Οι μέσες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν στις περισσότερες μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές κατά την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, σύμφωνα με ανάλυση της AleaSoft Energy Forecasting, αναφέρει το περιοδικό pv.

Αύξηση των τιμών σημειώθηκε στις αγορές του Βελγίου, της Ολλανδίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Σκανδιναβίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. Εξαίρεση αποτέλεσε η βρετανική αγορά, η οποία σημείωσε μείωση 2% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο εβδομαδιαίος μέσος όρος ήταν πάνω από 70 ευρώ (76,96 δολάρια)/MWh σε όλες τις αγορές εκτός από τις αγορές του Βελγίου, της Γαλλίας και της Σκανδιναβίας. Η ιταλική αγορά συνέχισε να έχει τον υψηλότερο εβδομαδιαίο μέσο όρο, στα 118,17 €/MWh, ενώ η σκανδιναβική αγορά συνέχισε να έχει τον χαμηλότερο, στα 39,60 €/MWh.

Σύμφωνα με την AleaSoft, οι αυξήσεις των τιμών της περασμένης εβδομάδας οφείλονται στην αλματώδη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, οι οποίες έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2023, και στην αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και στη μείωση της παραγωγής ηλιακής και αιολικής ενέργειας.

Παρά τις αυξήσεις, η πλειονότητα των αγορών συνέχισε να καταγράφει αρνητικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Η βελγική, η ολλανδική, η γαλλική, η γερμανική, η ισπανική και η πορτογαλική αγορά έφτασαν όλες τα -€0,01/MWh στις 6 Οκτωβρίου, ενώ η γαλλική αγορά κατέγραψε την ίδια τιμή και στις 30 Σεπτεμβρίου.

Η AleaSoft προβλέπει ότι οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας θα μειωθούν στις περισσότερες αγορές κατά τη δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου, κυρίως λόγω της αυξημένης παραγωγής αιολικής ενέργειας.

Κατά την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, η παραγωγή ηλιακής ενέργειας μειώθηκε κατά 21% σε σχέση με την εβδομάδα στη Γερμανία, 18% στην Ιταλία και 15% στην Πορτογαλία, αλλά αυξήθηκε κατά 8,3% σε σχέση με την εβδομάδα και 5,6% στη Γαλλία και την Ισπανία.

Αρκετές αγορές κατέγραψαν ρεκόρ ημερήσιας παραγωγής ηλιακής ενέργειας για μια ημέρα τον Οκτώβριο. Η Πορτογαλία έφτασε τις 15 GWh την 1η Οκτωβρίου, η Ισπανία παρήγαγε 136 GWh στις 4 Οκτωβρίου και η γαλλική αγορά κατέγραψε 98 GWh στις 5 Οκτωβρίου.

Η AleaSoft προβλέπει ότι η παραγωγή ηλιακής ενέργειας θα αυξηθεί στη Γερμανία κατά τη δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου, αλλά θα μειωθεί στην Ιταλία και την Ισπανία.

Διαβάστε ακόμη