται, με στόχο τη μείωση του συνολικού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για τις βιομηχανίες που θέλουν να ηλεκτροδοτηθούν.
  4. Εγγύηση έγκαιρης πρόσβασης στο δίκτυο για ηλεκτροδοτούμενες βιομηχανικές διαδικασίες.
    Είναι αναγκαία η υλοποίηση ενός δυναμικού και αποτελεσματικού συστήματος διαχείρισης των αιτήσεων σύνδεσης στο δίκτυο.
  5. Αντιμετώπιση των εμποδίων για την αξιοποίηση της ευελιξίας στη βιομηχανία.
    Η συμμετοχή της ζήτησης πρέπει να ενθαρρύνεται με αμοιβή, χωρίς να επιβαρύνονται οι βιομηχανίες με περιορισμένη ευελιξία.
  6. Διευκόλυνση εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού.
    Χρειάζονται περισσότερες δράσεις από τις κυβερνήσεις της ΕΕ για την αύξηση του αριθμού των εξειδικευμένων εργαζομένων, ώστε να καλυφθεί η αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης.

Διαβάστε ακόμη