Δώδεκα κράτη μέλη της ΕΕ, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, απηύθυναν την Τρίτη έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για στήριξη στη δημιουργία ενεργειακών (ηλεκτρικών κυρίως) διασυνδέσεων, με σκοπό τη μείωση των τιμών ενέργειας στην ΕΕ, εν μέσω των ασταθών συνθηκών της αγοράς.
Η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Αυστρία, η Κύπρος, η Δανία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα και η Ολλανδία παρουσίασαν κοινή δήλωση θέσεων κατά τη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στο Λουξεμβούργο την Τρίτη, αναφέρει το Euractiv. Σύμφωνα με το έγγραφο, «η διασύνδεση και η διασυνοριακή συνεργασία αποτελούν το κλειδί για τη μείωση των τιμών της ενέργειας, τη διευκόλυνση της μετάβασης και της λειτουργίας της αγοράς, την ανακούφιση από τη συμφόρηση του δικτύου και την επιτάχυνση της απεξάρτησης από τον άνθρακα. Είναι καιρός να διασφαλιστεί ότι όλα τα κράτη μέλη συμμετέχουν πλήρως στην εσωτερική αγορά ενέργειας».
Με τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας να παρουσιάζουν αυξημένες διακυμάνσεις, οι διασυνοριακές ενεργειακές διασυνδέσεις είναι απαραίτητες για την πλήρη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς ενέργειας, ενώ απαιτούνται άμεσα μέτρα για την επίτευξη μεγαλύτερης ολοκλήρωσης στα διασυνοριακά ηλεκτρικά συστήματα της ΕΕ, όπως αναφέρεται στη δήλωση των χωρών αυτών, προσθέτοντας πως αυτό περιλαμβάνει και την επίτευξη των στόχων της ΕΕ για τις διασυνδέσεις έως το 2030.
Τα επόμενα χρόνια θα είναι κρίσιμα τονίζουν οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ
Οι ηγέτες τονίζουν ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι κρίσιμα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τη βιομηχανία και τους πολίτες, υπογραμμίζοντας ότι «η μεγάλη εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα, σε συνδυασμό με τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και το γεγονός ότι η Ρωσία έχει οπλίσει τον ενεργειακό της εφοδιασμό, έχει αποδειχθεί ένα επικίνδυνο μείγμα».
Οι χώρες αυτές επιδιώκουν να ενισχυθεί η «ενιαία δράση της ΕΕ», όπως και κατά την ενεργειακή κρίση πριν από δύο χρόνια, με λύσεις χωρίς αποκλεισμούς, όπως οι διασυνδέσεις, με δημόσια στήριξη. Η δήλωση αναφέρει επίσης πως «εκτός από τη διασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως μέσω της Διευκόλυνση «Συνδέοντας την Ευρώπη» και του Μηχανισμού χρηματοδότησης της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές της ΕΕ έως το 2040, η Ευρώπη, πάνω απ’ όλα, πρέπει να αυξήσει την ιδιωτική χρηματοδότηση για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και διασυνδέσεις».
Η Πορτογαλία και η Ισπανία αναφέρουν επίσης την ανάγκη αύξησης αυτών των υποδομών λόγω των περιορισμένων ενεργειακών διασυνδέσεων της Ιβηρικής Χερσονήσου με την υπόλοιπη Ευρώπη. Το πακέτο RepowerEU, που εγκρίθηκε τον Μάιο του 2022, δεσμεύεται για την ενίσχυση αυτών των διασυνδέσεων, ενώ υπενθυμίζεται πως τον Οκτώβριο του 2022, οι κυβερνήσεις της Πορτογαλίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας συμφώνησαν να επιταχύνουν τα έργα διασύνδεσης, με την πρόθεση να αναπτυχθεί ένας υποθαλάσσιος αγωγός, αρχικά για φυσικό αέριο και μελλοντικά για πράσινο υδρογόνο.
Διαβάστε ακόμη