Κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2024, η Ελλάδα σημείωσε το χαμηλότερο επίπεδο εκπομπών CO2 από την ηλεκτροπαραγωγή (266 γρ. CO2/kWh) σε σύγκριση με τα τελευταία δέκα χρόνια για το ίδιο διάστημα. Ωστόσο, τον Αύγουστο η ένταση του άνθρακα αυξήθηκε σε 279 γρ. CO2/kWh, όντας υψηλότερη από τους προηγούμενους μήνες. Όπως αναφέρει το Green Tank σε ανάρτησή του στο LinkedIn, κατά τη διάρκεια αυτού του οκταμήνου, η ηλεκτροπαραγωγή προκάλεσε 10,08 εκατ. τόνους CO2, μια μείωση μόλις 3,2% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2023, κυρίως λόγω της αυξημένης χρήσης φυσικού αερίου. Οι εκπομπές από τις μονάδες φυσικού αερίου έφτασαν τους 5,23 εκατ. τόνους, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 60% των συνολικών εκπομπών.

Παράλληλα, το Green Tank αναφέρει πως οι κύριοι σταθμοί εκπομπών ήταν ο λιγνιτικός σταθμός του Αγίου Δημητρίου και η μονάδα Πτολεμαΐδα 5. Στην πρώτη πεντάδα των μονάδων με τις περισσότερες εκπομπές περιλαμβάνονται επίσης τρεις μονάδες αερίου: ο Άγιος Νικόλαος II, το Λαύριο IV-V και η Μεγαλόπολη V.

Η ανάρτηση του Green Tank στο LinkedIn:

Τους πρώτους οκτώ μήνες του 2024, η Eλλάδα είχε το καθαρότερο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής (266 γρ. CO2/kWh) σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα των τελευταίων δέκα ετών. Ωστόσο, τον Αύγουστο η ένταση άνθρακα ήταν 279 γρ. CO2/kWh, αυξημένη σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες (Απρίλιο έως Ιούλιο).

Συνολικά, το οκτάμηνο του ‘24 εκπέμφθηκαν 10.08 εκατ. τόνοι CO2 για ηλεκτροπαραγωγή, μειωμένοι μόνο κατά 3.2% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2023 εξαιτίας της μεγάλης αύξησης στη χρήση ορυκτού αερίου. Οι εκπομπές από τις μονάδες ορυκτού αερίου (5.23 εκατ. τόνοι) πλησίασαν το 60% των συνολικών εκπομπών.

Πρώτος σε εκπομπές ήταν ο λιγνιτικός σταθμός Αγ. Δημητρίου και δεύτερη η Πτολεμαΐδα 5. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν τρεις μονάδες αερίου, ο Άγιος Νικόλαος ΙΙ, το Λαύριο IV-V και η Μεγαλόπολη V.

Η ΔΕΗ εκτιμάται ότι βρίσκεται οριακά εκτός της τροχιάς επίτευξης του στόχου μείωσης των εκπομπών το 2026 κατά 75% σε σχέση με το 2019. Το οκτάμηνο του ‘24 εξέπεμψε 6.76 εκατ. τόνους ενώ ο εναπομένων προϋπολογισμός άνθρακα για το ‘24 είναι 2.85 εκατ. τόνοι.

Διαβάστε ακόμη