Ρουμανία, Ελλάδα και Βουλγαρία έχουν ζητήσει διάφορα μέτρα για να αντιμετωπίσουν τις συνεχώς υψηλότερες τιμές στην αγορά ενέργειας στην Ανατολική Ευρώπη σε σύγκριση με τη Δυτική Ευρώπη τους τελευταίους μήνες, με τον Ρουμάνο Υπουργό Ενέργειας Σεμπάστιαν Μπουρντούγια να δηλώνει την Τετάρτη ότι το αίτημα θα συζητηθεί στις 15 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Euractiv.
«Σήμερα μου είπαν ότι το αίτημα της Ρουμανίας, το οποίο υποβλήθηκε από κοινού με τη Βουλγαρία και την Ελλάδα, έχει γίνει αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για συζήτηση στο Συμβούλιο Υπουργών στο Λουξεμβούργο στις 15 Οκτωβρίου. Αυτό το αίτημα αφορά τη δημιουργία μιας λειτουργικής ενεργειακής αγοράς», δήλωσε ο Μπουρντούγια σε συνέντευξη τύπου.
Επίσης, τόνισε ότι οι τρεις χώρες συμμορφώνονται πλήρως με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, συμπεριλαμβανομένων αυτών που σχετίζονται με την απανθρακοποίηση και τη «πράσινη» μετάβαση, και επομένως απαιτούν «ίσα δικαιώματα» – ιδίως «πρόσβαση στην ενέργεια σε ανταγωνιστικές τιμές συγκρίσιμες με αυτές που πληρώνουν οι άλλες χώρες της ΕΕ».
Ο Μπουρντούγια ανέδειξε επίσης δύο βασικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην τρέχουσα κατάσταση. Ο πρώτος είναι η έλλειψη διασυνδέσεων ενέργειας στην Κεντρική Ευρώπη, ιδιαίτερα στην Αυστρία και τη Σλοβακία, που εμποδίζει τη ροή φθηνότερης ενέργειας από τη Δύση προς την Ανατολική Ευρώπη. Δεύτερον, υπάρχει αυξημένη ζήτηση ενέργειας από τη Μολδαβία και την Ουκρανία, που οδηγεί σε αύξηση των περιφερειακών τιμών.
«Μακροπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, η καλύτερη λύση είναι η επέκταση της διασυνδεσιμότητας στις χώρες που δεν έχουν ακόμη εκπληρώσει αυτές τις υποχρεώσεις. Στόχος μας είναι να ασκήσουμε δίκαιη και εποικοδομητική πίεση στην Αυστρία, τη Σλοβακία και ίσως και σε άλλες χώρες της ενεργειακής ένωσης ώστε να ενισχύσουν τις δυνατότητες διασύνδεσής τους. Είναι πιθανό, σε κάποιες περιπτώσεις, η ενέργεια από την Ανατολή να είναι φθηνότερη από αυτήν της Δύσης, αλλά δεν μπορεί να ρέει στην αντίθετη κατεύθυνση», εξήγησε ο Μπουρντούγια.
Στο γράμμα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Ελλάδα πρότειναν να επιβληθούν υψηλότεροι φόροι στους παραγωγούς ηλεκτρισμού με τα χαμηλότερα κόστη παραγωγής, καθώς και στους εμπόρους. Αυτό το μέτρο θα αντιμετώπιζε το ζήτημα των υπερκερδών που αποκομίζουν οι παραγωγοί λόγω των τρεχουσών συνθηκών τιμών, οι οποίες δεν αντικατοπτρίζουν τα πραγματικά κόστη παραγωγής.
«Τα έσοδα από αυτόν τον φόρο θα μπορούσαν να αναδιανεμηθούν για να μειώσουν το βάρος στους καταναλωτές και να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση της αγοράς βραχυπρόθεσμα», αναφερόταν στο γράμμα προς την Επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ, Κατρί Σίμσον.
Ο Υπουργός Μπουρντούγια δήλωσε ότι το Βουκουρέστι θα ζητήσει επίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή άδεια να συνεχίσει ορισμένες μορφές στήριξης μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος αποζημίωσης και του ανώτατου ορίου τιμών στις 1 Απριλίου 2025.
Διαβάστε ακόμη