Στο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που έχει η Ελλάδα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναφέρθηκε ο Σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα ενέργειας, Νίκος Τσάφος. Με ανάρτησή του στο LinkedIn τόνισε πως η έκρηξη στην παραγωγική ικανότητα αιολικής και ηλιακής ενέργειας στην Ελλάδα έχει οδηγήσει στη μείωση των καθαρών εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα. Μάλιστα, ο Νίκος Τσάφος δήλωσε πως το 2024 η χώρα θα μπορούσε να καταγράψει το χαμηλότερο επίπεδο καθαρών εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από το 2000.

Ωστόσο, ο Νίκος Τσάφος επισημαίνει πως αυτό το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ελλάδας δεν έχει καταφέρει προς το παρόν να οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές στο ρεύμα για τους καταναλωτές. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο λόγος είναι πως οι τιμές ρεύματος εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, όπως ρυθμιστικά και φυσικά εμπόδια. Κλείνοντας, υποστήριξε πως για να υπάρξουν χαμηλότερες τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια, θα πρέπει να υπάρξει προσπάθεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η οποία θα βελτιώσει τη ροή της ενέργειας στην Ευρώπη και θα προσφέρει οφέλη στους καταναλωτές.

Ακολουθεί η ανάρτηση του Νίκου Τσάφου στο LinkedIn:

«Για δεκαετίες, η Ελλάδα ήταν καθαρός εισαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας. Κάποια χρόνια, εισάγαμε σχεδόν το ένα τέταρτο των αναγκών μας. Αυτό αλλάζει σταδιακά—κυρίως λόγω της έκρηξης στην παραγωγική ικανότητα αιολικής και ηλιακής ενέργειας. Στο πρώτο εξάμηνο του 2024, η Ελλάδα εισήγαγε μόλις 342 GWh. Με αυτόν τον ρυθμό, το 2024 θα μπορούσε να καταγράψει το χαμηλότερο επίπεδο καθαρών εισαγωγών από το 2000. Αυτή είναι μια αξιοσημείωτη μεταμόρφωση—και υποδεικνύει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που έχει η Ελλάδα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Δυστυχώς, αυτή η αλλαγή δεν έχει ακόμα μεταφραστεί σε διαρκώς χαμηλότερες τιμές. Σε ένα διασυνδεδεμένο σύστημα, οι τιμές συχνά διαμορφώνονται από παράγοντες πέρα από τον έλεγχό μας. Γι’ αυτό πρέπει να εργαστούμε σκληρότερα για να ολοκληρώσουμε την εσωτερική αγορά ενέργειας—για να αφαιρέσουμε τα εμπόδια, φυσικά και ρυθμιστικά, που εμποδίζουν την ελεύθερη ροή ενέργειας στην Ευρώπη.».

Διαβάστε ακόμη