Η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί ένα θέμα που απασχολεί κάθε νοικοκυριό, δεδομένων των μεγάλων διακυμάνσεων στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος τα τελευταία χρόνια. Πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν το κόστος των λογαριασμών ρεύματος. Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελλάδα ανήκει στα κράτη μέλη της ΕΕ με τα μεγαλύτερα ποσοστά ενεργειακής φτώχειας. Τα στοιχεία δείχνουν πως περίπου το 30% των Ελλήνων αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους και ιδιαίτερα στο κόστος που σχετίζεται με την ηλεκτρική ενέργεια. Αυτά τα δεδομένα καθιστούν επιτακτική την αναζήτηση τρόπων εξοικονόμησης ενέργειας, η οποία θα μεταφραστεί σε μειωμένο ενεργειακό κόστος για τους καταναλωτές. Ακολουθούν μερικοί απλοί τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας:

  1. Σβήστε τα φώτα όταν φεύγετε από ένα δωμάτιο. Πολλές φορές συμβαίνει να φεύγουμε από ένα δωμάτιο και να αφήνουμε το φως ανοιχτό, σκεπτόμενοι ότι θα επιστρέψουμε σύντομα σε αυτό, αλλά καταλήγουμε να το ξεχνάμε ανοιχτό ακόμη και για ώρες. Επιπλέον, μπορεί να κυκλοφορούμε μέσα στο σπίτι διατηρώντας τα φώτα ανοιχτά σε όλα τα δωμάτια, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο. Αν αποκτήσουμε τη συνήθεια να μην αφήνουμε φώτα που δεν χρειαζόμαστε ανοιχτά, τότε θα μειώσουμε τις κιλοβατώρες που καταναλώνουμε μέσα στον μήνα.
  2. «Στροφή» προς τη χρήση λαμπτήρων LED. Είναι αποδεδειγμένο πως οι λαμπτήρες LED είναι πολύ πιο αποδοτικοί από τους λαμπτήρες πυρακτώσεως. Σύμφωνα με το greenmatch.co.uk, οι λαμπτήρες LED καταναλώνουν έως και 90% λιγότερη ενέργεια από τους λαμπτήρες πυρακτώσεως και διαρκούν πολύ περισσότερο. Η αντικατάσταση των παραδοσιακών «παλιών» λαμπτήρων με λαμπτήρες LED οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας.
  3. Ανανέωση των ηλεκτρικών συσκευών του σπιτιού. Οι παλιές ηλεκτρικές συσκευές είναι πιο ενεργοβόρες από τις ηλεκτρικές συσκευές νεότερης τεχνολογίας. Μάλιστα, συσκευές όπως πλυντήρια ρούχων, πλυντήρια πιάτων, ψυγεία και τηλεοράσεις καταναλώνουν παραδοσιακά πολλή ενέργεια, συμβάλλοντας σημαντικά στους λογαριασμούς ρεύματος. Η αντικατάσταση των παλιών ηλεκτρικών συσκευών με νέες, πιο αποδοτικές είναι μια επένδυση που μπορεί να έχει κάποιο κόστος στην αρχή, αλλά οδηγεί σε οικονομικά οφέλη μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας στη συνέχεια.
  4. Βελτιώστε τη μόνωση του σπιτιού. Η αλλαγή των κουφωμάτων σε ένα σπίτι μπορεί να μειώσει δραστικά την ενέργεια που καταναλώνουμε για θέρμανση και ψύξη και κατ’ επέκταση το ενεργειακό κόστος. Συγκεκριμένα, η βελτιωμένη μόνωση σε ένα σπίτι μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του ενεργειακού κόστους για θέρμανση και ψύξη κατά 30%. Και πάλι, λοιπόν, πρόκειται για μια επένδυση που σε βάθος χρόνου εξασφαλίζει σημαντικό κέρδος.
  5. Χρησιμοποιήστε «έξυπνες συσκευές». Οι λεγόμενες «έξυπνες συσκευές» είναι σχεδιασμένες για να καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια με διάφορους τρόπους. Τέτοιες συσκευές μπορούν, για παράδειγμα, να κλείνουν αυτόματα, ακόμα κι αν τις ξεχάσουμε ενεργοποιημένες. Τέτοιες παρόμοιες λειτουργίες μιας «έξυπνης συσκευής» μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και κατά συνέπεια σε μείωση του ενεργειακού κόστους.

Bonus: Η χρήση έξυπνου μετρητή. Τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να γίνονται δημοφιλείς οι «έξυπνοι μετρητές», οι οποίοι επιτρέπουν στον καταναλωτή να βλέπει σε πραγματικό χρόνο την κατανάλωση ενέργειας μέσα στο σπίτι του και να εντοπίζει με αυτόν τον τρόπο τρόπους για εξοικονόμηση ενέργειας. Όπως έχει αναφέρει το energygame.gr, η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών προωθείται δυναμικά από τον ΔΕΔΔΗΕ, καθώς θα προσφέρει μεγάλα οφέλη στους καταναλωτές και το εγχώριο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη