Την υποστήριξή του στη συνεργασία Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας για την αντιμετώπιση του φαινομένου των υψηλών χονδρεμπορικών τιμών ρεύματος στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης εξέφρασε ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, σε δημόσιες δηλώσεις του. Την ίδια στιγμή, οι σύνδεσμοι των ενεργοβόρων βιομηχανιών των τριών χωρών, με επιστολή που έστειλαν στην Επίτροπο Ενέργειας Κάντρι Σίμσον εκφράζουν την πλήρη στήριξή τους στη κοινή πρωτοβουλία των Υπουργών Ενέργειας των τριών χωρών για θέσπιση μηχανισμού φορολόγησης των «ουρανοκατέβατων» κερδών των παραγωγών ηλεκτρισμού όταν αυξάνονται υπερβολικά οι τιμές που θα συζητηθεί στη Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στο Λουξεμβούργο την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου.
Μιλώντας σε εκδήλωση του Atlantic Council στην Κωνσταντινούπουλη, ο κ.Πάιατ αναφερόμενος στην σημασία της περιφερειακής συνεργασίας στην ενέργεια και την ανάγκη της αύξησης των διασυνοριακών ηλεκτρικών διασυνδέσεων στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, δήλωσε ότι «Οι πρόσφατες αυξήσεις των τιμών του ηλεκτρισμού στην περιοχή αποτελούν υπενθύμιση ότι η ενεργειακή μετάβαση θα απαιτήσει περισσότερη συνεργασία μεταξύ των ενεργειακών αγορών (…). Η πρωτοβουλία Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Ελλάδας να εργαστούν από κοινού για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο, είναι ακριβώς το είδος της συνεργασίας που απαιτείται για να βελτιστοποιηθεί η κατανομή της προσφοράς και της ζήτησης στην περιοχή, με τις διασυνδέσεις να αποτελούν το θεμέλιο της συνεργασίας αυτής».
Νέα επιστολή των ενεργοβόρων βιομηχανιών στην Κομισιόν
Στο κάδρο αυτής της τριμερούς συνεργασίας έχουν μπει εκτός από τις κυβερνήσεις και οι ενεργοβόρες βιομηχανίες Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας που ήδη από την έναρξη της μίνι περιφερειακής ενεργειακής κρίσης το καλοκαίρι είχαν απευθυνθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας την ανάληψη δράσης από τις Βρυξέλλες, για να πάρουν στη συνέχεια τη σκυτάλη και οι Υπουργοί Ενέργειας. Με νέα επιστολή με ημερομηνία 10 Οκτωβρίου -την τρίτη κατά σειρά – που απευθύνεται στην (απερχόμενη) Επίτροπο Ενέργειας τη ΕΕ Κάντρι Σίμσον, οι ενώσεις της Ελλάδας (ΕΒΙΚΕΝ), της Βουλγαρίας (BFIEC) και της Ρουμανίας (ACCER) παρεμβαίνουν υπέρ των κυβερνήσεων τους στο δημόσιο διάλογο για το θέμα του διαφορικού των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρισμού στην Νοτιοανατολική Ευρώπη σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη και τις παρενέργειες που προκαλεί.
Όπως σημειώνουν «αν και στην παρούσα φάση οι τιμές ηλεκτρισμού στην περιοχή έχουν υποχωρήσει, οι αιτίες πίσω από τα επαναλαμβανόμενα άλματα των τιμών δεν έχουν αντιμετωπιστεί. Αν ο επερχόμενος χειμώνας δεν είναι τόσο ήπιος όσο οι δυο προηγούμενοι, είναι ορατό το ενδεχόμενο νέας ανόδου των τιμών εξαιτίας της αύξησης της ζήτησης για ενέργεια. Με δεδομένη την ανεπαρκή μεταφορική ικανότητα ηλεκτρισμού μεταξύ των διαφορετικών περιοχών, οι ακραίες τιμές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και οι επαναλαμβανόμενες διαφορές τιμών με την Κεντρική και τη Δυτική Ευρώπη είναι πολύ πιθανές, πολλώ δε μάλλον αν καταγραφούν και διαταραχές στην ηλεκτροπαραγωγή ή ελλείψεις διαθεσιμότητας μονάδων. Για το λόγο αυτό εκφράζουμε την υποστήριξή μας στην κοινή πρωτοβουλία των Υπουργών Ενέργειας Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας για την επιβολή «πλαφόν» στους παραγωγούς ενέργειας στην περίπτωση ακραίων τιμών (σ.σ. ανάλογο με εκείνο που είχε θεσπιστεί κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης 2022-2023) ώστε με τα έσοδα που προκύπτουν να στηριχθούν οι καταναλωτές. Είμαστε της άποψης ότι προκειμένου να διασφαλιστούν ίσοι όροι ανταγωνισμού για όλους στην κοινή αγορά ενέργειας, τα περιφερειακά μέτρα για την υποστήριξη των τελικών χρηστών είναι πρωταρχικής σημασίας έως ότου επιτευχθούν τέτοια επίπεδα διασυνδεσιμότητας που να επιτρέπουν τη σύγκλιση των τιμών, τις ελεύθερες ροές ενέργειας και την εξάλειψη της δημιουργίας «νησίδων τιμών» (price islands), που πλήττουν δυσανάλογα ένα τμήμα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας σε γεωγραφική βάση», καταλήγει η επιστολή.
Υπενθυμίζεται ότι οι υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας Θόδωρος Σκυλακάκης, της Βουλγαρίας Βλαντίμιρ Μαλίνοφ και της Ρουμανίας Σεμπάστιαν Μπουρντούτζα έστειλαν επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 30 Σεπτεμβρίου ζητώντας πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και προτείνοντας βραχυπρόθεσμα μέτρα (φορολόγηση υπερεσόδων παραγωγών και εμπόρων ηλεκτρικής ενέργειας) και μακροπρόθεσμα μέτρα.
H ατζέντα της Συνόδου των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ
Το θέμα της διαφοράς των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρισμού στην ΕΕ έχει μπει ως δεύτερο στην ατζέντα των θεμάτων που θα συζητήσουν οι Υπουργοί Ενέργειας των «27» κατά τη σύνοδό τους στο Λουξεμβούργο την επόμενη εβδομάδα. Πρώτο θέμα είναι οι προτάσεις της έκθεσης Ντράγκι για τη συνεισφορά του ενεργειακού τομέα στην ανταγωνιστικότητα της ΕΕ. Θα συζητηθεί επίσης η ετοιμότητα των χωρών της ΕΕ ενόψει του χειμώνα, ενώ η Κομισιόν θα παρουσιάσει την έκθεσή της για την κατάσταση της Ενεργειακής Ενωσης της ΕΕ και τα τελευταία στοιχεία για την υλοποίηση του σχεδίου REPower EU.
Διαβάστε ακόμη