Μέσα σε ένα απρόβλεπτο -γεωπολιτικά- περιβάλλον εντείνεται η αβεβαιότητα στις ενεργειακές αγορές σε σχέση με τις συνέπειες από την κρίση στη Μέση Ανατολή. Το ευρωπαϊκό συμβόλαιο αερίου TTF και το brent κατέγραψαν αυξήσεις τις τελευταίες ώρες, στον απόηχο της επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ. Σε ό,τι έχει να κάνει με τις ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρισμού και πάλι άρχισαν να κάνουν την εμφάνιση τους τιμές που ξεπερνούν τα 100 ευρώ η μεγαβατώρα. Στη χώρα μας η μέση χονδρική τιμή της μεγαβατώρας καταγράφει σήμερα αύξηση 25,15%, σε σχέση με χθες και κινείται στα 102 ευρώ, μειωμένη όμως από τη μέση τιμή για όλο τον Σεπτέμβριο (112 ευρώ/ μεγαβατώρα).

Στο πλαίσιο αυτό αρκετοί πάροχοι είτε συγκράτησαν, είτε μείωσαν τις τιμές στο ειδικό (πράσινο) τιμολόγιο, για τον μήνα Οκτώβριο. Η ΔΕΗ ανακοίνωσε πως μειώνει τις τιμές της ενέργειας και τον Οκτώβριο. Η τελική τιμή διαμορφώθηκε σε 0,1496 ευρώ ανά κιλοβατώρα μειωμένη κατά 6,1% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο. Επιπλέον, η ΔΕΗ μείωσε τις τιμές και για τους επαγγελματίες κατά 4,7% για τον Οκτώβριο. Συγκεκριμένα, οι τιμές του Γ21 πράσινου τιμολογίου για επαγγελματίες μειώνονται σε 0,1634 €/kWh από 0,1714. Η Protergia για ακόμα μια φορά προσφέρει το ειδικό τιμολόγιο στα 15,99 λεπτά ανά κιλοβατώρα, ενώ το Basic Home της ΗΡΩΝ διατηρείται για 4ο συνεχόμενο μήνα σταθερό στα 15,87 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Τον “δρόμο” της μη μεταβολής των τιμολογίων σε σχέση με τον Σεπτέμβριο ακολούθησε και η Elpedison, που ανακοίνωσε ότι η τιμή του πράσινου τιμολογίου ανέρχεται στα 15,85 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τις πρώτες 100 κιλοβατώρες κατανάλωσης και στη συνέχεια διαμορφώνεται στα 18,55 λεπτά/κιλοβατώρα για την υπόλοιπη κατανάλωση.

Από εκεί και πέρα, η NRG διαμόρφωσε το δικό της πράσινο τιμολόγιο στα 15,838 λεπτά/κιλοβατώρα έναντι 18,73 λεπτά/ κιλοβατώρα που ήταν η τιμή για τον Σεπτέμβριο, η Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας στα 15,915 λεπτά/κιλοβατώρα (από 17,35 λεπτά ανά κιλοβατώρα τον Σεπτέμβριο). Η Ελίν ανακοίνωσε πράσινο τιμολόγιο κάτω από 14 λεπτά ανά κιλοβατώρα στα 13,974 λεπτά/KWh  (από 15,987 λεπτά ανά κιλοβατώρα τον προηγούμενο μήνα). Το πράσινο τιμολόγιο της Ζενίθ διαμορφώνεται στα 14,904 λεπτά/κιλοβατώρα για τον Οκτώβριο (από 15,83 λεπτά/κιλοβατώρα τον Σεπτέμβριο) και της Volton στα 17,89 λεπτά/κιλοβατώρα,  από 19,479 λεπτά/κιλοβατώρα τον Σεπτέμβριο.

Πάντως, για αυτόν τον μήνα τα πράσινα τιμολόγια ρεύματος δεν θα επιδοτηθούν καθώς η χονδρική τιμή ρεύματος αποκλιμακώθηκε, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Η εκτίμηση του υπουργείου Ενέργειας είναι πως το επόμενο διάστημα δεν θα «δούμε» αυξημένες τιμές ρεύματος. «Δεν βλέπω αντικειμενική πίεση τούτη την ώρα για τις τιμές του ρεύματος στους αμέσως επόμενους μήνες, το αντίθετο προβλέπω» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο του Real FM.

Ανεξάρτητα, πάντως, από τις τιμές ρεύματος φαίνεται πως στην ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας έχει ξεκινήσει μια συζήτηση σε σχέση με το μέλλον των τιμολογίων. Χωρίς να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις εξετάζεται ο τρόπος «ενίσχυσης» των σταθερών (μπλε) τιμολογίων. Υπενθυμίζεται η ευρωπαϊκή οδηγία που προβλέπει πως οι πάροχοι πρέπει να προσφέρουν υποχρεωτικά τιμολόγια 12 μήνης διάρκειας. Επομένως, θα πρέπει το επόμενο διάστημα να έρθει σχετική υπουργική απόφαση, η οποία θα εξειδικεύει τη συγκεκριμένη υποχρέωση. Παράλληλα, ανοιχτό παραμένει το ερώτημα σε σχέση με τη διατήρηση ή όχι των «πράσινων» τιμολογίων και τον επόμενο χρόνο. Υπενθυμίζεται, πως με βάση την υπουργική απόφαση για το Ειδικό Τιμολόγιο αυτό δύναται να επιλέγεται από τους καταναλωτές και μετά την 31η Δεκεμβρίου 2024.

Διαβάστε ακόμη