Παραμένει άλυτο το πρόβλημα των ρευματοκλοπών στη χώρα μας, με την εκτίμηση που υπάρχει να είναι πως θα «ελεγχθούν» όσο αυξάνεται η διείσδυση των «έξυπνων» μετρητών. Μέχρι σήμερα έχουν εγκατασταθεί 600.000 «έξυπνοι μετρητές, ενώ σύμφωνα με το Σχέδιο Ανάπτυξης του Δικτύου για την περίοδο 2024-2028 που εκπόνησε ο ΔΕΔΔΗΕ, «εκτιμάται ότι θα εγκαθίστανται μεταξύ 800.000 και 1 εκατομμύριο κάθε χρόνο από το 2025 έως το 2030. Ο ΔΕΔΔΗΕ σχεδιάζει να έχουν όλοι οι καταναλωτές έναν έξυπνο μετρητή έως το 2030». Ωστόσο, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς στο energygame.gr μέχρι να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση των «έξυπνων» μετρητών θα πρέπει να βρεθεί μια ενδιάμεση λύση, καθώς οι ρευματοκλοπές «φουσκώνουν» το λογαριασμό προσαυξήσεων. «Θα μπορούσε να αναζητηθεί μια εξίσωση με βάση ένα εκτιμώμενο ποσό, που θα πρέπει να εισπραχθεί με σταθερή ταρίφα» τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Είναι ενδεικτικό πως παραμένει το «αγκάθι» των οριστικών εκκαθαρίσεων των επιπλέον ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας για τις οποίες θα επιβαρυνθούν οι προμηθευτές για το 1ο εξάμηνο του 2022. Ο υπολογισμός αυτών των ποσοτήτων που οφείλονται στις απώλειες συστήματος θα προκύψει με βάση τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ οι οριστικές εκκαθαρίσεις θα εγκριθούν από τη Ρυθμιστική Αρχή. Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) σε πρόσφατη επιστολή του, προς το υπουργείο Ενέργειας, με αφορμή τη διαβούλευση για το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα αναφέρει πως θα πρέπει να «προσδιοριστεί και ο ρόλος του Διαχειριστή στο πλαίσιο του συγκεκριμένου στόχου καθώς και σχετικά μέτρα, όπως η ενσωμάτωση του κόστους των απωλειών στο Επιτρεπόμενο Έσοδο του Διαχειριστή». Μάλιστα, επικαλείται μελέτη του ACER (Agency for the Cooperation of Energy Regulators), στην οποία η Ελλάδα παραμένει από τις ελάχιστες χώρες της Ε.Ε, όπου το κόστος των απωλειών του δικτύου δεν ανακτάται μέσω του Επιτρεπόμενου Εσόδου του Διαχειριστή αλλά μετακυλίεται στο κόστος προμήθειας. «Στο πλαίσιο αυτό, ενόψει και των νέων προκλήσεων που θέτει η ενεργειακή μετάβαση, ως προς την ανάπτυξη και τη λειτουργία των δικτύων, θεωρούμε αυτονόητο ότι θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν, να αντιμετωπιστεί από τη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. το θεμελιώδες και χρόνιο ζήτημα της αδυναμίας επακριβούς καταλογισμού της καταναλισκόμενης ενέργειας που αντιστοιχεί σε κάθε Εκπρόσωπο Φορτίου (βλ. έλλειψη έξυπνων μετρητών, μη αποδοτική αντιμετώπιση τεχνικών και μη τεχνικών απωλειών, μη πληρότητα μετρητικών δεδομένων κτλ.)», αναφέρει ο ΕΣΠΕΝ στην επιστολή.

Υπενθυμίζεται, πως με βάση το νόμο 5106/2024 καθιερώθηκαν νέα μέτρα για την αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών και των στρατηγικών κακοπληρωτών λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Ανάμεσα στα μέτρα ήταν η καθιέρωση υποβολής στο Ενιαίο Μητρώο Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων υπεύθυνης δήλωσης του αδειούχου ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη, για την ηλεκτροδότηση των εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων και των υποσταθμών. Με βάση αυτή βεβαιώνεται ότι η εγκατάσταση έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς ασφαλείας και παρέχεται εγγύηση για την επί διετία απρόσκοπτη λειτουργία της. Επίσης, θεσμοθετήθηκε η δυνατότητα του ΔΕΔΔΗΕ να λαμβάνει πληροφορίες από την ΑΑΔΕ για φορολογικά στοιχεία απαραίτητα για την αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών.

Διαβάστε ακόμη