Μετά την έγκριση από την ελληνική Βουλή της πολιτικής συμφωνίας για το καλώδιο Κρήτης-Κύπρου Great Sea Interconnector που εμπεριείχε και τον επιμερισμό του γεωπολιτικού ρίσκου εξ ημισείας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, απομένει και η έγκριση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Κύπρου (ΡΑΕΚ) της σχετικής πρόβλεψης, κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει μέσα στις επόμενες ώρες.

Το Πλαίσιο Κατανόησης μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας προβλέπει πως μέχρι σήμερα θα πρέπει να έχει λήξει και αυτή η εκκρεμότητα από κυπριακής πλευράς. Αυτή η δέσμευση, σύμφωνα με πληροφορίες, προϋποθέτει την τροποποίηση του διασυνοριακού επιμερισμού εξόδων (CBCA). Υπενθυμίζεται, πως ο γενικός κανόνας σε σχέση με την ανάκτηση των δαπανών προβλέπει τον επιμερισμό κατά 63% για τους Κύπριους καταναλωτές και κατά 37% για τους Έλληνες καταναλωτές.

Επιπλέον, το κείμενο της συμφωνίας που υπογράφτηκε στις 20 Σεπτεμβρίου μιλά για την έκδοση κοινής απόφασης από τη ΡΑΕΚ και τη ΡΑΑΕΥ «το συντομότερο δυνατό» για τα πραγματικά έσοδα του 2024 και του 2025. Να σημειωθεί πως από τους δυο Ρυθμιστές εγκρίθηκε το ποσό που αντιστοιχεί στις δαπάνες (capex) μέχρι το τέλος του 2025 που ανέρχεται στα 572 εκατ. ευρώ. Επίσης, εκδόθηκε από τη ΡΑΕΚ η απόφαση για την απόδοση του έργου ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του, δηλαδή WACC 8,3% για 17 χρόνια. Εκεί που υπάρχει εκκρεμότητα είναι για το ζήτημα της ανάκτησης από τον ΑΔΜΗΕ περίπου 36 εκατ. ευρώ που αφορούν μελέτες καθώς και το τίμημα για την εξαγορά της Euroasia. Σε προηγούμενη τηλεδιάσκεψη ΡΑΕΚ-ΡΑΑΕΥ εγκρίθηκε το ποσό των 12 εκατ. ευρώ που αφορούσε μελέτη που πραγματοποιήθηκε για το τμήμα Κύπρος- Κρήτη, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα εξεταστεί η έγκριση του υπόλοιπου ποσού.

Όπως αναφέρουν πηγές με γνώση των διαβουλεύσεων, μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την υπογραφή του πλαισίου κατανόησης έχει αναθερμανθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον για συμμετοχή στο έργο, ενώ εκτιμάται από την κυπριακή πλευρά πως θα έχει θετική κατάληξη η δανειοδότηση του έργου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με το σχετικό αίτημα που έχει υποβληθεί να αφορά σε δάνειο ύψους 500 εκατ. ευρώ. Μέσα στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να προχωρήσει η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στη μετοχική σύνθεση του GSI. Υπενθυμίζεται πως προβλέπεται η σύσταση εταιρείας ειδικού σκοπού, η οποία θα είναι το «όχημα» που θα φιλοξενήσει το ποσοστό με το οποίο θα συμμετέχει η κυπριακή δημοκρατία στον Great Sea Interconnector και από όποιον άλλον δείξει επενδυτικό ενδιαφέρον.

Οι πληροφορίες του energygame.gr αναφέρουν ότι μέσα στις επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται να εκδοθούν navtex για την πραγματοποίηση ερευνών σε θαλάσσια περιοχή, όπου θα διέρχεται το καλώδιο. Επομένως, και οι επόμενες εβδομάδες θα έχουν ενδιαφέρον σε σχέση με το project που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.

Σε ανάρτησή του χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην ηλεκτρική διασύνδεση σημείωσε μεταξύ άλλων πως «η αύξηση των διασυνδέσεων των δικτύων μεταξύ των χωρών της Ευρώπης αποτελεί κρίσιμο παράγοντα στην προώθηση της πράσινης μετάβασης. Οι διαπραγματεύσεις ήταν χρονοβόρες και επίπονες, αναμενόμενο για τόσο μεγάλες και σύνθετες επενδύσεις, αλλά μπορέσαμε να ξεπεράσουμε τα ακανθώδη ζητήματα ώστε να δρομολογηθεί το περίφημο καλώδιο, στην υλοποίηση του οποίου εμπλέκεται και η Γαλλία».

Διαβάστε ακόμη