Στη δημιουργία ενός κρατικού οργανισμού με τεχνογνωσία, ώστε να συμμετέχει στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας και για αποφυγή λαθών του παρελθόντος, αποσκοπεί η πρόταση του Υπουργού Ενέργειας για τη δημιουργία ξεχωριστής εταιρείας του ηλεκτρικού δικτύου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γιώργος Παπαναστασίου.
Ο κ. Παπαναστασίου πρότεινε στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου τη δημιουργία ξεχωριστής εταιρείας που θα επενδύσει στην εταιρεία GSI, της εταιρείας που συνέστησε ο ΑΔΜΗΕ η οποία θα αναλάβει την προώθηση και χρηματοδότηση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης, εφόσον η Πολιτεία πάρει την τελική απόφαση να εισέλθει στο κεφάλαιο του έργου με επένδυση €100 εκατ.
«Το κράτος πιστεύει ότι ένα τέτοιο έργο, όταν το αποφασίσει μετά τις μελέτες της δέουσας επιμέλειας και μέχρι να λειτουργήσει το έργο, χρειάζεται έναν οργανισμό ο οποίος να γνωρίζει το αντικείμενο, να έχει τεχνογνωσία για να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Παπαναστασίου ερωτηθείς για το σκεπτικό της πρότασης.
Μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της ΑΗΚ Γιώργος Πέτρου δήλωσε ότι έχει προγραμματιστεί συνεδρία του Διοικητικού για τις 15:30 σήμερα, προκειμένου να ενημερωθεί και να εξετάσει την πρόταση.
«Σίγουρα δεν θα πάρουμε απόφαση, θα πρέπει να μελετηθεί η πρόταση και να εξετάσουμε αν υπάρχουν άλλες λύσεις», πρόσθεσε ο κ. Πέτρου, σημειώνοντας ότι το θέμα θα συζητηθεί και με τους νομικούς συμβούλους που συμβουλεύουν την ΑΗΚ στο θέμα του διαχωρισμού των διαφόρων δραστηριοτήτων της. Υπενθυμίζεται ότι η ΑΗΚ λειτουργεί ως καθετοποιημένος οργανισμός με ξεχωριστές τις διάφορες δραστηριότητες.
Σημείωσε ότι ακολούθως θα ενημερωθεί η Διεύθυνση της ΑΗΚ και οι συντεχνίες προτού ληφθεί η απόφαση.
Υπάρχουν εναλλακτικές
Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η πρόταση του Υπουργού αποσκοπεί να δώσει την επιλογή στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΗΚ να πάρει αποφάσεις για το θέμα, την ώρα που υπάρχει ως εναλλακτική η Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ), η οποία είναι κρατική εταιρεία ιδιωτικού δικαίου και θα μπορούσε να αναλάβει και αυτό το ρόλο με μια απλή αλλαγή στο καταστατικό της. Θεωρείται πως με μια τέτοια εταιρεία, αξιοποιώντας και το προσωπικό της ΑΗΚ που διαθέτει τεχνογνωσία, θα μπορούσε να διαχωριστεί το έργο αλλά και να προωθηθεί η ανάπτυξη ενός έξυπνου δικτύου, το οποίο απαιτείται και για την περαιτέρω αξιοποίηση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα.
Υπενθυμίζεται ότι το Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο της ΕΕ θέσπισε κανόνες που προνοούν τον διαχωρισμό της προμήθειας και της παραγωγής από τα δίκτυα μεταφοράς.
Διαβάστε ακόμη