Tο Υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου ανακοίνωσε πως η επέκταση του μέτρου της κλιμακωτής επιδότησης ηλεκτρισμού από τον τιμολογούμενο μήνα Νοέμβριο 2024 και εντεύθεν, όπως επίσης και η συνέχιση της εφαρμογής του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ σε βασικά είδη από 1/10/2024, τερματίζονται, αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Φιλελεύθερος της Κύπρου.

Δικαιολογώντας την απόφαση αυτό το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει πως έλαβαν ότι ο πληθωρισμός υποχώρησε αισθητά και αναμένεται να σταθεροποιηθεί στο 2%, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας παρουσιάζουν πτωτικές τάσεις, οι τιμές καυσίμων έχουν μειωθεί σημαντικά. Επίσης αναφέρει στην ανακοίνωση πως η κρατική παρέμβαση στις τιμές ενέργειας, για μεγάλα χρονικά διαστήματα, θα πρέπει να αποφεύγεται, καθότι δεν προωθεί την εξοικονόμηση ενέργειας και δεν επηρεάζει τόσο τη ζήτηση όσο και κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας,

Σημειώνεται δε πως τα διάφορα επιδόματα και συντάξεις αναπροσαρμόζονται πλήρως με βάση το ρυθμό αύξησης της ΑΤΑ, καλύπτοντας τις όποιες αυξήσεις των τιμών, και οι αυξήσεις των τιμών αναπληρώνονται σε σημαντικό βαθμό μέσω της εφαρμογής της ΑΤΑ στους μισθούς.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου καταργεί τα δύο πιο κάτω μέτρα:

· Α. Μέτρο κλιμακωτής επιδότησης της τιμής χρέωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος για τους τιμολογούμενους μήνες Ιουλίου 2024 – Οκτωβρίου 2024.

· Β. Εφαρμογή του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ σε βασικά είδη (παραδόσεις ψωμιού, γάλακτος, αυγών και παιδικών τροφών, προϊόντα για τη γυναικεία υγιεινή προστασία, παιδικές πάνες, πάνες ενηλίκων, ζάχαρη, καφέ, κρέας και λαχανικά), μέχρι τις 30/9/2024.

Διαβάστε ακόμη