Στη σημασία της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Κρήτης ως ένα έργο στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα, την Κύπρο, αλλά και για όλη την ΕΕ, αναφέρθηκε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας νωρίτερα στην Ολομέλεια της Βουλής, με αφορμή το κείμενο της συμφωνίας για την ηλεκτρική διασύνδεση. Τα τρία βασικά σημεία της συμφωνίας, όπως περιγράφονται στο κείμενο, αφορούν τη λήψη των πολιτικών και ρυθμιστικών αποφάσεων, τη μετοχική συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον επιμερισμό ισόποσα του γεωπολιτικού κινδύνου.
Στο κείμενο, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να φέρει μέχρι αύριο 27 Σεπτεμβρίου στη Βουλή προς ψήφιση σχετική νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα καλύπτει κατά 13% το αντίστοιχο κόστος για τους έλληνες καταναλωτές. Πρόκειται για τη τροπολογία που ψηφίζεται απόψε το βράδυ. Η ρύθμιση περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας για τις δημόσιες επενδύσεις, «Νέο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και συμπληρωματικές διατάξεις».
Σε συνέχεια των ερωτήσεων που δέχθηκε ο Θόδωρος Σκυλακάκης από τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης σχετικά με το γεωπολιτικό ρίσκο της διασύνδεσης, ο υπουργός επισήμανε πως «ως Ελλάδα έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στη διεθνή μας θέση, στο διεθνές δίκαιο, στις συμμαχίες μας, στην ΕΕ, στη λογική των επιχειρημάτων μας και αναλαμβάνουμε αυτό το γεωπολιτικό ρίσκο. Το αναλαμβάνουμε και αλλάζουμε την απόφαση για αυτό». Συνεχίζοντας ανέφερε πως η τροπολογία αυτή έρχεται για να αναλάβουμε το γεωπολιτικό ρίσκο, άρα αυτό δείχνει πως έχουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας.
Εξηγώντας τι σημαίνει γεωπολιτικός κίνδυνος, ο υπουργός σημείωσε πως γεωπολιτικός κίνδυνος θα μπορούσε να είναι πολλά πράγματα, όπως μια τρίτη χώρα που δεν θέλει να γίνει το καλώδιο για τους δικούς της λόγους, ή μια τρομοκρατική ενέργεια, ή «όλα όσα είναι προφανές ότι θα μπορούσε να είναι». Επίσης, τόνισε πως «το έργο αυτό είχε έναν promoter πριν τον ΑΔΜΗΕ, ο οποίος απέτυχε και κινδύνευσε να χαθεί η επιδότηση της Κομισιόν. Ο ΑΔΜΗΕ μπήκε και ανέλαβε το γεωπολιτικό ρίσκο και το ρίσκο υλοποίησης ενός σύνθετου έργου». Παράλληλα, είπε πως «είχαμε δυσκολίες γιατί ανετράπησαν ρυθμιστικές αποφάσεις και έπρεπε να διορθωθούν. Κάναμε μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση, η οποία στηρίζεται στη λογική ότι το καλώδιο αυτό μπορεί, πρέπει και θα γίνει».
Τέλος, δήλωσε πως «ένα ενεργειακό σύστημα που στηρίζεται στις ΑΠΕ, που είναι πολύ φθηνότερες από τις άλλες, έχει ανάγκη να είναι όσο πιο διασυνδεδεμένο γίνεται. Το σύστημά μας πρόκειται να έχει 80% ΑΠΕ. Ένα στοχαστικό σύστημα πρέπει να επικοινωνεί όσο γίνεται περισσότερο. Αυτή ήταν η πρώτη πτυχή. Η δεύτερη πτυχή είναι ότι ένα σύστημα μπορεί να είναι εξαγωγικό, δηλαδή από εισαγωγέας ενέργειας να γίνουμε εξαγωγέας. Για αυτό πρέπει να έχεις διασυνδέσεις. Όφελος έχουν και οι δύο χώρες, λίγο περισσότερο η Κύπρος. Η σημασία να υπάρχει αυτή η διασύνδεση είναι πολλαπλή».
Διαβάστε ακόμη