Την τελευταία περίοδο, σε πολλές χώρες του κόσμου επανέρχεται η συζήτηση για την πυρηνική ενέργεια. Με τους υποστηρικτές της να υπογραμμίζουν πως χωρίς αυτή οι χώρες δεν μπορούν να πετύχουν τους στόχους της απανθρακοποίησης. Η συζήτηση έχει ανοίξει σε πολλές χώρες της Ευρώπης, ενώ η Γαλλία είναι το κατ’ εξοχήν παράδειγμα για την επιτυχημένη αξιοποίηση της πυρηνικής ενέργειας. Η Γαλλία προμηθεύεται περίπου το 70% της ηλεκτρικής της ενέργειας από πυρηνική ενέργεια. Το ερώτημα είναι κατά πόσο έτοιμη βρίσκεται η κοινωνία στην Ελλάδα για να αποδεχτεί την είσοδο της πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα. Το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν οι συζητήσεις στη χώρα μας σε σχέση με την πυρηνική ενέργεια, με φόντο βέβαια τις τεχνολογικές εξελίξεις που έχουν επιτευχθεί στους αντιδραστήρες σύντηξης. Πριν λίγους μήνες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Συνέδριο του Economist τόνιζε πως «δεν υπάρχει τρόπος να φτάσουμε στο ουδέτερο ισοζύγιο εκπομπών χωρίς την πυρηνική ενέργεια».
Τα οφέλη που προσφέρει η πυρηνική ενέργεια
Μιλώντας στο energygame.gr, οι κ. Στάθης Βλασσόπουλος και Διονύσης Χιώνης, διδάκτορες πυρηνικής τεχνολογίας και Φυσικής και ιδρυτές της Athlos Energy επισημαίνουν πως η πυρηνική ενέργεια μπορεί βοηθήσει να πετύχουμε τους ενεργειακούς στόχους, με τους πυρηνικούς αντιδραστήρες να μπορούν να προσφέρουν ενέργεια όλο το 24ωρο, συμβάλλοντας έτσι στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Σημαντικό, δε, πλεονέκτημα ο μεγάλος χρόνος ζωής ενός πυρηνικού αντιδραστήρα, αφού μπορεί να φτάσει και τα 80 χρόνια. Επισημαίνουν πως η χώρα μας θα μπορούσε να εισάγει τους μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες (SMRs), των οποίων η εγκατεστημένη ισχύς φτάνει τα 300MW, με το συγκριτικό πλεονέκτημά τους να είναι ότι μπορούν να κατασκευαστούν γρήγορα.
Αρκετές χώρες, σύμφωνα με τους δύο επιστήμονες, που στο ενεργειακό τους μείγμα υπάρχει ο λιγνίτης θέλουν τώρα να τον αντικαταστήσουν με την πυρηνική ενέργεια. Μάλιστα, επισημαίνουν πως στην Ελλάδα θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν οι υποδομές των λιγνιτικών εργοστασίων. Η κατασκευή, δε, πυρηνικών αντιδραστήρων θα «κινητοποιούσε» και ένα μέρος της ελληνικής βιομηχανίας (τσιμεντοβιομηχανία, σωληνουργεία). Επιπλέον, η είσοδος της πυρηνικής ενέργειας θα συνεισφέρει στη δημιουργία εκατοντάδων θέσεων εργασίας. Οι δύο επιστήμονες αναφέρουν ακόμα πως το πρώτο βήμα είναι να πειστεί η ελληνική πολιτεία για την αναγκαιότητα της πυρηνικής ενέργειας και βέβαια να ενταχθεί στον ενεργειακό σχεδιασμό. Το δεύτερο βήμα θα ήταν να δημιουργηθεί ένας πυρηνικός νόμος και φυσικά να αναπτυχθεί μια ρυθμιστική αρχή. Να σημειωθεί πως την ερχόμενη Δευτέρα στο Impact Hub θα πραγματοποιηθεί ημερίδα, από την Athlos Energy με θέμα: Προοπτική χρήσης της πυρηνικής ενέργειας στην Ελλάδα.
Στην Ευρώπη, η συζήτηση μπορεί να άνοιξε λίγο καθυστερημένα, ωστόσο αρκετές χώρες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Η κυβέρνηση της Εσθονίας παρείχε πρόσφατα στήριξη στην πυρηνική ενέργεια. Είχαν προηγηθεί μελέτες και πλέον είναι έτοιμη να προχωρήσει στο επόμενο βήμα. Οι ΗΠΑ αποτελούν ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα, καθώς πρόσφατα ξεκίνησαν αιτήσεις για χρηματοδότηση έως και 900 εκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων (SMR). Η κυβέρνηση Μπάιντεν εκτιμά ότι η πυρηνική ενέργεια είναι κρίσιμη για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, καθώς παράγει ηλεκτρική ενέργεια χωρίς εκπομπές CO2. Μάλιστα, τεχνολογικοί κολοσσοί, όπως η Microsoft, η Google, ενδιαφέρονται για την χρήση της. Πρόσφατα, η Amazon Web Services (AWS) υπέγραψε συμφωνίες σχετικά με την ανάπτυξη πυρηνικών μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων (SMR) για την τροφοδοσία των κέντρων δεδομένων της.
Διαβάστε ακόμη