Παραμένει στην ευρωπαϊκή ατζέντα το θέμα των υψηλών τιμών ενέργειας και των ακραίων διακυμάνσεων στην περιοχή της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης που έχει τεθεί με πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς. Σε συνέχεια της συζήτησης που έγινε κατά τη Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας, στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής (17-18 Οκτωβρίου) αναφέρεται ότι «Το Συμβούλιο συζήτησε την κατάσταση που απορρέει από τις υψηλές και ευμετάβλητες τιμές ηλεκτρισμού σε κάποιες περιοχές της Ευρώπης και καλεί την Κομισιόν να προτείνει επειγόντως μέτρα που θα αντιμετωπίζουν το θέμα».
Όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Συνόδου, η αναφορά αυτή ήρθε σε συνέχεια της επιστολής που έστειλε ο ίδιος στην πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τις υψηλές τιμές ενέργειας στην ΝΑ Ευρώπη. Ακολούθησε η κοινή επιστολή των Υπουργών Ενέργειας Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας κ.κ. Σκυλακάκη, Μαλίνοφ και Μπουρντούτζα προς την Επίτροπο Κάντρι Σίμσον με την οποία προτείνονταν βραχυπρόθεσμα μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου (που απειλεί να επανεμφανιστεί το χειμώνα) όπως την θέσπιση έκτακτου μηχανισμού ανάκτησης των υπερκερδών παραγωγών και εμπόρων ηλεκτρισμού. Προτάθηκαν επίσης και πιο μεσο-μακροπρόθεσμα μέτρα για τα οποία διαπιστώθηκε ευρεία συναίνεση, όπως η αύξηση των διασυνοριακών διασυνδέσεων και η βελτιστοποίηση των εμπορικών προγραμμάτων για μεταφορά ηλεκτρισμού στις υφιστάμενες διασυνδέσεις.
Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, «Η επιστολή (της Ελλάδας στην Κομισιόν) είχε αποτέλεσμα, διότι πια υπάρχει στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μια παράγραφος η οποία δίνει σαφή εντολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διερευνήσει τις στρεβλώσεις που παρατηρήθηκαν στην αγορά ενέργειας, όχι μόνο στην Ελλάδα, σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, για δύο μήνες το περασμένο καλοκαίρι». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «Είναι στρεβλώσεις οι οποίες δεν εξηγούνται εύκολα, που έχουν να κάνουν με τον εξαιρετικά περίπλοκο τρόπο που είναι δομημένη η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας. Είναι, όμως, πολύ παράξενο, όχι για κάποιες ώρες ή για κάποιες μέρες, αλλά για δύο μήνες μία ολόκληρη περιοχή της Ευρώπης -δεν αναφέρομαι μόνο στην Ελλάδα- να πληρώνει τιμές ρεύματος πολύ υψηλότερες από την υπόλοιπη Ευρώπη, σε μία υποτίθεται ενιαία αγορά, χωρίς να έχουν αυξηθεί οι τιμές του φυσικού αερίου», επισήμανε ο πρωθυπουργός.
Η σχετική συζήτηση θα συνεχιστεί στη Υπουργική Σύνοδο των χωρών του CESEC (Συμβούλιο για τη διασυνδεσιμότητα της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης), στο τέλος του μήνα στη Βουδαπέστη.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τόνισε επίσης την ανάγκη εντατικοποίησης των προσπαθειών για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ (που υπονομεύεται μεταξύ άλλων τόσο από τις υψηλότερες τιμές ενέργειας σε σχέση με ανταγωνιστικές οικονομίες από άλλες χώρες του κόσμου όπως οι ΗΠΑ όσο και από τις διαφορές των τιμών ενέργειας από τη μια χώρα στην άλλη), με έμφαση στη βιομηχανική αναγέννηση, με διαμόρφωση ίσων όρων ανταγωνισμού τόσο εσωτερικά όσο και διεθνώς.
Τέλος, εκτενή αναφορά έγινε στην καταστροφή των υποδομών ηλεκτρισμού της Ουκρανίας (που σύμφωνα με την Ελλάδα ευθύνεται εν μέρει για την άνοδο των τιμών στην γειτονιά της λόγω των αυξημένων εξαγωγών προς Ουκρανία από τον άξονα Ουγγαρίας-Ρουμανίας-Βουλγαρίας-Ελλάδας). Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τόνισε ότι «στηρίζει όλες τις προσπάθειες δημόσιες και ιδιωτικές για επείγουσα αύξηση της ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού της Ουκρανίας πριν τον χειμώνα και για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του ενεργειακού συστήματος της χώρας μακροπρόθεσμα».
Διαβάστε ακόμη