Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με το μέλλον του «μπλε» τιμολογίου, δηλαδή του σταθερού, των «πορτοκαλί» τιμολογίων,(δυναμικών) αλλά και του «πράσινου». Στην παρούσα φάση, το ζήτημα με τα «σκαμπανεβάσματα» στις τιμές της χονδρικής απομακρύνεται από την επικαιρότητα και στο επίκεντρο έρχεται η φυσιογνωμία που θα έχουν τα τιμολόγια από τη νέα χρονιά. Σε ό,τι έχει να κάνει με το ειδικό (πράσινο) τιμολόγιο, τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Όταν άρχισαν οι σκέψεις πριν έναν χρόνο για την εφαρμογή του «βγαίναμε» από μια πολύμηνη περίοδο με υψηλές τιμές, με την ανάγκη δημιουργίας ενός τυποποιημένου τιμολογίου, για λόγους συγκρισιμότητας. Σε αυτό μεταφέρθηκε «αυτομάτως» το μεγαλύτερο μέρος των καταναλωτών, με την πρόβλεψη, με βάση την υπουργική απόφαση για το Ειδικό Τιμολόγιο, να μπορούν να το επιλέγουν οι καταναλωτές και μετά την 31η Δεκεμβρίου 2024. «Το πράσινο τιμολόγιο δεν καταργείται. Θα συνεχίσει να προσφέρεται σε όλους όσοι το έχουν επιλέξει», υπογράμμισε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στα Parapolitika 90,1 FM. Όπως πρόσθεσε, «αυτό που καταργείται είναι η υποχρεωτικότητα να το προσφέρουν οι πάροχοι, από την 1η.1.2025 σε νέους πελάτες». Επεσήμανε πως οι καταναλωτές που είναι, ήδη, στο πράσινο τιμολόγιο παραμένουν σε αυτό, μέχρι να αποφασίσουν οι ίδιοι, για οποιοδήποτε λόγο να αλλάξουν είτε τύπο είτε πάροχο τιμολογίου. Εκτίμησε, δε, πως οι περισσότεροι θα το διατηρήσουν και για νέους καταναλωτές, αφού είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές προϊόν.

Περισσότερες επιλογές για τους καταναλωτές 

Πηγές της αγοράς επισημαίνουν στο energygame.gr πως η καλύτερη λύση από δω και πέρα είναι να μπορούν οι πολίτες μόνοι τους χωρίς «υποχρεωτικότητα» να επιλέγουν το τιμολόγιο που θέλουν. Επομένως, οι ίδιες πηγές διαφωνούν και με τη σκέψη να υπάρχει κάποιου είδους υποχρεωτικότητα σε ό,τι έχει να κάνει με την επιλογή των σταθερών τιμολογίων. Το υπουργείο Ενέργειας πάντως θέλει να ενθαρρύνει την επιλογή των συγκεκριμένων τιμολογίων. Υπενθυμίζεται η ευρωπαϊκή οδηγία που προβλέπει πως οι πάροχοι πρέπει να προσφέρουν υποχρεωτικά τιμολόγια 12μηνης διάρκειας. Επομένως, θα πρέπει το επόμενο διάστημα να έρθει σχετική υπουργική απόφαση, η οποία θα εξειδικεύει τη συγκεκριμένη υποχρέωση, αφού ενσωματωθεί η συγκεκριμένη οδηγία στην ελληνική νομοθεσία. Παράγοντες της αγοράς, πάντως, σχολίαζουν πως υποχρεωτικότητα ως προς την εφαρμογή των σταθερών τιμολογίων υπάρχει εδώ και 8 χρόνια και το ζητούμενο είναι πώς θα γίνουν πιο «ελκυστικά», αλλά αυτό απαιτεί πρώτα προθεσμιακές αγορές και προϊόντα αντιστάθμισης, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Πορτοκαλί τιμολόγια

Εκεί που είναι πιο ξεκάθαρα τα πράγματα είναι σε σχέση με την εφαρμογή των «πορτοκαλί» τιμολογίων, που σε πρώτη φάση θα εφαρμοστούν στους επαγγελματίες και στη συνέχεια στα νοικοκυριά, κάτι που προϋποθέτει την ενσωμάτωση των «έξυπνων» μετρητών. Όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, χρειάζεται όμως να δοθούν κίνητρα. Οι «έξυπνοι» μετρητές έχουν ένα ενσωματωμένο λογισμικό και με βάση τα ποιοτικά στοιχεία του νοικοκυριού ο εκάστοτε πάροχος βγάζει κάποια στατιστικά συμπεράσματα για το ενεργειακό προφίλ του νοικοκυριού. Με τα στοιχεία αυτά και με βάση το εξής δεδομένο: ποια ώρα του 24ωρου η τιμή του ρεύματος είναι αυξημένη ή μειωμένη, ο καταναλωτής θα έχει μια πλήρη εικόνα για το πότε τον συμφέρει να λειτουργήσει τις οικιακές συσκευές του (θερμοσίφωνας, αντλία θερμότητας, πλυντήριο κλπ). Αυτή τη στιγμή έχουν εγκατασταθεί 660.000 «έξυπνοι» μετρητές, ενώ μέχρι τέλος του έτους θα είναι έτοιμο το ρυθμιστικό πλαίσιο για τα «πορτοκαλί» τιμολόγια.

Διζωνικά τιμολόγια 

Πριν όμως εδραιωθούν τα «πορτοκαλί» τιμολόγια φαίνεται πως κερδίζουν «έδαφος» τα διζωνικά τιμολόγια. Στόχος η ενθάρρυνση των νοικοκυριών να χρησιμοποιούν τις οικιακές συσκευές, είτε τις μεσημεριανές ώρες ( π.χ. 10π.μ.-3μ.μ.), είτε το σαββατοκύριακο. Ο λόγος είναι ότι τις μεσημεριανές ώρες υπάρχει αφθονία φθηνής ενέργειας, λόγω των φωτοβολταϊκών. Όπως αναφέρει στο energygame.gr ο ενεργειακός επιθεωρητής κ. Μιχάλης Χριστοδουλίδης, το μέτρο της μετακίνησης των καταναλωτών τις μεσημεριανές ώρες θα εξυπηρετήσει περίπου 1,7 εκατ. πολίτες που διαθέτουν ήδη μετρητές διπλής καταγραφής, λόγω της χρήσης του νυχτερινού τιμολογίου (Γ1Ν). Τα νυχτερινά τιμολόγια εφαρμόστηκαν σε μια περίοδο όπου η λιγνιτική παραγωγή στήριζε το ενεργειακό σύστημα και επειδή δεν ήταν εύκολο τεχνικά να «αναβοσβήνουν» τα εργοστάσια γρήγορα δόθηκε ως κίνητρο το νυχτερινό τιμολόγιο για να ενισχυθεί η ζήτηση τις βραδινές ώρες. Αξίζει να σημειωθεί πως ένας πολίτης που δεν διαθέτει μετρητή διπλής καταγραφής, θα πρέπει να κάνει τη σχετική αίτηση στον ΔΕΔΔΗΕ για την απόκτησή του. Σύμφωνα με πληροφορίες αρκετοί πάροχοι θα εφαρμόσουν διζωνικά τιμολόγια με αυτά τα χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση το επόμενο διάστημα αναμένονται σημαντικές εξελίξεις, σε σχέση με τα τιμολόγια, με αναλυτές, όμως, να τονίζουν πως είναι αρκετά σημαντικό να ενθαρρυνθούν τα νοικοκυριά να επιλέξουν λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη