Απλοποίηση των διαδικασιών για τις πληρωμές των προγραμμάτων «Εξοικονομώ» με μείωση των απαραίτητων δικαιολογητικών ώστε να επιταχυνθούν τα απαιτούμενα βήματα εξετάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Τα αποτελέσματα της άσκησης αναμένονται εντός του μηνός, όπως αναφέρει στο energygame.gr ανώτατη πηγή του ΥΠΕΝ. Και τούτο διότι αποτελεί ζητούμενο να υπάρχει βεβαιότητα για τα αποτελέσματά της, με δεδομένο και το αυστηρό πλαίσιο που τίθεται από την κοινοτική νομοθεσία, καθώς τα «Εξοικονομώ» συγχρηματοδοτούνται με πόρους από το ΕΣΠΑ ή/και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών «Εξοικονομώ 2021», «Εξοικονομώ 2023» και «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους» που αφορούν –κατά πληροφορίες σε πάνω από 30.000 αιτήσεις- και έχουν δημιουργήσει ένταση στον κλάδο των εργολάβων –που έχουν αναλάβει τις παρεμβάσεις και τις έχουν χρηματοδοτήσει με ίδιους πόρους αναμένοντας το σκέλος της κρατικής επιδότησης- αλλά και σε μεγάλη μερίδα των ωφελούμενων αποτέλεσαν αντικείμενο σύσκεψης που έγινε χθες, με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ και του ΤΕΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική κατεύθυνση που δόθηκε ήταν «απλοποίηση διαδικασιών –μείωση δικαιολογητικών» και σήμερα θα ακολουθήσει νέα συνάντηση με την ηγεσία του ΤΕΕ ώστε να εξειδικευθούν τα βήματα που θα ακολουθηθούν.

Ενδεικτικό της νέας «γραμμής» του ΥΠΕΝ είναι οι στοχευμένες αλλαγές στο πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις» που δρομολογήθηκαν με Κοινή Απόφαση των κ.κ. Σκυλακάκη και Παπαθανάση, με βασικότερη την απλοποίηση της δυνατότητας επίτευξης του ενεργειακού στόχου που θέτει το πρόγραμμα, προκειμένου να ενταθεί το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων που μέχρι στιγμής είναι αναιμικό.
Απαντώντας πριν λίγες ημέρες σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για τις καθυστερήσεις στα «Εξοικονομώ», ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε ότι φέρουν γραφειοκρατικό βάρος εκ κατασκευής και είχε αποκαλύψει ότι αναζητά τρόπους απλοποίησης του βάρους αυτού, στο «κάδρο» των απαιτήσεων που θέτουν οι ευρωπαϊκές οδηγίες. Ειδικά όσον αφορά δε στο «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για νέους» -όπου οι πληρωμές για τις επιλέξιμες αιτήσεις δεν έχουν ξεκινήσει, ο Υπουργός ΠΕΝ απέδωσε τις καθυστερήσεις και στις δυσκολίες συνεννόησης μεταξύ τριών διαφορετικών φορέων που υπάγονται σε τρία διαφορετικά Υπουργεία, δηλαδή του ΥΠΕΝ, της ΔΥΠΑ (Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης) και της Αναπτυξιακής Τράπεζας (Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας). Προανήγγειλε δε την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης και ΚΥΑ στη συνέχεια, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο και να αρχίσουν να «τρέχουν» οι διαδικασίες.

Στελέχη με καλή γνώση της κατάστασης επισημαίνουν στο energygame.gr ότι, όσον αφορά στο «Εξοικονομώ 2021», το μεγαλύτερο μέρος των πόρων που αφορούν στην κρατική επιδότηση έχει εκταμιευθεί και απομένει ένα υπόλοιπο της τάξης του 20-30%, το οποίο ωστόσο δεν είναι αμελητέο, ιδίως στις περιπτώσεις των μηχανικών που έχουν αναλάβει πολλά έργα στο πλαίσιο των προγραμμάτων.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν από το ΥΠΕΝ σε ειδική εκδήλωση στο πλαίσιο της ΔΕΘ, για το «Εξοικονομώ 2021» επιλέχθηκαν 71.785 αιτήσεις και η συνολική κρατική επιδότηση ανέρχεται σε 808 εκατ. ευρώ. Για το «Εξοικονομώ 2023» οι επιλέξιμες αιτήσεις ανέρχονται σε 32.371 και η κρατική επιδότηση σε 365 εκατ. ευρώ, ενώ για το «Εξοικονομώ- Ανακαινίζω για νέους» υποβλήθηκαν 6.670 επιλέξιμες αιτήσεις, εκ των οποίων οι 3.834 επέλεξαν και το εργαλείο του σκέλους της ανακαίνισης, με την κρατική επιδότηση να ανέρχεται σε 85 εκατ. ευρώ. Για το «Εξοικονομώ 2021» έχουν εκταμιευθεί σε προκαταβολές περίπου 460 εκατ. ευρώ.

Πριν λίγες ημέρες το Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας του ΤΕΕ απέστειλε επιστολή στο ΥΠΕΝ, όπου περιέγραφε τα βασικά προβλήματα, κάνοντας λόγο –μεταξύ άλλων- για καθυστέρηση στον ορισμό δεύτερου ελεγκτή, καθυστέρηση στην εξέταση των ζητούμενων δικαιολογητικών, αναίτιες απαιτήσεις πρόσθετων δικαιολογητικών, αναιτιολόγητες περικοπές δαπανών κλπ. Πρότεινε δε ως λύσεις για την αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών την άπαξ διόρθωση των δικαιολογητικών, τη βελτίωση του συντονισμού μεταξύ των φορέων και την ενίσχυση της διοικητικής υποστήριξης.

Σημειώνεται τέλος ότι πολύμηνες καθυστερήσεις παρατηρήθηκαν και στην πληρωμή των επιδοτήσεων προς επαγγελματίες και επιχειρήσεις που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω- Αλλάζω θερμοσίφωνα», καθώς το συγκεκριμένο πρόγραμμα ενώ είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020 δεν ολοκληρώθηκε εντός του 2023 όπως προβλεπόταν. Έτσι, απαιτήθηκε να «περάσει» -όπως και έγινε- στη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027, κάτι που είχε κόστος χρόνου. Σε κάθε περίπτωση, πρόσφατα ξεκίνησαν οι αποπληρωμές της επιδότησης, με τη διαδικασία να έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του χρόνου.

Διαβάστε ακόμη