Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη του προτεινόμενου επιτρόπου Ενέργειας Νταν Γιόργκενσεν, με τον Έλληνα υπουργό Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον Κύπριο υπουργό Ενέργειας Γιώργο Παπαναστασίου, όπου στο επίκεντρο θα βρεθεί η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου. Στην τηλεδιάσκεψη αναμένεται να αποτυπωθεί το θετικό κλίμα μετά τη διακρατική συμφωνία, που υπογράφηκε στις 20 Σεπτεμβρίου. Άλλωστε, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένονται εξελίξεις και σε σχέση με τη δανειοδότηση του έργου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με το σχετικό αίτημα που έχει υποβληθεί να αφορά σε δάνειο ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Ουσιαστικά από εδώ και πέρα οι εξελίξεις για την ηλεκτρική διασύνδεση εστιάζονται σε τρία επίπεδα: α) στην ενημέρωση της Ε.Ε. β) στις επαφές με δυνητικούς επενδυτές για την είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου και γ) στις επαφές για τους σταθμούς μετατροπής. Να σημειωθεί πως μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους αναμένεται να υπογραφούν οι συμβάσεις με τη Siemens για τους σταθμούς μετατροπής.

Παράλληλα, σε εκκρεμότητα παραμένει η έγκριση των λειτουργικών δαπανών (opex), κάτι το οποίο θα γίνει το επόμενο διάστημα. Επιπλέον, το κείμενο της συμφωνίας που υπογράφηκε στις 20 Σεπτεμβρίου μιλά για την έκδοση κοινής απόφασης από τη ΡΑΕΚ και τη ΡΑΑΕΥ «το συντομότερο δυνατό» για τα πραγματικά έσοδα του 2024 και του 2025. Να σημειωθεί πως από τους δύο Ρυθμιστές εγκρίθηκε το ποσό που αντιστοιχεί στις δαπάνες (capex) μέχρι το τέλος του 2025 που ανέρχεται στα 572 εκατ. ευρώ.

Τέλος, το ενδιαφέρον εστιάζεται και στις έρευνες στις θαλάσσιες περιοχές που θα διέρχεται το καλώδιο. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες ο κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου αυτή τη βδομάδα αναμένεται να πάρει οδηγίες η εταιρεία που θα προχωρήσει στις έρευνες βυθού για την ηλεκτρική διασύνδεση από τον φορέα υλοποίησης.

Διαβάστε ακόμη