Τα πράσινα τιμολόγια είχαν θεσμοθετηθεί νομοθετικά από την αρχή για μέχρι το τέλος του 2024. Θα παραμείνουν και στην επόμενη φάση χωρίς να είναι υποχρεωτικά για τους παρόχους αλλά και χωρίς να υπάρχει καμία αναστάτωση για τους καταναλωτές, μια που κανένα τιμολόγιο δεν θα αλλάζει χαρακτηριστικά χωρίς την ρητή βούληση του καταναλωτή, σύμφωνα με πηγές από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Τις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε και ανακοινώσεις.
Τώρα, έχουμε μπροστά μας δύο σημαντικές αλλαγές:
– Πρώτον, την εισαγωγή για τις επιχειρήσεις του δυναμικού τιμολογίου, του πορτοκαλί. Αυτό σταδιακά θα μπορεί να διευκολύνει και τους καταναλωτές, αλλά για την ώρα δεν έχουμε μετρητές στους οικιακούς καταναλωτές. Έχουμε, ωστόσο, σε πολλές επιχειρήσεις και προχωράει η εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών. Συνεπώς, μπορούμε να πάμε στο δυναμικό τιμολόγιο.
– Δεύτερον, θα περάσουμε από το νυχτερινό ρεύμα, σε ένα διζωνικό τιμολόγιο. Οι φθηνές ώρες είναι πια τα μεσημέρια, όταν δουλεύουν τα φωτοβολταϊκά και τα Σαββατοκύριακα, προπαντός τις Κυριακές. Γι’ αυτό και έχει νόημα να μετατοπίσουμε τη ζήτηση εκεί όπου υπάρχουν φθηνές τιμές, διότι αυτή η πρωτοβουλία θα επιτρέψει να είναι χαμηλότερα τα τιμολόγια που θα δίνουν οι πάροχοι. Αυτή τη στιγμή έχουμε εγκατεστημένους αναλογικούς μετρητές, παλιάς τεχνολογίας. Με αυτό το δεδομένο, αντί να έχουμε νυχτερινό τιμολόγιο, θα πάμε σε δύο ζώνες. Τις μεσημεριανές ώρες καθημερινά (θα προσδιορίσουμε το ωράριο, προσεχώς) και τα Σαββατοκύριακα (πολύ περισσότερες ώρες), τα οποία διευκολύνουν πολύ τα νοικοκυριά για τις δουλειές του σπιτιού (π.χ. πλυντήρια κ.λπ.). Τα νοικοκυριά έτσι, θα έχουν πραγματική εξοικονόμηση ρεύματος. Το ρεύμα τώρα το βράδυ είναι πιο ακριβό, καθώς το παράγουμε κατά βάση από φυσικό αέριο, ενώ στην παρούσα φάση υπάρχουν τιμές χονδρικής που είναι κοντά στο μηδέν κατά τις μεσημβρινές ώρες, καθώς παράγεται το ρεύμα από φωτοβολταϊκά.
Τι δήλωσε ο Θ. Σκυλακάκης στα Παραπολιτικά FM
Για τα τιμολόγια ρεύματος μίλησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης σε συνέντευξή του στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 FM.
Ο υπουργός ανέφερε ότι πραγματοποιείται από το ΥΠΕΝ μια μελέτη κατανάλωσης ανά ώρα και ανά συσκευή για να διαπιστωθεί πότε πρέπει να γίνει η παρέμβαση. «Τις ακριβείς διαστάσεις θα τις δούμε σε 2 βδομάδες», ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης τονίζοντας πως γενικά οι φθηνές τιμές είναι από τις 10 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι και πολλές ώρες το Σαββατοκύριακο. Θα υπάρχει και εποχικότητα στην αλλαγή. Επιπλέον, ένας χρήστης νυκτερινού τιμολόγιου δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα, θα περάσει στο διζωνικό, κι αν θέλει μια τιμή θα ζητήσει να έχει μια τιμή. Αυτόματα η μείωση της τιμής θα πάει στις μεσημεριανές ώρες και το σαββατοκύριακο.
Επίσης, ανέφερε πως, με το φθηνό μεσημεριανό τιμολόγιο το ΥΠΕΝ στοχεύει στον μεγάλο πληθυσμό της χώρας που είναι στο σπίτι, όπως οι ηλικιωμένοι, αυτοί που δουλεύουν τηλεργασία, κλπ. Όλοι αυτοί τις τιμές του μεσημεριού δεν μπορούσαν να τις αξιοποιήσουν, τώρα θα μπορούν.
Όσον αφορά το πράσινο τιμολόγιο ο υπουργός ανέφερε πως θα συνεχίσει να προσφέρεται σε όσους το έχουν επιλέξει, δεν καταργείται. Καταργείται η υποχρεωτικότητα παροχής από τους παρόχους, όχι το τιμολόγιο. Δηλαδή αν έρθει κάποιος νέος πελάτης δεν είναι υποχρεωμένος μετά τη 01/01/2025 να του το προσφέρει ο πάροχος. Αυτοί που έχουν ήδη παραμένουν εκεί που έχουν μέχρι να αποφασίσουν να αλλάξουν.
Εγώ πιστεύω θα το προσθέσουν λογικά όλοι οι πάροχοι το πράσινο τιμολόγιο, είπε ο υπουργός.
Το κάθε τιμολόγιο έχει τα καλά και τα κακά του. Στο μάκρος του χρόνου θα έχουμε 2 κυρίως τρόπους τιμολόγησης, το δυναμικό, το πορτοκαλί, για τις επιχειρήσεις κατά κύριο λόγο , αυτοί έχουν έξυπνους μετρητές και θα ενθαρρύνουμε και τα σταθερά τιμολόγια για να μην είναι υποχρεωμένος κάποιος με μικρή κατανάλωση να παρακολουθεί τα σκαμπανεβάσματα της αγοράς. Δεν υπάρχει κάποια αλλαγή για κάποιον που θεωρεί εντάξει το τιμολόγιο που έχει, συνέχισε
Τώρα εάν κάποιος περάσει από το πράσινο στο μπλε τιμολόγιο και μετά θέλει να επιστρέψει πάλι στο πράσινο, το πιθανότερο, σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη είναι ότι θα το προσφέρει ο πάροχος αλλά δεν θα έχει και καμιά σημασία γιατί θα μπορεί να πάρει παρεμφερές τιμολόγιο που να έχει παρόμοια χαρακτηριστικά. Η αγορά θα καλύψει όλες τις ανάγκες, τόνισε ο υπουργός.
Σχετικά με το Χρηματιστήριο Ενεργείας, η Ελλάδα δεν μπορεί να φύγει, έτσι λένε οι ευρωπαϊκές οδηγίες, είπε ο κ. Σκυλακάκης και συνέχισε λέγοντας ότι όταν αποκόπτεται μια περιοχή της Ευρώπης λόγω υπερβολικής ζήτησης για ένα έκτακτο γεγονός πχ καύσωνα και Ουκρανία, δεν μπορεί να αφήνουμε να γίνονται ουρανοκατέβατα κέρδη γιατί στέλνουν λάθος σήμα στην αγορά, πρέπει να γίνουν παραπάνω διασυνδέσεις. Δεν λειτουργεί σωστά το ευρωπαϊκό μοντέλο σε αυτές τις περιπτώσεις. Ζητάμε να μας δώσει μηχανισμό υπερεσόδων, δύσκολο αλλά θα δώσουμε μάχη για να παίρνουμε τα υπερκέρδη και να τα γυρνάμε στον καταναλωτή.
Τόνισε, επίσης, πως οι ΑΠΕ είναι πολλές και θα γίνουν συντριπτικά περισσότερες τα επόμενα 3-4 χρόνια, θα πέσουν οι τιμές τις χονδρικής με τις ΑΠΕ.
Η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ
«Το πράσινο τιμολόγιο δεν καταργείται. Θα συνεχίσει να προσφέρεται σε όλους όσοι το έχουν επιλέξει», υπογράμμισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό. Όπως πρόσθεσε «αυτό που καταργείται είναι η υποχρεωτικότητα να το προσφέρουν οι πάροχοι, από την 1η.1.2025 σε νέους πελάτες».
Ο Υπουργός σημείωσε πως οι πάροχοι δεν θα είναι νομικά υποχρεωμένοι να προσφέρουν το πράσινο τιμολόγιο από τις αρχές του νέου έτους, διότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν επιτρέπει, εις το διηνεκές, υποχρεωτικότητες στην τιμολόγηση. Παρόλα αυτά, εκτίμησε πως οι περισσότεροι θα το διατηρήσουν και για νέους καταναλωτές, αφού είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές προϊόν. «Από την αρχή που νομοθετήθηκε αυτή η υποχρωτικότητα ήταν για έναν χρόνο. Ήταν μεταβατικός ο νόμος» είπε χαρακτηριστικά.
Εξήγησε πως οι καταναλωτές που είναι, ήδη, στο πράσινο τιμολόγιο παραμένουν σε αυτό, μέχρι να αποφασίσουν οι ίδιοι, για οποιοδήποτε λόγο να αλλάξουν είτε τύπο είτε πάροχο τιμολογίου.
Μιλώντας για τον μακροπρόσθεσμο σχεδιασμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε σχέση με τα τιμολόγια, επισήμανε: «Στο μάκρος του χρόνου θα έχουμε δύο κυρίως τρόπους τιμολόγησης. Το δυναμικό (πορτοκαλί) τιμολόγιο, το οποίο θα ξεκινήσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα για τις επιχειρήσεις κυρίως, διότι αυτές έχουν -κατά βάση- έξυπνους μετρητές. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι θα μπορούν να κατεβάσουν το κόστος του ηλεκτρισμού. Επιπλέον, θα ενθαρρύνουμε -στο μάκρος του χρόνου- και τα σταθερά τιμολόγια, όπως γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη, για να μην είναι υποχρεωμένος κάποιος που έχει μικρή κατανάλωση και δεν έχει το χρόνο, να παρακολουθεί τα “σκαμπανεβάσματα” της αγοράς».
Για την ανάγκη που οδήγησε στη θεσμοθέτηση του πράσινου τιμολογίου δήλωσε: «Το πράσινο τιμολόγιο θεσμοθετήθηκε για να μπορούμε να ξέρουμε τις τιμές. Να έχουμε ένα τιμολόγιο με βάση το οποίο θα μπορούμε να συγκρίνουμε τις τιμές. Αυτό πέτυχε! Ξέρουμε τις τιμές. Αυτή η γνώση των τιμών είναι το κέρδος μας. Έστω και ένας καταναλωτής να μείνει στο πράσινο τιμολόγιο, θα είναι υποχρεωμένοι οι πάροχοι να ανακοινώνουν τις τιμές και να μπορεί να κάνει σύγκριση ο καταναλωτής. Το θέμα της διαφάνειας των τιμών είναι κέρδος. Θα συνεχίσει. Θα συνεχίσουμε, λοιπόν, να έχουμε -όπως τα μάθαμε- αυτά τα τέσσερα, υπάρχοντα είδη τιμολογίων (πράσινο, μπλε, κίτρινο και πορτοκαλί). Θα αλλάζει, σταδιακά, όμως ο αριθμός των καταναλωτών που χρησιμοποιεί το καθένα, καθώς θα προχωράει η ενεργειακή μετάβαση».
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε πως: «Το πολύ ενδιαφέρον που θα συμβεί για τους οικιακούς καταναλωτές είναι ότι θα δημιουργηθούν δύο ζώνες κατανάλωσης… Γενικά οι φθηνές τιμές είναι από τις 10 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, αναλόγως της εποχής και πάρα πολλές ώρες το Σαββατοκύριακο, το οποίο είναι γενικά φθηνότερο. Θα κάνουμε, λοιπόν, αυτή την αλλαγή (από το νυχτερινό σε δύο νέες ζώνες) και θα υπάρχει και εποχικότητα στην αλλαγή. Το ακριβές χρονικό διάστημα των ζωνών θα προσδιοριστεί σε δύο εβδομάδες περίπου. Στην παρούσα φάση στο Υπουργείο “τρέχουμε” μία αξιολόγηση των δεδομένων για την κατανάλωση που γίνεται ανά ώρα και ανά συσκευή, για να μπορούμε να έχουμε πλήρη εικόνα σε σχέση με το πώς πρέπει να γίνει η παρέμβαση».
Αναφορικά με το τί πρέπει να κάνουν οι καταναλωτές που έχουν, ήδη, νυχτερινό τιμολόγιο απάντησε: «Δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα. Θα περάσουν, αυτομάτως, στο διζωνικό τιμολόγιο, αλλά αν επιθυμούν να έχουν μία ενιαία τιμή μπορούν να αλλάξουν».
Πρόσθεσε πως: «Έχουμε στη χώρα ένα μεγάλο αριθμό πληθυσμού που είναι στο σπίτι. Είναι συνταξιούχοι, είναι Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, είναι τα ζευγάρια, όπου ένας από τους δύο δεν δουλεύει, είναι όσοι κάνουν τηλεργασία, είναι πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες, είναι αγρότες των οποίων η απασχόληση είναι εποχική, 150.000 νοικοκυριά που έχουν μωρό στο σπίτι μέχρι να γίνει 2 ετών να πάει παιδικό σταθμό. Όλοι αυτοί -ως τώρα- τις φθηνές τιμές του μεσημεριού δεν μπορούσαν να τις αξιοποιήσουν, και χρειάζονται ενέργεια, για να μαγειρέψουν, να ζεσταθούν όσοι θερμαίνονται με ηλεκτρικό».
Τέλος, σε ερώτηση αν μπορεί η Ελλάδα να φύγει από το Χρηματιστήριο Ενέργειας για να έχει σταθερή τιμή ρεύματος, ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε: «Όχι, δεν μπορεί να φύγει, βάσει των ευρωπαϊκών οδηγιών. Είμαστε κράτος-μέλος της ΕΕ, όπου και προβλέπονται συγκεκριμένες οδηγίες».
Διαβάστε ακόμη