Την ώρα που είναι σε εξέλιξη οι έρευνες βυθού του ερευνητικού σκάφους, σε κυπριακά θαλάσσια ύδατα για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Κύπρου Great Sea Interconnector (GSI), πυκνώνουν οι διεργασίες σε σχέση με τη δανειοδότηση του έργου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με το σχετικό αίτημα που έχει υποβληθεί να αφορά σε δάνειο ύψους 500 εκατ. ευρώ. Μέσα στην εβδομάδα, υπήρξαν επαφές για το θέμα, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που έλαβε χώρα την Τρίτη 15 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο. Νέες επαφές αναμένεται να υπάρξουν σύμφωνα με πληροφορίες και την άλλη βδομάδα. Πηγές με γνώση των εξελίξεων εκφράζουν την αισιοδοξία τους πως θα υπάρχει θετική κατάληξη σε ό,τι αφορά την δανειοδότηση του έργου και βέβαια η απόφαση αυτή θα αποτελέσει το «σήμα» στους επενδυτές που θέλουν να υποστηρίξουν το project.
Ουσιαστικά το ενδιαφέρον μέσα στο επόμενο διάστημα για την ηλεκτρική διασύνδεση θα στραφεί στις επαφές με δυνητικούς επενδυτές για την είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου. Επομένως, οι όποιες επενδυτικές αποφάσεις θα ληφθούν εφόσον βγει «λευκός καπνός» για την ΕΤΕπ. Υπενθυμίζεται πως υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον από το fund των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων TAQA, από τη γαλλική Meridiam και από τον αμερικανικό κρατικό οργανισμό DFC. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι επαφές σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων μεταξύ των αρμόδιων φορέων σε Ελλάδα και Κύπρο για το ζήτημα της δημιουργίας μιας εταιρίας ειδικού σκοπού που θα φιλοξενήσει το ποσοστό με το οποίο θα συμμετέχει η κυπριακή δημοκρατία στον Great Sea Interconnector, με την κυπριακή πλευρά να εισφέρει 100 εκατ. ευρώ. Δημοσίευμα του “Φιλελεύθερου” ανέφερε πριν λίγες ημέρες πως προτάθηκε να αποσχιστεί η ρυθμιζόμενη δραστηριότητα των Δικτύων από την ΑΗΚ και αφού δημιουργήσει μια θυγατρική εταιρεία να συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector. Σύμφωνα με πληροφορίες, καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί.
Από κει και πέρα εξελίξεις αναμένονται το επόμενο διάστημα και για τη μελέτη κόστους οφέλους, η οποία δόθηκε προς αξιολόγηση σε αμερικανικό οίκο με εντολή να εξετάσει τη δέουσα επιμέλεια λαμβάνοντας υπόψη τα οικονομικά και νομικά στοιχεία. Η αξιολόγηση της μελέτης θα «ανάψει» το πράσινο φως για τη χρηματοδότηση του έργου.
Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που κλείνει ένα άλλο κεφάλαιο. Συγκεκριμένα, η διάθεση ποσοστού 20% της θυγατρικής εταιρείας «Αριάδνη Interconnection ΑΕΕΣ» που είναι η θυγατρική εταιρεία του ΑΔΜΗΕ που υλοποιεί την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης Αττικής στην εταιρεία State Grid International Development Belgium Ltd, επικυρώθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΑΔΜΗΕ. Ουσιαστικά, το κινεζικό ενδιαφέρον για τη διασύνδεση εκδηλώθηκε πριν περίπου πέντε χρόνια, με αφορμή την επίσκεψη το προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ στην Αθήνα το φθινόπωρο του 2019. Ακολούθησε διεθνής διαγωνισμός όπου σε πρώτη φάση εκδήλωσαν ενδιαφέρον πέραν της State Grid όμιλοι όπως η Μeridiam και η Macquarie, μεταξύ άλλων, Σε ό,τι αφορά το ίδιο το έργο, το κατασκευαστικό σκέλος του έχει ολοκληρωθεί με την πόντιση του συνόλου των υποβρυχίων ηλεκτρικών (500kV) και οπτικών καλωδίων, ενώ στην τελική ευθεία βρίσκονται οι εργασίες καλωδίωσης και εγκατάστασης του υπαίθριου εξοπλισμού. Η ηλέκτριση του καλωδίου θα ξεκινήσει δοκιμαστικά στις αρχές του 2025 και θα τεθεί σε λειτουργία μέχρι το προσεχές καλοκαίρι.
Διαβάστε ακόμη