Ο Νίκος Μπίτσιος, επικεφαλής του γραφείου Βρυξελλών της Metlen Energy & Metals, βρέθηκε στο Sparks για την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης δεδομένων της Eurelectric (Power Barometer). Με ανάρτησή του στο LinkedIn αναφέρθηκε σε κάποια ευρήματα της εν λόγω έκθεσης και εξέφρασε κάποιες απόψεις, «φωτίζοντας» περισσότερο την πλευρά της βιομηχανίας. Όπως αναφέρει ο Νίκος Μπίτσιος, η ηλεκτροδότηση αποτελεί έναν από τους βασικούς μοχλούς της απαλλαγής από τον άνθρακας, παρά το γεγονός πως παρατηρείται μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με τον κ. Μπίτσιο, αυτή η μείωση εξηγείται κυρίως από τη συνεχιζόμενη αποβιομηχάνιση της Ευρώπης, η οποία οφείλεται μεταξύ άλλων στις ασταθείς τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Οι βιομηχανικοί καταναλωτές δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν το ενεργειακό κόστος και αναγκάζονται να μειώσουν τις δραστηριότητές τους. Ο Νίκος Μπίτσιος κλείνει την ανάρτησή του λέγοντας πως ελπίζει «ότι οι παραγωγοί και οι καταναλωτές θα μπορέσουν να συμμετάσχουν σε εποικοδομητικές συζητήσεις, ώστε να βρουν αμοιβαία επωφελείς λύσεις για τις κοινές προκλήσεις»
Ακολουθεί ολόκληρη η ανάρτηση του Νίκου Μπίτσιου στο LinkedIn:
Ήταν χαρά μου που βρέθηκα χθες στο Sparks για την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης δεδομένων της Eurelectric (Power Barometer). Ολόκληρη η έκθεση αξίζει να διαβαστεί, αλλά αυτή η διαφάνεια με συγκίνησε ιδιαίτερα.
Η ηλεκτροδότηση υποτίθεται πως είναι ένας από τους βασικούς μοχλούς της απαλλαγής από τον άνθρακα. Όταν ανακοινώθηκε για πρώτη φορά η Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ, συνοδεύτηκε από εκτιμήσεις επιπτώσεων που προέβλεπαν συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω της ηλεκτροδότησης στη βιομηχανία, τα κτίρια και τις μεταφορές. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική: η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια δεν αυξάνεται, αλλά έχει μειωθεί κατά 7,5% από το 2021.
Αυτή η μείωση της κατανάλωσης εξηγείται κυρίως από τη συνεχιζόμενη αποβιομηχάνιση της Ευρώπης. Οι βιομηχανικοί καταναλωτές αναγκάζονται να κλείσουν τα εργοστάσιά τους λόγω των υψηλών και ασταθών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη. Είναι προφανές ότι δεν θα μπορέσουμε να ηλεκτροδοτήσουμε περισσότερες βιομηχανικές διαδικασίες όταν οι ήδη υπάρχουσες βιομηχανίες που χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια, με δοκιμασμένες διαδικασίες και αποσβεσμένες επενδύσεις, αγωνίζονται να επιβιώσουν. Αυτή η μείωση της βιομηχανικής κατανάλωσης δεν μπορεί να καλυφθεί από νέα ζήτηση σε άλλους τομείς: ένας μόνο βιομηχανικός κλίβανος αλουμινίου καταναλώνει την ίδια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως με ένα εκατομμύριο ηλεκτρικά οχήματα, αλλά με πιο προβλέψιμο και συγκεντρωμένο προφίλ.
Υπάρχουν αυξανόμενες φωνές που ζητούν να ενισχυθεί η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει ένα Σχέδιο Δράσης για την Ηλεκτροδότηση. Ωστόσο, οι περισσότερες από τις προτάσεις που συζητούνται θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τους καταναλωτές, καθιστώντας την ηλεκτροδότηση ακόμα πιο δύσκολη. Η αναβάθμιση των δικτύων μας είναι απαραίτητη για να εξυπηρετήσει τη διασκορπισμένη παραγωγή και να βελτιώσει τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά η Eurelectric εκτιμά ότι αυτό θα κοστίσει 67 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως (περίπου το διπλάσιο από το τρέχον ποσό· η έκθεση Ντράγκι αναφέρει 90 δισεκατομμύρια ευρώ/έτος μεταξύ 2030-2040), και κάποιος θα πρέπει να πληρώσει. Υπάρχουν φωνές που ζητούν ευέλικτη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία επίσης περιλαμβάνει σημαντικό πρόσθετο κόστος για τους καταναλωτές (εκεί όπου είναι εφικτό).
Μελέτες δείχνουν ότι η απαλλαγή από τον άνθρακα στο σύστημα ηλεκτροδότησης μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές μακροπρόθεσμα, αλλά οι τιμές πιθανότατα θα παραμείνουν υψηλές βραχυπρόθεσμα/μεσοπρόθεσμα λόγω της τεράστιας επενδυτικής πρόκλησης που έχουμε μπροστά μας. Αυτό απεικονίζεται ξεκάθαρα στη πρόσφατη μελέτη της BusinessEurope και της Compass Lexecon. Χρειάζονται, λοιπόν, λύσεις-γέφυρες για να διασφαλιστεί ότι οι ηλεκτροβόροι καταναλωτές θα επιβιώσουν από αυτή τη μετάβαση, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθεί ένα επιχειρηματικό μοντέλο για νέους τομείς που θέλουν να ηλεκτροδοτήσουν τις διαδικασίες τους.
Έχουν γίνει προτάσεις, κυρίως η Πράσινη Δεξαμενή της Ελλάδας, η οποία προβλέπει ότι οι βιομηχανίες θα χρηματοδοτήσουν μαζικές νέες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέσω μακροπρόθεσμων συμβολαίων αγοράς ενέργειας (PPA), και ως αντάλλαγμα θα λάβουν κάποια στήριξη για την ενίσχυση της μεταβλητής παροχής των ΑΠΕ. Ο Μάριο Ντράγκι προτείνει το ίδιο πράγμα στην έκθεσή του.
Ελπίζω ότι οι παραγωγοί και οι καταναλωτές θα μπορέσουν να συμμετάσχουν σε εποικοδομητικές συζητήσεις, ώστε να βρουν αμοιβαία επωφελείς λύσεις για τις κοινές μας προκλήσεις.
Διαβάστε ακόμη