Στο μικροσκόπιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) και των παρόχων βρίσκονται οι αλλαγές στα τιμολόγια ρεύματος. Μάλιστα, χθες πραγματοποιήθηκε νέα σύσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες, στη ΡΑΑΕΥ για το θέμα των «πορτοκαλί» τιμολογίων. Η ΡΑΑΕΥ αναμένεται να παρουσιάσει την ερχόμενη βδομάδα το πλαίσιο των συγκεκριμένων τιμολογίων, με κάποια θέματα να παραμένουν σε εκκρεμότητα, όπως οι μορφές που θα έχουν (ex antes, ex post). Όπως έχουμε αναφέρει, σε ό,τι αφορά το ρυθμιστικό πλαίσιο για τα «πορτοκαλί» τιμολόγια, αυτό σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση εντός του μήνα. Τον Νοέμβριο θα βγει η υπουργική απόφαση που θα καλύπτει όλους τους πελάτες, ανεξαρτήτως τάσης και τον Δεκέμβριο αναμένεται να εφαρμοστούν. Σε πρώτη φάση θα εφαρμοστούν σε επιχειρήσεις, κυρίως μικρομεσαίες, εκεί που ήδη έχουν αρχίσει να εγκαθίστανται οι «έξυπνοι» μετρητές. Σε δεύτερη φάση θα εφαρμοστούν και για τα νοικοκυριά. Το πλαίσιο που τώρα διαμορφώνεται, με ενδεχομένως κάποιες αλλαγές, θα περιβάλλει τη λειτουργία και των «πορτοκαλί» τιμολογίων για τους οικιακούς καταναλωτές. Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, έως το τέλος του έτους θα έχουν εγκατασταθεί 650.000 «έξυπνοι» μετρητές, που θα αντιστοιχούν στο 50% της συνολικής κατανάλωσης. Εκεί που είναι πιο ξεκάθαρα τα πράγματα είναι στα διζωνικά τιμολόγια, καθώς είναι στο χέρι των προμηθευτών να τα προσφέρουν. Απομένει να αποσαφηνιστούν οι ώρες που θα περικλείουν τα διζωνικά τιμολόγια.

Τι ισχύει για τα «μπλε» τιμολόγια

Τις προηγούμενες ημέρες άνοιξε μια συζήτηση κατά πόσο τα σταθερά τιμολόγια θα μπορούσαν να αποκτήσουν χαρακτηριστικά «υποχρεωτικότητας», όπως είχαν τα «πράσινα» τιμολόγια. Τα συγκεκριμένα τιμολόγια (σταθερά) εφαρμόζονταν και τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα. Προσφέρονταν από αρκετούς παρόχους και έγιναν «καταφύγιο» για αρκετούς καταναλωτές. Μάλιστα, φέτος με υπουργική απόφαση προσφέρθηκε η δυνατότητα και σταθερών τιμολογίων μικρότερης διάρκειας του 12μηνου. Αυτή η πρόβλεψη «αγκαλιάστηκε» από την αγορά, με αρκετούς παρόχους να προσφέρουν τα συγκεκριμένα τιμολόγια. Τα δεδομένα πάντως σε σχέση με τα «μπλε» τιμολόγια αναμένεται να αλλάξουν, καθώς από 1/1/25 θα πρέπει να εφαρμοστεί η ευρωπαϊκή οδηγία που προβλέπει σταθερά τιμολόγια 12μηνης διάρκειας. Αυτά θα έχουν σταθερή τιμή που δεν θα αλλάζει. Επομένως, για κάποιους, ανοίγει η πόρτα για την κατάργηση των τιμολογίων μικρότερης του 12μηνου διάρκειας. Ωστόσο στελέχη της αγοράς ξεκαθαρίζουν πως η κοινοτική οδηγία δεν προβλέπει κατάργηση των σταθερών τιμολογίων διάρκειας μικρότερης του 12μηνου. Απλά επιβάλλει στους προμηθευτές να διαθέτουν τουλάχιστον ένα σταθερό τιμολόγιο 12μηνης διάρκειας. Υπενθυμίζεται πως με την υπουργική απόφαση του Φεβρουαρίου προβλέφθηκαν και τα μεικτά τιμολόγια, τα οποία μπορούν να συνδυάζουν κάποια από τα χαρακτηριστικά των τεσσάρων τιμολογίων.

Τι υποστηρίζει η αγορά

Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς στο energygame.gr για τα συγκεκριμένα τιμολόγια, «ό,τι συμφέρει τον καταναλωτή θα πρέπει να προσφέρεται» πόσο μάλλον όταν ωφελούμενες από αυτή τη διαδικασία βγαίνουν οι εταιρίες. Οι ίδιες πηγές εκφράζουν την ανησυχία τους, σε σχέση με το ενδεχόμενο εκτίναξης των τιμών στη χονδρική, γεγονός που θα οδηγήσει σε προβλήματα στη αγορά, όπως υποστηρίζουν. Ουσιαστικά, οι πάροχοι για τα σταθερά τιμολόγια προαγοράζουν ποσότητες ενέργειας, με τα χαμηλότερης διάρκειας σταθερά να δίνουν στους παρόχους τη δυνατότητα hedging, με μικρότερο κόστος.

Διαβάστε ακόμη