Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την υλοποίηση των έργων τα οποία έχουν συμβάσεις σύνδεσης με το προηγούμενο καθεστώς του ενεργειακού συμψηφισμού, δηλαδή με το net metering. Αυτό σημαίνει πως όσα έργα κατοχύρωσαν συμβάσεις σύνδεσης θα προχωρήσουν κανονικά, διαφορετικά θα πρέπει να ενταχθούν στο net billing. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση του υπουργείου Ενέργειας είναι μέσα στο επόμενο διάστημα να υπάρξει σχετική ρύθμιση που να κατοχυρώνει τα προαναφερθέντα. Υπενθυμίζεται πως τα έργα που εντάχθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος Pvstegi, θα πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι τον Ιούνιο του 2025. Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 200MW έργων με net metering συνδέθηκαν στο πρώτο μισό της χρονιάς, ενώ υπάρχουν ακόμα περισσότερα τα οποία περιμένουν στην «ουρά».

Όπως έχουμε αναφέρει στο energygame.gr, περισσότερα από 14.000 συστήματα αναμένεται να μπουν στην «πρίζα», μέχρι το 2025, στο πλαίσιο του προγράμματος Pvstegi. Το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για το πρόγραμμα που επιδοτούσε συστήματα για την εγκατάσταση στις στέγες των σπιτιών ήταν μεγάλο, καθώς υποβλήθηκαν πάνω από 15.000 αιτήσεις. Πάντως, εκτιμάται πως αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα πακέτο ανεκτέλεστων έργων που αγγίζει τα 400MW. Στο νέο καθεστώς (net billing) που θα εφαρμοστεί, θα μπορούν πλέον όσοι εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά στις στέγες να πωλούν την περίσσεια ενέργεια.

Ανάμεσα στις αλλαγές που φέρνει το νέο πλαίσιο είναι ότι οι οικιακοί αυτοκαταναλωτές δεν θεωρούνται επιτηδευματίες και δεν υπόκεινται σε φορολογικές υποχρεώσεις για τη διάθεση της παραγόμενης και εγχυθείσας ενέργειας στο πλαίσιο του συμψηφισμού. Αφορά όλες τις κατηγορίες καταναλωτών (οικιακούς, εμπορικούς, αγρότες, ΟΤΑ, Ενεργειακές Κοινότητες). Στο net-billing ο συμψηφισμός μεταξύ παραγόμενης και καταναλισκόμενης ενέργειας γίνεται σε πραγματικό χρόνο. Τυχόν πλεονάζουσα ενέργεια εγχέεται στο δίκτυο και αποζημιώνεται για μια εικοσαετία με βάση την τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς τις ώρες της έγχυσης.

Πηγές της αγοράς επισημαίνουν πως θα χρειαστεί χρόνος για να φανούν τα αποτελέσματα του νέου πλαισίου. Σε όσες χώρες εφαρμόστηκε το net billing, υπήρχε μια περίοδος στασιμότητας. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ενδεχομένως «θα δούμε στην αρχή μειωμένες αιτήσεις» και σίγουρα το επόμενο διάστημα το ενδιαφέρον θα στραφεί προς τα ανεκτέλεστα έργα. Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ μέσα στις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις για σύνδεση σταθμών με net-billing με σύστημα αποθήκευσης και για συλλογική αυτοκατανάλωση.

Πιο συγκεκριμένα, από τις 21 Οκτωβρίου θα υποδέχεται πλέον, σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο, αιτήσεις σύνδεσης για:

  • Σταθμούς με εφαρμογή Ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού με αποθήκευση
  • Σταθμούς με εφαρμογή Εικονικού Ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού με αποθήκευση
  • Σταθμούς με εφαρμογή Εικονικού Ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού αυτοκαταναλωτών που ενεργούν από κοινού (συλλογική αυτοκατανάλωση/πολυκατοικία) και στους οποίους θα ανήκει η κυριότητα του σταθμού.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ «για το δίκτυο των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών δεν είναι επιτρεπτή η ανταλλαγή ενέργειας του συστήματος αποθήκευσης με το δίκτυο. Επισημαίνεται ότι για την καταχώρηση αιτήσεων ισχύουν οι οδηγίες ανά δίκτυο διανομής, Ηπειρωτική χώρα και διασυνδεδεμένων με αυτή νησιών (συμπεριλαμβάνεται η Κρήτη) και Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών, που περιλαμβάνονται στην από 02.10.2024 ανακοίνωση».

Διαβάστε ακόμη