Το πορτοκαλί ή δυναμικό τιμολόγιο βρίσκεται προ των πυλών στην Ελλάδα. Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να είναι επισήμως διαθέσιμο. Το τιμολόγιο αυτό θα φέρει σημαντικές αλλαγές για όσους το επιλέξουν. Αρχικά, θα έχουν τη δυνατότητα να το επιλέξουν κυρίως επιχειρήσεις με μεσαία ή πιο μεγάλη κατανάλωση. Ωστόσο, είναι πιθανό να επεκταθεί σύντομα και σε πιο μικρές καταναλώσεις, όπως μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Επί της ουσίας, το πορτοκαλί τιμολόγιο θα παρέχει τη δυνατότητα στον καταναλωτή να χρεώνεται για το ρεύμα που χρησιμοποιεί με την τιμή που έχει το ρεύμα εκείνη την ώρα στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (συν κάποιες μικρές επιπλέον χρεώσεις απ’ τον προμηθευτή του) και όχι με την τιμή ρεύματος που ανακοινώνουν κάθε μήνα οι προμηθευτές στα πράσινα και κίτρινα τιμολόγιά τους. Αυτό προσφέρει μεγάλες δυνατότητες κέρδους για τον καταναλωτή.

Στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη συμμετοχή των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το κόστος παραγωγής ρεύματος από ΑΠΕ είναι πάρα πολύ χαμηλό. Έτσι, όταν υπάρχει μεγάλη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τότε ρίχνουν πολύ χαμηλά τη χονδρική τιμή ρεύματος για εκείνες τις ώρες που συμμετέχουν. Για παράδειγμα, το μεσημέρι, όπου υπάρχει υπερπροσφορά ενέργειας από φωτοβολταϊκά, παρατηρούνται οι χαμηλότερες τιμές ρεύματος όλης της ημέρας στη χονδρική αγορά. Μάλιστα, την άνοιξη που πέρασε υπήρχαν πάρα πολλές φορές όπου η χονδρική τιμή του ρεύματος το μεσημέρι έφτανε σχεδόν το μηδέν.

Αφού όμως υπήρχαν ώρες όπου η τιμή ρεύματος στη χονδρική αγορά έφτανε σχεδόν το μηδέν, γιατί οι καταναλωτές δεν χρεώνονταν μηδενικά για εκείνες τις ώρες; Η απάντηση είναι πως οι καταναλωτές που έχουν κυμαινόμενο τιμολόγιο, δηλαδή πράσινο ή κίτρινο, χρεώνονται για όλο το ρεύμα που καταναλώνουν με τη μέση τιμή ρεύματος του εκάστοτε μήνα. Αυτό σημαίνει πως όταν τα μεσημέρια η χονδρική τιμή ρεύματος έπεφτε κοντά στο μηδέν, οι καταναλωτές δεν μπορούσαν να το εκμεταλλευτούν, παρά μόνο έμμεσα, με μια ενδεχόμενη μείωση της μέσης τιμής ρεύματος για εκείνο τον μήνα.

Με το δυναμικό, πορτοκαλί, τιμολόγιο όμως, ένας καταναλωτής θα μπορεί να βλέπει (μέσω εφαρμογής ενδεχομένως) πότε η τιμή του ρεύματος είναι πιο χαμηλή και να μπορεί να κάνει τότε τις δουλειές που καταναλώνουν πιο πολύ ρεύμα, όπως για παράδειγμα να βάλει πλυντήριο ρούχων ή πιάτων, ώστε να χρεώνεται με αυτήν την χαμηλή τιμή για το ρεύμα που καταναλώνει. Αντίστοιχα, θα μπορεί να βλέπει πότε η τιμή ρεύματος είναι πολύ ψηλά μέσα στη μέρα και να αποφεύγει να κάνει τέτοιες δουλειές εκείνες τις ώρες, εξοικονομώντας χρήματα με αυτόν τον τρόπο.

Βεβαίως, η δυναμική τιμολόγηση προσφέρει οικονομικά οφέλη στον καταναλωτή μόνο αν καταναλώνει ρεύμα τις ώρες που αυτό είναι πιο φθηνό. Αυτό πρακτικά σημαίνει τη μεταφορά των εργασιών που χρειάζονται πολύ ρεύμα προς τις μεσημεριανές ώρες. Αν συμβεί αυτό, τότε το πορτοκαλί τιμολόγιο θα αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη στον καταναλωτή.

Ωστόσο, αν δεν συμβεί αυτό και ο καταναλωτής πραγματοποιεί εργασίες που χρειάζονται πολύ ρεύμα κατά τις ώρες που αυτό είναι πιο ακριβό, τότε το κόστος θα είναι μεγαλύτερο για αυτόν από ό,τι θα ήταν αν ήταν συμβεβλημένος με το πράσινο ή το κίτρινο τιμολόγιο, για παράδειγμα, που βασίζονται στη μέση μηνιαία τιμή του ρεύματος. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουν οι καταναλωτές πως για να απολαύσουν τα οικονομικά οφέλη που προσφέρει ένα δυναμικό (πορτοκαλί) τιμολόγιο, θα πρέπει πιθανώς να αλλάξουν το καταναλωτικό τους προφίλ και να μεταφέρουν τις εργασίες τους προς τις μεσημεριανές ώρες, όπου η τιμή του ρεύματος είναι στο χαμηλότερο σημείο της.

Η δυναμική τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος αποτελεί κάτι καινούργιο για πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και χώρες στην Ευρώπη, οι οποίες είναι εξοικειωμένες με τον συγκεκριμένο τρόπο τιμολόγησης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το eliq.com, η Ισπανία ήταν η πρώτη χώρα που εισήγαγε τη δυναμική τιμολόγηση ως το βασικό συμβόλαιο για τους καταναλωτές. Συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών καταναλωτών, το 75% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας στην Ισπανία βασίζεται στη δυναμική τιμολόγηση. Αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί και στη Νορβηγία, μια χώρα με υψηλό ποσοστό χρήσης ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Στη Νορβηγία περίπου το 71% των νοικοκυριών και το 88% των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων έχουν συμβόλαια δυναμικής τιμολόγησης.

Σημειώνεται πως παρόλο που η Ισπανία ήταν η πρώτη χώρα που εισήγαγε τη δυναμική τιμολόγηση ως το βασικό συμβόλαιο για τους καταναλωτές, δυναμική τιμολόγηση προσφέρουν εδώ και δεκαετίες χώρες όπως η Γερμανία και η Φινλανδία. Παράλληλα, επισημαίνεται πως χώρα με σημαντική αύξηση στη δυναμική τιμολόγηση είναι και η Εσθονία. Μάλιστα, η Εσθονία, όντας πρωτοπόρος στις ψηφιακές διαδικασίες, δείχνει ότι η υψηλή ψηφιοποίηση αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την υιοθέτηση της δυναμικής τιμολόγησης.

Τέλος, αναφορικά με την ψηφιοποίηση, σημειώνεται πως για να μπορεί κάποιος να επιλέξει το πορτοκαλί τιμολόγιο κάποιου παρόχου, θα πρέπει να έχει προμηθευτεί από τον ΔΕΔΔΗΕ τον λεγόμενο έξυπνο μετρητή. Οι έξυπνοι (ψηφιακοί) μετρητές έρχονται να αντικαταστήσουν τα παραδοσιακά αναλογικά ρολόγια που μετρούσαν την κατανάλωση μιας εγκατάστασης. Αυτοί οι καινούργιοι ψηφιακοί μετρητές θα έχουν τη δυνατότητα να πιστοποιούν την ακριβή ωριαία κατανάλωση. Όπως έχει αναφέρει το energygame.gr, μέχρι τέλος του έτους αναμένεται να έχουν αντικατασταθεί από τον ΔΕΔΔΗΕ 650.000 αναλογικά ρολόγια με τα νέα ψηφιακά, δηλαδή τους έξυπνους μετρητές.

Διαβάστε ακόμη