Μιλώντας το μεσημέρι της Παρασκευής στο Alpha της Κύπρου, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου επανέλαβε πως υπάρχουν και άλλες επιλογές, πέραν των Δικτύων της ΑΗΚ και της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ), για συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector, σύμφωνα με δημοσίευμα του Φιλελεύθερου.

Είπε συγκεκριμένα πως εξακολουθεί να είναι στο τραπέζι το ενδεχόμενο ο εκπρόσωπος της ΚΔ στο μετοχικό κεφάλαιο του GSI (με 100 εκατ. ευρώ) να είναι ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου, που ήταν και η αρχική προτίμηση του κράτους, αλλά σκόνταψε στη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι δεν μπορεί ο Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρισμού, ο οποίος στην Κύπρο είναι και Λειτουργός Ανταγωνιστικής Αγοράς Ηλεκτρισμού, να επενδύσει σε έργο που έχει να κάνει με την παραγωγή, μεταφορά και εμπορία ηλεκτρισμού, μέσω της ηλεκτρικής διασύνδεσης.

Στην ερώτηση της δημοσιογράφου γιατί ο Διαχειριστής Μεταφοράς στην Ελλάδα (ΑΔΜΗΕ) επιτρέπεται από την ΕΕ να επενδύει στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις ως φορέας υλοποίησης τέτοιων έργων αλλά δεν επιτρέπεται στον Κύπριο Διαχειριστή, ο κ. Παπαναστασίου απάντησε πως αυτό είναι κάτι που εξετάζεται από πλευράς Κυβέρνησης αυτή την στιγμή, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι ίσως ο ΑΔΜΗΕ (η Ελλάδα δηλαδή) δυνατό να έλαβε κάποιου είδους παρέκκλιση από την Οδηγία της ΕΕ, γι’ αυτό θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να ζητήσει και να λάβει την ίδια παρέκκλιση και ο Κύπριος Διαχειριστής.

Είναι όμως πιθανό, αυτό που κάνει διαφορετική την περίπτωση του ΑΔΜΗΕ από τα δεδομένα του Διαχειριστή Μεταφοράς στην Κύπρο να είναι η «συστέγαση» του Διαχειριστή Μεταφοράς στην Κύπρο με τον λειτουργό Ανταγωνιστικής Αγοράς.

Σε τέτοια περίπτωση, μια επιλογή που θα επέτρεπε στον Διαχειριστή να αναλάβει εκ μέρους της ΚΔ την επένδυση του κράτους στον Great Sea Interconnector, πιθανό να είναι η ανεξαρτητοποίηση του Διαχειριστή από τον Λειτουργό Ανταγωνιστικής Αγοράς.

Διαβάστε ακόμη